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COUNTY BOARD OF EDUCATION - MAY ESTABLISH 
SPECIAL SCHOOLS FOR MENTALLY RETARDED CHILDREN 
-§ 3313.88 RC-COUNTY BOARD MAY NOT PURCHASE 
REAL PROPERTY FOR MAINTAINING SUCH SCHOOL 
-CONTRACT ARR ANGE MEN T WITH OTHER PUBLIC 
SCHOOL; UPON DISCONTINUATION BY CONTRACTING 
SCHOOL, COUNTY BOARD UNDER NO LEGAL OBLIGATION 
TO CONTINUE SUCH SCHOOL AT ITS SOLE EXPENSE. 

SYLLABUS: 

1. Section 3313.88, Revised Code, as enacted by the 102nd General Assembly, 
effeoti\·e September 16, 1957, vests in the board of education of a county school 
district the same authority as is conferred on the board of any other school district 
relative to the establishment and maintenance of special schools for mentally retarded 
children, and such county board may, for such purpose expend any school funds which 
are at its disposal. 

2. A county board of education is without authority to purchase or construct a 
building for the maintenance of a school for mentally retarded children, but would 
have authority to procure quarters for the same by rental, if necessary. 

3. If, pursuant to division (C) of Section 3313.88 or Section 3313.89, Revised 
Code, a county board of education has entered into an agreement with any other public 
body for the establishment and maintenance of a school for mentalily retarded children, 
and such contracting party elects to discontinue its support thereof, the county board 
of education would be under no legal obligation to continue such school at its sole 
expense. 

Columbus, Ohio, October 17, 1957 

Hon. Thomas H. Eshman, Prosecuting Attorney 
Champaign County, Urbana, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my opinion and reading as 

follov,·s: 

';The Champaign County Board of Education has requested 
me to secure your opinion as to its exact status and obligations 
under Sections 3313.88 and 3313.89 of the Revised Code, effective 
September 16, 1957, ,pertinent to the maintenance and support of 
educational facilities for mentally retarded children. Specifically, 
they wish to know the following : 
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"l. Does paragraph A-2, Section 3313.88 vest the same 
power in a county board of education as in a local or independent 
school district in this matter? 

"2. If facilities for such a school were not available on a 
rental or free basis, could a county board of education proceed 
to purchase or build such facilities? 

"3. If a county welfare department and/or a board of county 
commissioners should elect to discontinue the support of a facility 
already in existence for education of mentally retarded children, 
would a county board of education be legally required to assume 
the operation or support of such program?" 

The new sections to which you refer were enacted by the 102nd Gen­

eral Assembly and read as follows: 

"Sec. 3313.88, Revised Code: 

"The board of education of any school district may establish 
separate schools or facilities for the instruction of mentally re­
tarded children and may : 

" (A) Expend school funds in the establishment of such 
schools or facilities; 

"(B) Provide for the transportation of any such pupils to 
and from the schools or faciJ,ities established under this section; 

" ( C) Contract with the child welfare boa-rd, the ,board of 
county commissioners, or any municipal corporation to provide 
training for mentally retarded children upon whatever terms the 
contracting parties agree upon for the division of the costs of 
maintaining and operating the schools or facilities for such 
pupils." 

"Sec. 3313.89, Revised Code: 

"The board of education of any school district may contract 
with the board of education of any other school district for the 
admission or transportation, or both, of mentally retarded chil­
dren into such other school district on the terms agreed upon by 
such school boards." 

It will be noted that in -these statutes the grant of authority is to the 

board of "any school district." This certainly must include a county district. 

Section 3311.01, Revised Code, classifies school districts as follows: 

"The school districts of the state shall be styled: 'city school 
districts,' 'local school districts,' 'exempted village school districts,' 
'county school districts,' 'joint high school districts,' and 'joint 
vocational school districts.' " 
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Throughout the statutes relating to school districts, many will be found 

giving certain powers to "any school district"; some grant powers to 

certain of these districts, omitting the others; some grant powers to the 

"county district" only, particularly in matters relating to changes in bound­

aries of districts. Some statutes grant powers to all districts except county 

districts. 

The county district is primarily constituted as the supervisor of the 

local districts. Its general jurisdiction is defined by Section 3311.05, 

Revised Code, as follows : 

"The territory within the territorial limits of a county, ex­
clusive of the territory embraced in any city school district, 
exempted village school district, and excluding the territory de­
tached therefrom for school pmposes and including the territory 
attached thereto for school purposes constitutes a 'county school 
district.' " 

The county board of education is plainly included within the provi­

sions of Section 3313.17, Revised Code, which provides: 

"The board of education of each school district shall be a body 
politic and corporate, and, as such, capable of suing and being 
sued, contracting and being contracted with, acquiring, holding, 
possessing, and disposing of real and personal property, and 
taking and holding in trust for the use and benefit of such district, 
any grant or devise of land and any donation ,or bequest of money 
or other personal property." 

Section 3313.37, Revised Code, which is obviously intended to set 

forth, generally, the po\vers of the city, exempted village and local districts 

in the conduct of the public schools, limits the authority of a county board 
by providing: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for ohildren or rent suitable schoolrooms either within or 
,vithout the district, and provide the necessary apparatus and make 
all other necessary provisions for the schools under its control." 

(Emphasis added.) 

It may be added that a county board is excluded by the provision of 

Section 5705.01, Revised Code, from the status of a taxing subdivision, 

and by Section 133.01, Revised Code, from the power to issue bonds. 
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How, then, shall such board obtain funds with which it may accomplish 

the purposes arising from its aotion under Sections 3313.88 and 3313.~9, 

supra? 

The county district is financed as provided in Section 3317.13, Re­

vised Code, which authorizes such board to include in its annual budget 

(A) the cost of salaries and travel expenses of ''supervisor teachers and 

of special instruction teachers", and (B) "all other lawful expenditures". 

The statute further provides that the costs involved in (A) shall be paid by 

the state board of education, while the expenses included in (B) shall be 

partially paid by the state and partly apportioned to the local districts 

under the jurisdiction of the county district. 

Accordingly, while I must hold in view of the prov1s1on of Section 

3313.37, supra, that a county board is without power to purchase, erect or 

lease a building for the maintenance of a special school for mentally re­

tarded children, yet in view of the provisions of Sections 3313.88 and 

3313.89, supra, it must be considered as having authority to establish and 

maintain such schools and t,he limitation of Section 3313.37, su/)ra, must 

be considered as amended, or at least relaxed, so as to enable such board 

to accomplish the purpose intended. Probably it can do so by some agree­

ment with one of its constituent boards whereby it would compensate such 

board for the use of a school room; and in my opinion such county board 

might rent space for such school. Because, as already pointed out, it has 

no authority to issue bonds, I should doubt that the doctrine of implied 

repeal could be extended so as to permit it to build a school building for 

such purpose, or to finance the erection of a school building out of its 

budgeted funds. 

It seems obvious, however, that in most cases it vv-ould be more prac­

tical for a county board to make these arrangements than for a local board 

to do so, because of the probability that in many local districts under the 

superv,ision of a county board, there would be too few pupils requiring such 

special training to justify setting up a special school. 

The prov-ision ,in division (C) of Section 3313.88, supra, authorizing 

a board of education to make a contract with the child welfare board, the 

board of county commissioners, or any municipal corporation to provide 

training for mentally retarded children upon such terms as may be agreed 

upon appears to be an express provision in line with an opinion of my 
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immediate predecessor, to-wit, Opinion No. 447, Opinions of the Attorney 

General for 1951, page 191, in which it was held: 

"The child welfare board of a county, the county commis­
sioners of such county, and a board of education of a district 
situated in such county have authority to contract with each other 
to provide special training for mentally retarded children and to 
provide on such terms as they deem proper for the division of the 
cost of maintaining and operating such training schools." 

That opinion turned largely upon the provisions of Section 3070-17, 

General Code, Section 335.16, Revised Code, which relates to the powers 

of a child welfare board, and which authorizes such board to enter into 

an agreement with a board of education and the county commissioners 

and with a municipality for training schools for children requiring special 
care. The same section also specifically authorizes school boards to expend 

money from their general funds for maintaining and operating such joint 

schools. ·while that act did not expressly refer to mentally retarded or 

slow learning children, my predecessor construed it as including them when 

found to be necessary for the welfare of such children. It was there applied 

to a group of children afflicted with cerebral palsy. It would a-ppear now 

that the legislature has sanctioned such agreements with express reference 

to mentally retarded children. 

It will be observed that the statutes referred to in your letter author­

izing a board of education to establish separate schools for mentally re­

tarded children are not mandatory in form. It is provided that the board 

"may establish" separate schools for such purpose or may enter into a 

contract with certain other public bodies for their joint maintenance. If 

these supporting bodies should for any reason withdraw their support, 

and the county board finds it impract.icable or impossible to continue the 

same alone, I can see no reason why it would not have the right to discon­

tinue the operation of the school. 

In specific answer to rhe questions which you have submitted, it 1s 

my opinion: 

1. Section 3313.88, Revised Code, as enacted by the 102nd General 

Assembly, effective September 16, 1957, vests in the board of education 

of a county school district the same authority as is conferred on the board 

of any other school district relative to the establishment and maintenance 

of special schools for mentally retarded children, and such county board 

may, for such purpose, expend any school funds which are at its disposal. 
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2. A county board of education is without authority to purchase or 

construct a building for the maintenance of a school for mentally retarded 

children, but would have authority to procure quarters for the same by 

rental, if necessary. 

3. If, pursuant to division ( C) of Section 3313.88 or Section 

3313.89, Revised Code, a county board of education has entered into an 

agreement with any other public body for the establishment and mainten­

ance of a school for mentally retarded children, and such contracting party 

elects to discontinue its support thereof, the county board of education 

would be under no legal obligation to continue snch school at .its sole 

expense. 

Respectfully, 

vVrLLIAM SAXBE 

Attorney General 




