
1830 ·OPINIONS 

Based upon the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that where a county board of education enters into a contract with a county superin­
tendent of schools whereby it agrees to pay a definite sum for his salary, which 
sum shall include his person"at tra\·eling expenses, such board is precluded from 
granting any further allowance to said superintendent for traveling expenses. 

2701. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CONTRACTS-CONSTRUCTION OF OHIO STATE OFFICE BUILDING­
SUCCESSFUL CO};TRACTORS MAY NOT USE SUBSTITUTE AR­
TICLES OR MATERIALS WHEK. 

SYLLABUS: 
The successful contractors for the construction of the Ohio Sta.te 0 ffice Bt~ilding 

may not use substitute articles and materials which were not mentioned in the specifi­
cations or submitted by them as substitutions in their Forms of Proposal. 

CoLUMBUS, OHIO, December 20, 1930. 

HoN. HARRY HAKE, Chief Architect, The State Office Building Commission, Cincinnati, 
Ohio. 
MY DEAR 1\IR. HAKE :-This acknowledges receipt of your recent communication 

which reads: 

"I am writing you at the request of the State Office Building Commission 
for your formal decision pertaining to the use of substitute articles and 
materials which were not mentioned in the specifications or submitted as sub­
stitutes to the specifications by the successful contractor of the above 
building. Copies of your decision will be mailed to all members of the Com­
mission and to all contractors on the building." 

Section 7 of the Act of the Legislature ( 111 0. L. 475, et seq.) concerning the 
State Office Building, reads in part: 

" * * * The construction of such building shalt be governed by the 
provisions of Section 2314 to 2332 of the General Code, relative to the erection 
of state buildings except that the excavating and work of a like nature may 
be performed by prisoners from the penitentiary. * * * " 

From the above statutory provision, it is obvious that Sections 2314 to 2332, 
General Code, govern the construction of the State Office Building. 

Section 2314, General Code, provides in part that when a building is to be erected 
for the use of the state at an expenditure exceeding three thousand dollars, there must 
be prepared "definite and complete specifications of the work to be performed, to­
gether with such directions as will enable a competent mechanic or other builder to 
carry them out and afford bidders all needful information." 

Pursuant to this mandate, your architectural firm was engaged by the State Office 
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Building Commission, and drew definite and complete specifications for the building. 
At the beginning of the specifications there is a chapter (pages A-1 to A-4 in­

ciusive) entitled "General Conditions of Specifications." At the bottom of page A-3 
and top of page A-4, there are paragraphs entitled "Manufactured Articles", which 
provide as follows: 

"Wherever in these specifications certain named materials or manu­
factured products are called for, such names are specified to establish a stand­
ard of quality and it will be presumed, unless specifically excepted, that the 
base bid includes the materials or articles so named, and that the contractor's 
proposal, if accepted, will constitute a contractural obligation to furnish the 
standard named materials or articles and no other. 

Contractors are invited to bid upon the use of other materials or articles 
that they consider equal to the standard specified. 

If contractors bid upon the use of other materials or articles which they 
consider equal, they must state in their bid the proposed substitute, and state 
difference in cost, if any, between the proposed substitute and the material 
or articles included in the base bid as standard. The determination as to 
whether or not such substitutes bid upon equal the 'standard' specified, shall 
rest solely with the owner and architect." 

These paragraphs are incorporated by reference in the first line at the top of each 
subdivision of the work. 

Moreover, starting with the subdivision "Concrete Work" there appears at the 
top of each subdivision of the work, directly under the line incorporating the general 
conditions, the same paragraphs entitled "Manufactured Articles", as quoted above. 

From the above specifications, it is quite evident that standard articles and ma­
terials have been indicated throughout and that bidders are expected to furnish these 
standarcb unless they incorporate in their bids materials that they consider the equal 
of the standards. 

The Form of Proposal drafted by your firm and approved by the State Office 
Building Commission under the terms of Section 2315, General Code, further illus­
trates the above conclusion. For instance, the following language appears just above 
the list of the items of ti'.e proposal: · 

"Having read the specifications and exa1i1ined the drawings entitled 
'Ohio State Office Building', Columbus, Ohio, prepared by Harry Hake, 
Architect, Cincinnati, Ohio; and having examined the site and conditions 
governing the construction of said project, the undcrsig11ed hereby proposes 
and agrees to fumish all materials and perform all labor required by said 
specificatirms and drawings to complete such items of the work as are herein­
after designated, for the. following sums of money:" 

It is also provided in Note "D" of said Form of Proposal: 

"Bidders are cautioned to enter on the following 'Substitution Sheet' all 
MATERIALS which the bidder wishes to have considered as possible sub­
stitutions." 

At the top of the "Substitution Sheet" it is said: 

"All bids shall be based upon the 'Standards' specified. (See 'Standard 
Substitutions' provisions of specifications.) 
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Bidders desiring to make substitutions for 'standards' specified, shail 
list such proposed substitutions below; together with the amount to be 
added to, or to be deducted from, the amounts of their base bids. 

Brand or Make Specified ______________________ Proposed Substitution." 

It should be here noted that the contracts of the successful bidders expressly incor­
porate by reference the specifications and forms of proposal. 

In my Opinion Ko. 1954, rendered to you under date of June 6, 1930, I addressed 
myself to several suggested modifications in the specifications, which were in the 
course of preparation by you. Under Modification No. 1 you stated as follows: 

''Modifications might be made in the above article making the general 
clause more flexible, permitting the owner and architect to consider substi­
tute materials not actually mentioned in bids up to the time of closing con­
tracts. This arrangement would probably not be legal. This is the usual 
course pursued on private work." 

At page 10 of the Opinion, with respect to this modification, I said: 

"Addressing myself to each of the suggested modifications in the order 
named, I am of the opinion that suggested modification No. 1, will render 
the specifications illegal, for the reason that bidders would not know before­
hand what materials were to be selected in the final award, and there would 
be no real basis of competition and no proper basis for a comparison of bids. 
To permit bidders to submit samples or substitute materials not mentioned in 
the bids, and allow the owner or architect to make a selection from these 
samples or substituted materials and make a final award on the selection made, 
would destroy competition and defeat the intent and purpose of the law. It 
furthermore would open the door to the possibility of showing favoritism and 
would no doubt be held by the courts to be illegal, although after considerable 
search, I have found no reported case involving the question." 

You will note that I stated in the aforementioned opinion that if bidders were 
allowed to submit substitute materials not mentioned in the bids the intent and purpose 
of the statutes would be defeated, inasmuch as such a practice would destroy compe­
tition and would open the door to a possibility of favoritism. As I also stated in said 
opinion, I have found no reported case directly in point. However, I do find the 
above principle set forth in Donnelly on the Law of Public Contracts, Section 118, 
which provides in part as follows: 

"A bidder who submits a sealed bid for public work cannot change it 
after it is opened, nor may the public authorities who receive the bid permit 
a change in any material respect. To allow such a change after bids are opened 
violates the purpose and intent of the statutes regulating competitive bidding. 
It opens the door to favoritism and preference if not to jobbing and gross 

fraud. * * * " 
Based on the foregoing discussion, I am of the opinion that the successful con­

tractors for the construction of the Ohio State Office Building may not use substi­
tute articles and materials which were not mentioned in the specifications or sub­
mitted by them as substitutions in their Forms of Proposal. 

Respectfully, 
GILBERT BETTJ\IAN, 

Attorney G111teral. 


