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to Section 4761, General Code, on account of being a later enactment. In the 
per curiam opinion by Marshall, C. ]., it is said at page 616: 

"We have no difficulty in determining that the two preceding 
sections, 2916 and 2917, were particularly eliminated, so far as school 
boards are concerned in the employment of counsel, provided such counsel 
is paid not from county funds but from the school funds . 

* * * * • * * 
We are only concerned with the power of the board of education of 

Delaware county to employ and pay for the services of an attorney other 
than the prosecuting attorney. Sections 2916 and 2917 are expressly 
eliminated, and we are of the opinion that 2918, having been enacted at 
a later date than 4761, becomes an exception thereto." 

It is obvious that the foregoing decision of the Supreme Court is at variance 
with the former opinions of this office with respect to the power of boards of 
education of either city, village or rural school districts to employ counsel other 
than the prosecuting attorney or city solicitor. Your specific request relates to 
the employment of counsel to pass on the legality of a transcript of proceedings 
leading up to the issuance of bonds. In view of the fact that boards of education 
are authorized to employ counsel other than the prosecuting attorney to repre­
sent the board in litigation as decided by the Knepper case, it follows that counsel 
may be employed for the purpose mentioned in your inquiry. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that under authority of 
Knepper vs. French, 125 0. S. 613, a board of education of a city, village or rural 
school district may employ attorneys other than the city solicitor or prosecuting 
attorney to pass upon the legality of a transcript of proceedings relating to the 
issuance of bonds, providing such attorneys are paid by the board of education 
from the school fund. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 

1393. 

DONO RETIREMENT FUND-UNEXPENDED BALANCE THEREIN 
TRANSFERABLE TO GENERAL FUND OF SUBDIVISION WHEN. 

SYLLABUS: 
1. An expended balance remaining in the bond retirement fund may, with the 

approval of the court of common pleas, be transferred to the general fund of a sub­
division when such subdivision has no sinking fund and after all indebtedness, in­
terest and other obligations for the payment of which the bond retirement fund 
exists have been paid and retired. 

2. The approval of the court of commo1t pleas of such transfer should be 
sought by a written application addressed to the court and filed with the clerk! 
thereof and the court's approval should be evidenced by an entry granting the 
same. 
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CoLUMBUs, OHio, August 12, 1933. 

HoN. RAYMOND E. LADD, Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"One of the school boards of Wood county has funds in its bond 
retirement fund with all bonds fully paid and none outstanding, nor are 
there any obligations due or to become due from the school board to be 
paid out of the sinking fund. 

1st Question: 
Can such balance remaining in the bond fund be transferred to the 

general fund upon the approval of the Common Pleas Court under 
Section 5625-13 of the General Code, subsection C, and in accordance 
with the opinion of the Attorney General's Office on June 15, 1932, 
Opinion No. 4422; as it will be necessary to use these funds before 
the expiration of the coming school year? 

2nd Question : 
If the transfer is authorized upon approval of the Common Pleas 

Court what procedure should be followed in obtaining the Court's 
permission? 

Should I follow the former procedure provided for in Sections 2296 
to 2302, inclusive, which was repealed in 1927, or is all that is neces­
sary, inasmuch as the Code has not provided as to how the notice 
should be given to anyone opposing the transfet·, to simply file my 
petition setting up the resolution authorizing the transfer by the board 
and showing the necessity for the same, and then take a decree in de­
fault of any protest after answer date is due? 

Or is it legal for the board if it finds it necessary for the general 
operating expenses of the school to issue notes or certificates of in­
debtedness and retire the notes or said certificates directly from the 
bond retirement fund under subsection C of Section 5625-9 and thus do 
away with a court proceeding. Said section is as follows: 'Bond retire­
ment fund for the retirement of serial bonds or of notes or certificates 
of indebtedness.' " 

The opinion of this office to which you refer held as disclosed by the 
syllabus: 

"The unexpended balance in a special tax levy fund of a subdi­
vision may be transferred to the subdivision's general fund, provided 
such money is not required to meet the obligations payable from the 
sinking fund or bond retirement fund of the subdivision, and the transfer 
of the same has the approval of the court of common pleas of the 
county wherein such subdivision is located." 

This opinion is not, in my judgment, responsive to your inquiry, since it is 
predicated upon the provisions of paragraph b of Section 5625-13, General Code. 
As you indicate in your Jetter, authority for the proposed transfer is contained 
in paragraph c of this last mentioned section, which provides as follows: 

"c. The unexpended balance in the sinking fund or bond retirement 
fund of a subdivision, after all indebtedness, interest and other obligations 
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for the payment of which such fund e"xists have been paid and retired, 
shall be transferred in the case of the sinking fund to the bond retire­
ment fund and in the case of the bond retirement fund to the sinking 
fund; provided that if such transfer is impossible by reason of the non­
existence of the fund herein designated to receive the transfer, such 
unexpended balance, with the approval of the court of common pleas 
of the county wherein such subdivision is located, may be transferred 
to any other fund of the subdivision." 

The foregoing provisions with respect to the transfer of unexpended bal­
ances in the bond retirement fund after all indebtedne3s, interest and other 
obligations for the payment of which such fund exists have been paid and re­
tired, are clear and unambiguous and it accordingly follows that your first 
question must be answered in the affirmative. 

You next inquire as to what procedure should be followed in obtaining the 
approval of the court of common pleas of such transfer. You refer to sections 
2296 to 2302, both inclusive, General Code, as in force and effect prior to repeal 
hy the 87th General Assembly. These sections provided a detailed method of 
procedure for securing the approval of the court of common pleas for the trans­
fer of funds of certain subdivisions. Provision was made for the filing of a 
petition, giving notice thereof by publication, hearing of objections thereon, cer­
tificates of findings, orders and judgments of the court, and appeal. It is a well 
established rule of statutory construction that when the legislature expressly 
t·epeals certain provisions of law, it intends to do away with their requirements. 
Since no specific procedure is provided in Section 5625-13, whereby the approval 
of the court may be secured, it would be proper practice to file with the clerk of 
common pleas an application for the court's approval of the transfer, which 
application, together with a journal entry granting approval, should be presented 
to the court for consideration. 

These views as to procedure are strengthened by a consideration of the 
provisions of House Bill No. 492 of the 90th General Assembly, filed in the office 
of the Secretary of State as an emergency act June 9, 1933, being an act authorizing 
certain transfers of public funds of a subdivision in addition to those authorized 
by Section 5625-13, General Code, but excepting the proceeds or balances of bond 
issues or special levies for the payment thereof. This act provides for the filing 
of a petition in the court of common pleas and sets forth detailed procedure 
very similar to that heretofore set forth in Sections 2296 to 2302, General Code. 
It is obvious that in cases where the legislature has seen fit to require certain 
proceedings in securing the approval of the court with respect to transfers, it 
has made provision therefor. This is a clear application of the maxim expressio 
ttnius est exclusio alterius. 

In your letter you refer to Section 5625-9, General Code, which section re­
quires subdivisions to establish certain funds, among which is the bond retire­
ment fund "for the retirement of serial bonds, or notes or certificates of indebted­
ness". This section does not authorize the issuance of notes or certificates of 
indebtedness. Authority to issue such instruments must be found elsewhere in 
the General Code. There is no general authority for issuing notes or certificates 
of indebtedness to take care of general operating expenses of a subdivision. 
Section 2293-4, General Code, being one of the sections of the Uniform Bond Act, 
authorizes subdivisions to borrow in anticipation of the next semi-annual tax 
settlement; House Bill No. 394 of the 89th General Assembly, as amended by 
Amended Senate Bill No. 8 of the 89th General Assembly, special session, au-
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thorizes the issuance of deficiency bonds under the conditions therein set forth; 
Amended Senate Bill 152 and Senate Bill 412 o~ the 90th General Assembly 
authorize school boards to issue notes in anticipation of state aid; and Amended 
Substitute Senate Bill No. 175 of the 90th General Assembly authorizes school 
districts to issue indebtedness funding bonds; but none of these special pro­
visions whereby bonds or notes may be issued and the proceeds used directly 
or indirectly for current operating expenses, would appear to properly effectuate 
the transfer of the funds in question from the bond retirement to the general 
fund. This office has taken the position that under Section 11, Article XII of the 
Constitution, when notes are issued, as well as bonds, except in the case of the 
issuance of notes under Section 2293-4, General Code, provision must be made 
to meet their interest and principal requirements by general taxation. 

Summarizing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 
1. An unexpended balance remaining in the bond retirement fund may, with 

the approval of the court of common pleas, be transferred to the general fund 
of a subdivision when such subdivision has no sinking fund and after all indebt­
edness, interest and other obligations for the payment of which the bond retire­
ment fund exists have been paid and retired. 

2. The approval of ti1e court of common pleas of such transfer should be 
sought by a written application addressed to the court and filed with the clerk 
thereof and the court's approval should be evidenced by an entry granting the 
same. 

1394. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE TO CANAL LAND, IN ROSS COUNTY, CHILLI­
COTHE, OHIO, FOR GENERAL BUSINESS BUILDING, YARD AND 
STORAGE PURPOSES-WALTER W. BOULGER. 

CoLUMBUS, OHIO, August 12, 1933. 

HoN. T. S. BRINDLE, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This is to acknowledge the receipt of your communication of 

even date herewith, submitting for my examination and approval, a canal land 
lease in triplicate, executed by you in your official capacity, to Walter W. Boulger 
of Chillicothe, Ohio. 

By this lease, which is one for a stated term of fifteen years, and which 
provides for an annual rental of $1500.00, payable in semi-annual installments of 
$750.00 each, there is leased and demised to the lessee above named, for General 
Business Building, Yard and Storage purposes, that portion of the abandoned 
Ohio Canal property in the city of Chillicothe, Ross County, Ohio, commencing 
at the westerly line of Mulberry Street, in said city, and extending thence west­
erly and northerly over and along said abandoned Ohio Canal property, including 
the full width thereof, a distance of 7,473 feet more or less, to a linel thirty 
feet north-easterly from and parallel to the center line of the main track of The 
Baltimore and Ohio Southwestern Railroad, where the same crosses over said 


