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OPINION NO. 79-061 

Syllabus: 

l. 	 The governing board of a community improvement corporation, 
organized in the manner provided in R.C. 1702.04 and as provided 
in R.C. 1724.01 to R.C. 1724.09, inclusive, does not constitute a 
public body for the purposes of R.C. 121.22. 

2. 	 The governing board of a community improvement corporation 
that has been designated an agency of a county, a municipal 
corporation, or any combination thereof, pursuant to R.C. 
1724.10, constitutes a public body for the purposes of R.C. 121.22. 
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To: Ronald L. Collln1, Tuscarawas County Proa. Atty., New Phlladelphla, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 27, 1979 

I have before me your request for an opinion which inquires as to whether a 
community improvement corporation is bound by the provisions of R.C. 121.22, 
popularly known as the "sunshine law." 

R.C. 121,22, which generally provides that all public bodies are to conduct 
official business in meetings open to the public, provides, in part, as follows: 

(B) 
(l) 'Public 

As used in this section: 
body' means any board, commission, committee, 

or similar decision-making body of a state agency, institution or 
authority, and any legislative authority or board, commission, 
committee, agency, authority, or similar decision-making body of 
any county, township, municipal corporation, school district, or 
other political subdivision or local public institution. 

(C) All meetings of any public body are declared to be public 
meetings open to the public at all times. 

Despite the sweeping scope of the foregoing definition, its application has, 
since its enactment, posed rather difficult problems. See 1976 Op. Att'y Gen. No. 
76-062. Rather t!1an defining a public body, the statute does nothing more than 
generically enumerate various entities. Unlike open-meeting statutes in other 
jurisdictions, the provision includes no standard that would allow one to determine 
definitively whether a particular entity qualifies as a public body. See ~· Ariz. 
Rev. Stat. Ann. §38-431 (I) (". • • all agencies, boards and commissions • • . which 
are supported in whole or in part by tax revenues or which expend tax revenues."); 
Colo. Rev. Stat. Ann. §24-6-402(1) (". , • policy-making or rule-making body of any 
state agency or authority or of the legislature • . ."); Idaho Code §67-2341(3)(a) 
(". , . any state board commission, department, authority, educational institution 
or other state agency, which is created by or pursuant to statute.") Thus, 
application of the open-meeting statute to an entity that is not among those 
expressly enumerated in R.C. 121.22(B) requires considerable analysis. 

It should be noted at the outset that a community improvement corporation 
possesses certain characteristics that are suggestive of a public status. The sole 
purpose of the corporation, which is the advancement, encouragement and 
promotion of the industrial, economic, commercial and civic development of a 
community or area is undeniably public. R.C. 1724.01. In addition, R.C. 307,78 
authorizes a board of county commissioners to contribute funds to a community 
improvement corporation and R.C. 1724.05 requires a community improvement 
corporation to submit a yearly financial report to the state director of economic 
and community development. 

Many of the corporation's features, however, suggest a private status. A 
community improvement corporation is, in essence, a private non-profit 
corporation which is bound by the general terms of R.C. Chapter 1702 (non-profit 
corporations). A privately organized entity that performs a public purJ:l()se occupies 
a status no different from that of countless other non-profit corporations, the 
private nature of which is indisput,able. 

Nor is a community improvement corporation possessed of powers derived 
from statute. Although R.C. 1724.02 provides that a community improvement 
corporation "shall" possess certain powers enumerated therein, the ultimate source 
of its power is not R.C. 1724.02, but its articles of incorporation and code of 
regulations. 

Thus, a brief review of R.C. Chapter 1724 and related provisions indicates 
that a basic <:ommunity improvement corporation is a hybrid entity that possesses 
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certain features of both a public and private nature. Quite apart from its equivocal 
nature, however, there Is simply no basis to conclude that any one or all of the 
foregoing characteristics are dispositlve, in determining whether an entity qualifies 
as a public body under the terms of Ohio's open-meeting statute. Therefore, based 
upon an examination of the organization and operation of a community 
improvement corporation, I am unable to conclude as 11 matter of law that the 
corporation Is a public body under R.C. 121.22. 

It is, of course, well settled that the meaning of a term that appears in 11 
statute may be ascertained by reference to the meaning of words associated with 
it. ~' Myers v. Seaburger, 45 Ohio St. 232 (1887). Application of the foregoing 
rule to the statutory definition set forth in R.C. 121.22(13) would indicate that the 
statute applies to "decision-making" bodies only. Inasmuch as a community 
improvement corporation acts generally in an advisory capacity, see State ex rel. 
Burton v. Greater Portsmouth Growth Corp. 7 Ohio St. 2d 340966), it would 
appear that 11 community improvement corporation cannot qualify as a public body 
under the terms of the open-meeting statute. This position, however, gives 
consequence to a distinction that is unrecognized by R.C. 121.22. It may well be 
true that community improvement corporations act in an advisory capacity and 
that they possess no real power to affect the legal rights and relations of others. 
There is, however, no language in the statute that would indicate that "decision­
making" is to be viewed in such a formal and restrictive sense. A simple 
recommendation, however tentative and far removed from the legal rights of 
others, is the result of decision-making. Since any collective body is, in this sense, 
involved in the process of decision making, the phrase Is of no assistance in 
delineating the scope of the term "public body" under R.C. 121.22. 

As I have had occasion to remark in the past, the most reliable statement 
regarding the intended scope of R.C. 121.22 is to be found in its introductory 
provision, which provides as follows: 

(A) This section shall be liberally construed to require public 
officials to take official action and to conduct all deliberations upon 
official business only in open meetings unless the subject matter is 
specifically excepted by law. 

Applying the foregoing provision in 1976 Op, Att'y Gen. No. 76-062, I 
concluded that the board of trustees of a Comprehensive Mental Health Center did 
not constitute a public body for purposes of R.C. 121.22. In so concluding, I noted 
that the General Assembly apparently intended the statute to apply to all bodies 
that are comprised of public officials. Conversely, a body comprised of individuals 
who do not qualify as public officials would not fall within the purview of the 
s'tatute. 

The pertinent inquiry at this juncture, therefore, is whether the individuals on 
the governing board of a community improvement corporation qualify as public 
officers. 

As I stated in Opinion No. 76-062, the meaning of the term "public officer" is 
often contextual and courts have given it different meanings under different 
circumstances. The chief and decisive characteristic of a public office, however, is 
the quality of the duties attaching to the office. Thus, it has been held that a 
public office is one invested by law with some portion of the sovereign power of the 
state. State ex rel. Milburn v. Pethtel, 153 Ohio St. I (1950), In the case of Herbert 
v. Fer~uson, 142 Ohio St. 496, 501 (1944), the court discussed the nature of a public 
office m the following terms: 

•••[Al position is a public office when it is created by law, with 
duties cast upon the incumbent which involve some portion of the 
sovereign power and in the performance of which the public is 
concerned, and which also are continuing in their nature and are not 
occasional or intermittent. 
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Thus, a public office is one created by law and the duties of which are defined 
by law. In addition, these statutorily defined duties must involve some exercise of 
the sovereign power. 

On the basis of the foregoing it is clear that members of the governing board 
of a community improvement corporation are not public officers. Such a positic;n is 
created and the powers thereof are defined by the articles of incorporation and the 
corporate code of regulations. Moreover, the management of a non-profit 
corporation that acts in an advisory capacity cannot be said to exercise any portion 
of the sovereign power of the state. This holds true irrespective of how closely 
aligned the purposes and interests of the corporation are to those of the 
government. 

In answer to your question, it is my opinion and you are advised, that the 
governing board of a community improvement corporation, organized in the manner 
provided in R.C. 1702.04, and as provided in R.C. 1724.01 to R.C. 1724.09, inclusive, 
does not constitute a public body for the purposes of R.C. 121,22. 

It must be noted, however, that under certain circumstances the status of a 
community improvement corporation may transcend that of a simple non-profit 
corporation. It is, therefore, necessary to consider the applicability of the open­
meeting statute under such circumstance. 

Pursuant to agreement, a community improvement corporation may be 
designated an agency of a political subdivision. R.C. 1724.10, which authorizes such 
a designation, provides, in part, as follows: 

A community improvement corporation may be designated by a 
county, one or more municipal corporations, two or more adjoining 
counties, or any combination of the foregoing, as the agency of each 
such political subdivision for the industrial, commercial, distribution, 
and research development in such political subdivision when the 
legislative authority of such political subdivision has determined that 
the policy of the political subdivision is to promote the health, safety, 
morals, and general welfare of its inhabitants through the designation 
of a community improvement corporation as such agency. Such 
designation shall be made by the legislative authority of the political 
subdivision by resolution or ordinance. 

A community improvement corporation so designated is quite literally an 
agency of a county or a municipal corporation. As such, it falls squarely and 
unequivocally within the statutory definition of a "public body11 set forth in R.C. 
121,22(8), I must conclude, therefore, that once a community improvement 
corporation has received agency designation pursuant to R.C. 1724.10, it is bound by 
the terms of the Oi)en-meeting statute. 

In reaching this conclusion, I am aware of the provision set forth in R.C. 
1724.10, which states that "membership in the governing board of a community 
improvement corporation does not constitute the holding of a public office or 
employment within the meaning of sections 731.02 and 731.12 of the Revised Code 
or any other section of the Revised Code." If, as stated previously, the holding of a 
public office defines the outer limits of the open-meeting statute's application, one 
might argue, on the basis of this provision, that the governing board of a 
community improvement corporation is not a public body. 

However, because the provision is rather obviously intended to eliminate 
problems regarding conflicts of interest and incompatability of office, the 
argument is in this context not persuasive. In this particular instance reliance upon 
the provision regarding public offices would be inappropriate. It must be 
remembered that R.C. 121,22(A) provides that the statute is to be liberally 
construed "· •• to require public officials to take official action •• , in open 
meetings." Were there an apparent ambiguity concerning the applicability of R.C. 
121.22 to the body in question, the provision could, as it has in the past, be invoked 
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to clarify the issue. As with all other rules of statutory construction, however, the 
rule of liberal construction should be applied only in the face of some ambiguity. 
~, Kroff v. Amrhein, 94 Ohio St. 282 (1916); State ex rel. Shaker Heights Public 
Library v. Main, 83 Ohio App. 415 (1948). In this instance, the scope' of R.C. 121,22 
is quite clear. Application of the rule of liberal construction would only create an 
ambiguity, rather than eliminating one. 

I must conclude, therefore, that the governing board of a community 
improvement corporation that has been designated an agency of a county, a 
municipal corporation, or any combination thereof, pursuant to R.C. 1724.10, 
constitutes a public body for the purposes of R.C. 121.22. 

I am aware that the conclusions stated herein may be the source of some 
practical difficulties. I understand that most community improvement corporations 
have, in fact, received agency designation pursuant to R.C. 1724.10, The mere fact 
that it has been so designated does not, however, mean that a community 
improvement corporation must comply with R.C. 121.22 at all times. W"at is 
required of a designated community improvement corporation under the open­
meeting statute will be a function of the business before it. When the corporation 
is acting as an agency of a political subdivision, it is bound by the requirements of 
R.C. 121.22. At all other times it may, as the board sees fit, either comply with the 
provisions or ignore them. This distinction with respect to the corporation's 
function should be drawn after consideration of the agreement between the 
political subdivision and the corporation. This agreement, which is required by 
R.C. 1724.10, provides that the designated corporation shall provide the political 
subdivision with one or more of the services enumerated in the statute. In 
performing any of the functions set forth in the agreement, or in conducting any of 
the deliberations preceding the performance of such a function, the corporation is 
bound by R.C. 121.22. In all other instances, it is not. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l, 	 The governing board of a community improvement corporation, 
organized in the manner provided in R.C. 1702.04 and as provided 
in R.C. 1724.01 to R.C. 1724.09, inclusive, does not constitute a 
public body for the purposes of R.C. 121.22. 

2. 	 The governing board of a community improvement corporation 
that has been designated an agency of a county, a municipal 
corporation, or any combination thereof, pursuant to R.C. 
1724.10, constitutes a public body for the purposes of R.C. 121,22. 
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