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HOSPITALS, COUNTY-PROCEEDS FROM TAX LEVY UNDER 

§5705.22 R.C. CANNOT BE USED FOR ANY OTHER PURPOSE 

THAN SUPPORT OF SUCH HOSPITAL-SEC. 5, ART. XII, 
OHIO CONSTITUTION. 

SYLLABUS: 

Funds derived from a tax levied pursuant to Section 5705.22, Revised Code, for 
the support of county hospitals, may not, by reason of Section 5, Article XII, Ohio 
Constitution, be used for any purpose other than the support of such county hospitals, 
and any accumulated surplus of such tax revenues may not be transferred by a board 
of county hospital trustees to a board of county commissioners to be placed in the 
general fund of the county and used for current expenses of the county. 

Columbus, Ohio, January 6, 1958 

Hon. Robert 0. Hamilton, Prosecuting Attorney 
Union County, Marysville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"May the trustees of a county hospital transfer surplus funds 
accumulated from an operating levy to the County Commissioners 
to be placed in the general fund of the County? 

"The only income to the hospital has been from the operating 
levy and fr9m charges made to patients. To date the hospital has 
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operated from its charges to patients and has touched its tax 
revenues to only a small extent." 

I have been informed that this surplus is comprised of proceeds of a 

tax levied under authority of Section 5705.22, Revised Code. It is, then, 

my opinion that the basis question in your inquiry may be phrased as 

follows: May funds derived from an operating tax levied pursuant to Sec­

tion 5705.22, Revised Code, for the purpose of supporting a county hospital 

be diverted to the general purposes of the county for which moneys in the 

general fund may be expended? 

Section 5705.22, Revised Code, reads: 

"The board of county commissioners of any county, at any 
time prior to the fifteenth day of September in any year, after pro­
viding the normal and customary percentages of the total general 
fund appropriations for the support of county hospitals, by vote of 
two thirds of all members of said board, may declare by resolution 
that the amount of taxes which may be raised within (the) ten­
mill limitation will be insufficient to provide an adequate amount 
for the support of county hospitals, and that it is necessary to levy 
a tax in excess of the ten-mill limitation to supplement such gen­
eral fund appropriations for such purpose, but the total levy for 
this purpose shall not exceed sixty-five one hundredths of a mill. 

"Such resolution shall conform to the requirements of section 
5705.19 of the Revised Code, and shall be certified and submitted 
in the manner provided in section 5705.25 of the Revised Code. 

"If the majority of electors voting on a levy to supplement 
the general fund appropriations for the support of county hospitals 
vote in favor of the levy, the board of said county may levy a tax 
within such county at the additional rate in excess of the ten-mill 
limitation during the period for the purpose stated in the resolution 
or at any less rate or for any of the said years." (Emphasis added) 

It is at once apparent that any tax levied pursuant to this section of 

the Revised Code is levied for the sole purpose of supporting the county 

hospitals, and it was for such purpose only that the electors approved such 

levy. Thus, any proposed use of the proceeds of such tax for any other 

purpose falls directly within the following prohibition in Section 5, Article 

XII, Ohio Constitution: 

"No tax shall be levied, except in pursuance of law; and 
every law imposing a tax shall state, distinctly, the object of the 
same, to which only, it shall be applied." 
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In Opinion No. 772, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 

287, I had for consideration the proposal that funds accumulated from a 

tax levy lawfully imposed for the purpose of paying the expenses incurred 

in operating a joint township district hospital be used toward constructing 

an addition to the hospital. I said there, after referring to Section 5, Article 

XII, supra: 

"Thus funds derived from a tax levy for operating expenses 
can be expended only for operating expenses. Section 5705.01, 
Revised Code, the definition section of the general tax levy law, 
defines 'current operating expenses' to exclude expenses for per­
manent improvements." 

The pertinent sections of Chapter 5705., Revised Code, make it clear 

that funds which are properly paid into the general fund of a county may 

be expended for the current expenses of such county. Thus, if the revenue 

derived from a tax levy imposed for the special purpose of supporting 

county hospitals were paid into the general fund, such revenues would 

certainly be subject to use in whole or in part in disregard of the specific 

constitutional prohibition. 

It is to be noted also that the revenues from an operating tax levied 

pursuant to Section 5705.22, Revised Code, are not retained in a fund 

established by the subdivision in accordance with Section 5705.09, Revised 

Code, but are, upon collection, paid over to the board of county hospital 

trustees. Section 339.06, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and all funds used in its operation. The 
board of county hospital trustees shall deposit all moneys received 
from the operation of the hospital or appropriated for its opera­
tion by the board of county commissioners, or resulting from 
special levies submitted by the board of county commissioners as 
provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to its credit 
in banks or trust companies designated by it, which fund shall be 
known as the hospital operating fund. Such banks or trust com­
panies shall furnish security for every such deposit to the extent 
and in the manner provided in section 135.16 of the Revised Code, 
but no such deposit shall otherwise be subject to the provisions of 
sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Revised Code. The 
board of trustees shall not expend such funds until its budget for 
that calendar year is submitted to and approved by the board of 
county commissioners. Thereafter such funds may be disbursed 
by the board of county hospital trustees for the uses and purposes 
of such hospital, on a voucher signed by the administrator, pro-
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vided for in this section, regularly approved by the board of county 
hospital trustees and signed by two members of the board of 
county hospital trustees. All moneys appropriated by the board 
of county commissioners or from special levies by the board of 
county commissioners for the operation of the hospital, when col­
lected shall be paid to the board of county hospital trustees on 
a warrant of the county auditor and approved by the board of 
coimty commissioners. * * *" (Emphasis added) 

In the view which I take of the question you have presented, any 

expenditure of these tax revenues for a purpose other than the support of 

county hospitals would be unlawful, and it then becomes unnecessary to 

examine and discuss the provisions of Section 5705.14, Revised Code, 

relative to the transfer to the general fund of an unexpended balance in a 

special fund. In any event, these funds being derived from a special levy, 

the prohibition of transfer found in Section 5705.14 (D), Revised Code, 

would prevent such transfer until the "termination of the activity" involved, 

i. e., until the hospital is no longer operated as such. 

Your inquiry does not disclose whether this operating tax has been 

completely levied and collected. I would, however, invite your attention to 

the language in the final paragraph of Section 5705.22, Revised Code, which 

provides that such tax may be levied at a rate less than the approved rate 

and for any of the approved years. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that funds derived 

from a tax levied pursuant to Section 5705.22, Revised Code, for the sup­

port of county hospitals, may not, by reason of Section 5, Article XII, Ohio 

Constitution, be used for any purpose other than the support of such county 

hospitals, and any accumulated surplus of such tax revenues may not be 

transferred by a board of county hospital trustees to a board of county 

commissioners to be placed in the general fund of the county and used for 

current expenses of the county. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




