
       

 

 

 

 

   

 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1975 Op. Att’y Gen. No. 75-063 was overruled by 
1976 Op. Att’y Gen. No. 76-022. 
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OPINION NO. 75-063 

Syllabus: 
The phrase "unanimous consent of all members of the board 

present", as used in R.C. 305.23, means that all three members 
of the Board of County Cornmisr;ionen: 1;;ust vota ancl agree on 
any expenditure over one thousand dollars where twenty-·onc cJ.nys 
hnve not elapsed since the int:::oduction of the expendi tm:e 
proposition. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 18, 1975 

I have before me your request for my opinion as to the 
meaning of certain language in R.C. 305.23. You statG: 

"Do the words 'unanimous consent of all the 
members of the board present , ' as found in R. C. 
305.23, require that an affirmative vote be cast 
by all three members of the Board of County Commis­
sioners in order to waive the twenty-day waiting period 
which is imposed by this section upon propositions in­
volving expenditure of $1,000.00 or more?" 

The statute in quest.ion reads: 

"No proposition involving an expenditure of one 
thousand dollars or more shall be agreed to by the 
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board of county commissioners, unless twenty days have 
elapsed since the introduction of the proposition, un­
less by the unanimous consent of all the members ofthe 
board present, which consent shall be taken by yeas and 
nays and entered on the record." (Emphasis added.) 

There is no question raised here concerning the require-
ment that a vote must be "unanimous" .fn order to waive the 
twenty-day waiting period specified in R.C. 305.23. Rather, 
the issue concerns how many members of the board must be pre­
sent when the vote is taken. The issue is whether the language 
of R.C. 305.23 which is emphasized above should be read as: 

unanimous consent of all the members of 
the board who are present, 

or 

unanimous consent of all the members 
of the board being present. 

With that explanation in mind but without any prior decision 
clearly determining what is required under R.C. 305.23, it is ap­
propriate to consider the questioned phrase in context, construing 
it reasonably so as to identify a construction of the language which 
is feasible of ~xecution. See R.C. 1.42 and 1.47. 

Under General Code Section 2414 (the predecessor of R.C. 
305,23) the court in Matheny v. White, 3 Ohio Op. 357, 359 
(C.P. 1935) held that two members of: the board of county com­
missioners did not have the authority to award contracts (f~r 
$6,250. 0 0) within 11 days after introduction of the proposal. 
It is not clear, however, whether that finding was based on a 
vote where only two members were present or a vote of aJ.J. 
three with one dissenting vote. Accordingly, the Matheny case 
cannot be considered clearly dispositive of the issue raised 
here. 

The Superior Court of Cincinnati addressed a vote by county 
commissioners on an $11,000 proposition made under Revised Statute 
851 (the predecessor to both General Code Section 2414 a11d R.C. 
305.23) in State ex rel. Ampt v. Hamilton County Comm'rs, 14 Ohio 
Dec. 228 (1900). While that case did involve one negative vote - and, 
is therefore not contro:ling in the instant case - the court did ex­
plain the nature of the twenty-day waiting period by stating at 233: 

"It is trite law now that statutes giving power 
to public officers and boards to expend money, or in­
cur liability for the taxpayers to meet, are to be 
strictly construed, and that every protection is to 
be thrown around the taxpayer, so as to ~uard against 
wastefulness and ex1-ravagance on the part of such 
boards and officers." 

If the critical phrase were to be read as "who are pre­
sent," it is evident that an anomalous result would occur. 
R.C. 305.08 requires that two of the three commissioners be 
present to constitute a quorum. Accordingly, where two mem­
bers are p1:esent, there must be agreement between them if 
any proposition is to pass. With that in mind it is difficult 
to understand why the legiE"lature used the word "unanimous" 
if it intended to allow waiver of the twenty-day period by 
only two county commissioners. Use of the word "unanimous" 
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in a situation where only two people are involved is nonsen­
sical. It is even more difficult to understand why the legis­
lature used the word "presrmt" in the phr.ase "unanimous 
consent of all the members of the board present" if the legis­
lature had not intended to require all members to be pres8nt and 
to agree on avoidance of the twenty-day time period. 

Based upon the foregoing, were one to conclude that R.C. 
305.23 requires only two members to be present and agree on 
the. waiver, one must (a) assume a nonsensical use of the word 
unanimous, (b) torture the legislature's use of the word 
"present", and (c) conclude that the voting requirement pro­
visions of R.C. 305.23 were meant only as a repetition of the 
quorum requirement contained in R.C. 305.08. 

On the other hand if one were to determine that the language in 
R.C. 305.23 requires all members to be present and all members to 
agree if the twenty-day waiting period is to be avoided, no anomuly 
is evident. Further, when one considers that this stricter voting re­
quiremeni:. applies only where larger dollar amount expenditures are in­
volved, it is apparent that what the legislature intended in R.C. 305.23 
was to provide additional safeguards where public moneys are involved. 

It is also appropriate to point out that the language of R.C. 
305.23 is not precisely the same as that contained in General Code 
Section 2414 or Revised Statute 851. The critical phrase in those 
predecessors reads as follows: 

Rev. Stat. 851: 

"[E]xcept by the unanimous consent of all the 
members present of the board . ... " 

Gen. Code 2414: 

"[U]nless by unanimous consent of all members 
present of the board. " 

It can readily be seen that this prior language, though grammatically 
more awkward, does clearly require all three members to vote and agree 
upon a proposal to avoid the twenty-day period. This minor change in 
statutory language, however, cannot.justify a conclusion that the 
legislature, in enacting R.C. 305.23, intended to change ~ne re­
quired vote. The change in phrasing is best understood as one 
done for grammatical purposes only. Had the legislature intended 
to change tli.e substantive requh.:emeri-!t, it is apparent that the 
change would have been clearly identified - but it is not. 

1·, •._... 

Thus, I conclude, and you are so advised,. that the phrase 
"unanimous consent of all members of the board present", as 
used in R.C. 305.23, means that all three members of the Board 
of County Commissioners must vote and agree on any Bxpenditure 
over one thousand dollars where twenty-one days have not elapsed 
since the introduction of the expenditure proposition. 
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