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1960. 

LIBRARY-BOARD OF TRUSTEES OF FREE PUBLIC LIBRARY XO 
AUTHORITY TO PAY SECRETARY OR TREASURER FOR SERVICES 
RENDERED AS SUCH. 

Sl'LLABUS: 

A board of trustees of a school district free public library lzas no authority to 
pay its secretary or treasurer for sen·iccs 1'CIIdcrcd as such secrctarJ.' or treasurer. 

Cou::~un:s, OHIO, April 11, 1928. 

Bureau of I~rspection a11d Supervision of Public 0 fficcs, Columbus, Ohio. 

GENTLE:IIE::-< :-This will acknowledge receipt of your communication in which 
you request my opinion in answer to the following question: 

"May the board of trustees of a school district public library employ 
and pay compensation to a person acting as secretary of such board?" 

Authority for establishing and managing school district public libraries is 
found in Sections 7635 et seq. General Code. These sections read in part as follows: 

Section 7635. "The board of education of any city, village or rural 
school district, by resolution, may provide for the establishment, control 
and maintenance in such district, of a public library, free to all the in­
habitants thereof. It shall provide for the management and control of 
such library by a board of trustees to be elected by it as herein provided. * * *" 

Section 7636. "Such board of library trustees shall consist of seven 
members, who must be residents of the school district. * * * The 
members of the library board must serve without compensation and until 
their successors arc elected and qualified." 

Section 7637. "* * * It may employ a librarian and assistants, but 
previous to such employment their compensation shall be fixed." 

Section 7638. "* * '~ X o member of the library board shall be in­
terested, directly or indirectly in any contract made by the board. * * *" 

Section 7638-1. "For the transaction of its business the board of 
library trustees shall elect a president, vice-president, secretary and treas­
urer, and such other officers as shall be deemed expedient or necessary, and 
with the exception of the offices of president and vice-president, may repose 
the duties of such officers, who need not be members or member of the board, 
in one person, provided, however, that the treasurer of said library board 
shall be required to give bond in such amount and form as the library 
trustees may prescribe, to secure such funds in his custody, as may not 
be otherwise prescribed by law. * * * " 

It will be observed from the provisions of Section 7638-1, supra, that boards 
of trustees for school district public libraries may repose the duties of secretary 
and treasurer in one person who may be a member of the board or not. The 
statute is silent as to whether or not compensation may be provided for the secretary 
or treasurer. Obviously, if the secretary or treasurer, or the person who performs 
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the duties of secretary and treasur'er, is also a member of the board of trustees, 
he could not receive any compensation for his services, inasmuch as Section 7636, 
supra, provides that the members of the library board must serve without com­
pensation, and Section 7638, supra, provides that: 

"Xo member of the library board shall be interested directly or in­
directly in any contract made by the board." 

It is a well recognized rule of law, that statutory boards, such as a board of 
trustees for a school district public library, are limited in their powers to such as 
are expressly granted to them by the statutes, or necessarily included within such 
grants, to consummate the powers expressly granted. There is no authority either 
express or implied, for library boards such as these, to employ and pay anyone 
except librarians and assistants. 

It is also a well recognized rule of law, that compensation for public service 
is entirely dependent on the law fixing such compensation, and if the law does not 
fix any compensation or authorize the fixing of it, it will be presumed that the 
services are to be rendered gratuitously. 

In R. C. L. Vol. 22, page 532, in speaking of the compensation of incumbents 
of public positions, it is said: 

"The absence of any provtston for compensation carries with it the 
implication that the services of the incumbent are to be rendered gratuitously." 

Throop on Public Officers, Section 44ti, wherein the rule in the United States 
with reference to compensation of public officers is discussed, says: 

"Here the general rule is, that the rendition of the services of a public 
officer is deemed to be gratuitous unless a compensation therefor is fixed 
by statute." 

This department in 1925, in an opmwn reported in the published opmwns for 
that year at page 409, passed on the precise question before us, and it was there said: 

"The board of trustees of a library organized under the provisions of 
Sections 7635 et seq., General Code, is without authority to provide compen­
sation for the services of its treasurer elected under the provisions of 
Section 7638, General Code." 

I agree with the opinion above referred to, and I am of the opinion that boards 
of trustees for school district public libraries have no authority to pay for services 
rendered by persons elected to act as secretary or treasurer of the board. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

A ttomey Gmeral. 

1961. 

NOTES-RETIREMENT OF COUNTY NOTES-USE OF GENERAL FUND 
-MAY Ir\'CLUDE OBLIGATION IN BUDGET. 

SYLLABUS: 
1. C o1111ty notes issued in anticipatiott of tlze issuance of bonds, a11d not retired 


