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OPINION NO. 71-079 


Syllabus: 

A board of education may not by regulation make it mandatory 
that its employees retire at any earlier age than 70 as provided 
in Sections 3307.37 and 3309.34, Revised Code. 
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To: G. William Brokaw, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 18, 1971 

This office was requested by your predecessor to render an 
opinion as to whether a local school district board of education 
may adopt a rule requiring mandatory retirement at an earlier age 
than 70 for all classes of its employees. The question arises 
because of the policy of one local board of education within your 
jurisdiction which requires mandatory retirement for its bus driv­
ers at 60 and for all other employees at 65. Conflicting views as 
to the legality of this policy have been presented to the board. 

The pertinent provisions of the Revised Code reveal a clear 
legislative intent to fix the mandatory retirement age of school 
employees at 70 years of age. Section 3307.37, Revised Code, ap­
plicable to teachers, as.members of the State Teachers Retirement 
System, provides as follows: 

"An employer may as of the thirtieth day 
of June of any year terminate the contract or 
the employment of any member who has attained 
the age of seventy or who will attain the age 
of seventy by the following thirty-first day 
of August." 

Other employees of a school board, as members of the School 
Employees Retirement System, are covered by Section 3309.34, Re­
vised Code, which provides, in pertinent part, as follows: 

"An employer may terminate the employment 
of a member at the end of the year in which 
the age of seventy is attained or thereafter 
at the end of any quarter of the year." 

Since the General Assembly has given the ·boards of education 
the discretion to terminate the services of any employee only 
after he has reached the age of 70, it is clear that the boards 
may not force the retirement of an employee at an earlier age 
simply because he has reached that age. Compare Opinion No. 527, 
Opinions of the Attorney General for 1951. 

It is true that the General Assembly, recognizing the neces­
sity for rules and regulations for proper management of the 
schools, has given the boards of education a rule-making authorit~ 
Section 3313.20, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"The board of education shall make such 
rules and regulations as are necessary for 
its government and the government of its em­
ployees, pupils of its schools, and all 
other persons entering upon its school grounds 
or premises. * * *" 

And Section 3313.47, Revised Code, provides, in pertinent 
part, as follows: 
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"Each city, exempted village, or local 
board of education shall have the management 
and control of all of the public schools of 
whatever name or character in its respective 
district. * * *" 

It is also true that the Supreme Court has held that the au­
thority conferred upon a board of education to adopt rules and 
regulations to carry out its statutory functions vests in the 
board a broad discretion with which the courts will not interfere 
in the absence of abuse. Greco v. Roper, 145 Ohio St. 243, 248­
250 (1945) 

On the other hand, such boards are created by statute and 
have only such powers as have been granted to them expressly or by 
necessary implication. They may not exceed specific limits upon 
their authority. In Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St. 
246 (1939), the Board of Education for the ,Cleveland City School 
District had adopted a mandatory retirement resolution practically 
identical with that stated in your predecessor's letter. The 
Supreme Court, holding that the board had exceeded its statutory 
authority, said, at pages 249 and 250, as follows: 

"There is no statute authorizing boards of 
education, by resolution or otherwise, to fix 
and determine the tenure of office of their em­
ployees in the classified service or to alter 
or modi!y general statutory provisions affect­
ing the age of involuntary retirement of such 
employees from service. Under the provisions 
of Section 7896-99, General Code [now Section 
3309.34, Revised Code], a section of the re­
tirement act, an employee may retire at sixty 
years of age*** and is required thereby·to 
retire at seventy years of age. ***Although 
possibly contributing to cause inefficiency, 
age in itself, regardless of merit and effi­
ciency, is not made a ground for removal. 
.. * * 

II*** * * * * * * 

"***Obviously, the effect of the action 
in question, if permitted, would be to author­
ize the dismissal of employees who are in the 
classified service for reasons and upon grounds 
other than and in addition to those enumerated 
in the statute, unrestricted by the requirements 
of procedure prescribed by statute. 

"The board of education has no such 
authority. * * *" 

Although the Verberg case, supra, speaks specifically only 
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of members of the classified service, non-classified employees 
of the boards of education are afforded the same protection under 
Section 3309.34, supra. 

In view of the foregoing, the earlier case of Harrison v. 
Board of Education, 60 Ohio App. 45 (1938), which had upheld the 
mandatory retirement resolution of the Cleveland Board of Educa­
tion, has been overruled. 

In specific answer to your predecessor's question it is my 
opinion, and you are so advised, that a board of education may 
not by regulation make it mandatory that its employees retire at 
any earlier age than 70 as provided in Sections 3307.37 and 
3309.34, Revised Code. 




