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PROBATE JUDGE-VACANCY IX OFFICE-WHEN ELECTION HELD 
TO FILL UNEXPIRED TERM. 

SYLLABUS: 
Where a vacancy occurred in the office of probate judge on March 7, 1929, an 

election should be held to fill the unexpired term at the November election in 1930. 

CoLUMBUS, OHIO, April 12, 1929. 

RoN. JoHN R. PIERCE, Prosecuting Attorney, Celina, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion on the follow­

ing statement of facts : 

"The probate judge of Mercer County died on March 7th, 1929, vacancy 
filled by appointment by the Governor. 

Section 13, Article Four, of the Constitution of the State of Ohio is as 
follows, to wit : 

'VACANCIES HOW FILLED. 

In case the office of any judge shall become vacant, before the ex­
piration of the regular term for which he was elected, the vacancy shall be 
filled by appointment by the Governor, until a successor is elected and quali­
fied; and such successor shall be elected for the unexpired term, at the first 
annual election that occurs more than thirty days after the vacancy shall 
have happened.' 

Section 10, of the General Code is as follows, to wit: 

'TERM OF APPOINTEE TO ELECTIVE OFFICE. 

When an elective office becomes vacant, and is filled by appointment, 
such appointee shall hold the office until his successor is elected and qualified. 
Unless otherwise provided by law, such successor shall be elected for the un­
expired term at the first general election for the office which is vacant that 
occurs more than thirty days after the vacancy shall have occurred. This sec­
tion shall not be construed to postpone the time for such election beyond that 
at which it would have been held had no such vacancy occurred, nor to affect 
the official term, or the time for the commencement thereof, of any person 
elected to such office before the occurrence of such vacancy.' 

You will observe that the Constitution provides that in such cases a suc­
cessor shall be elected for the unexpired term at the next annual election oc­
curring more than thirty days after the vacancy shall have happened. 

The statute provides that the ·election of the successor where a vacancy 
occurs shall be held at the first general election that occurs more than thirty 
days after the vacancy shall have occurred, unless otherwise provided by law. 

The clause 'Unless otherwise provided by law' I interpret to mean an 
exception in case of vacancies occurring in judicial offices as provided for in 
the Constitution. 

There seems to be some difference in opinion on this point, and I am 
asking your opinion, as to whether or not an election shall be held this fall 
at the annual election for probate judge in Mercer County or at the next Gen­
eral election." 
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Section 1580 of the General Code, which relates to the term of office of a pro­
bate judge, reads: 

"Quadrennially, one probate judge shall be elected in such county, who 
shall hold his office for a term of four years, commencing on the ninth day 
of February next following his election." 

Section 4826 of the General Code provides in part: 

"All general elections for elective state and county offices and for the 
office of judge of the Court of Appeals shall be held on the fi,rst Tuesday 
after the first Monday of November in the even numbered years." 

In connection with your inquiry, your attention is directed to Opinion No. 2682 
issued by the Attorney General under elate of October 8, 1928, to Honorable Clarence J. 
Brown, Secretary of State, in which it was held as stated in the first branch of the 
syllabus: 

"Where a vacancy occurs in the office of judge of the Court of Common 
Pleas, a successor to fill his unexpired term should be elected at the first 
general election occurring in an even numbered year more than thirty clays 
after such vacancy may have occurred." 

The opinion above referred to contains a rather comprehensive discussion relative 
to the constitutional provisions and statutes with reference to elections for the un­
expired terms of judicial officers. Said opinion refers to the case of State ex rel. vs. 
Metcalf, 80 0. S. 244, which is a leading case upon the subject, and also refers to an 
opinion of the Attorney General found in the Opinions of the Attorney General for 
1915, Volume I, page 862, which considered the Metcalf case, and also Article XVII, 
of the Constitution, adopted November 7, 1905, which article, in Section 2, provides in 
part as follows : 

"Any vacancy which may occur in any elective state office other than that 
of a member of the General Assembly or of Governor, shall be filled by ap­
pointment by the Governor until the disability is removed, or a successor 
elected and qualified. Every such vacancy shall be filled by election at the first 
general election for the office which is vacant, that ·occurs more than thirty 
(30) days after the vacancy shall have occurred. The person elected shall 
fill the office for the unexpired term. All vacancies in other elective offices 
shall be filled for the unexpired term in such manner as may be prescribed 
by law. (As adopted November 7, 1905; 97 v. 641.)" 

The conclusion reached by the Attorney General in the 1928 opinion supra, was 
to the effect that Section 4, of Article XIII, and Section 2, of Article XVII, when 
construed together, required a Conur.on Pleas judge to fill an unexpired term, to be 
elected at the first general election occurring in an even numbered year more than 
thirty days after a vacancy may have occurred in the office. 

In this connection, it will be noted that the statutes expressly provide that a 
vacancy in the office of a Common Pleas judge shal! be filled at the election occurring 
in the even numbered years. Your attention is also directed to an opinion of the 
Attorney General, Opinions of the Attorney General for the year 1927, Volume I, 
page 157, which contains an extensive consideration of the question of the time for 
holding elections to fill vacancies, although in that opinion the specific facts involved 
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a vacancy in the office of a county auditor. However, this opnuon refers to many 
opinions construing the constitutional provisions and statutes relative to the time of 
holding elections to fill vacancies generally. 

"Without undertaking to set out the said 1927 opinion at length, it is believed 
sufficient to state that it properly points out that Section 10, of the General Code, in 
referring to "the first general election for the office which is vacant that occurs more 
than thirty days after the vacancy shall have occurred" has reference to elections held 
in the even numbered years and in the odd numbered years. That is to say, unless 
it is otherwise provided by law, the intent of the language of Section 10, General Code, 
means that a vacancy in an office shall be filled at the first general election that is to 
be held for the office that is vacant. 

Without further discussion, it may be stated that the courts have pointed out that 
Section 4, of Article XIII, of the Constitution, which relates to "annual election" must 
be construed in connection with Article XVII, of the same instrument, and therefore 
vacancies in judicial offices shall be filled at general elections in even numbered years, 
unless otherwise provided by law. In the case of a probate judge, there is no specific 
statutory provision relative to the time of election to fill a vacancy, and therefore we 
must turn to the provisions of Section 10, of the General Code, and the constitutional 
provisions hereinbefore mentioned. 

In view of the foregoing, it is my opinion that where a vacancy occurred in the 
office of probate judge on March 7, 1929, an election should be held to fill the unex­
pired term at the November election in 1930. 

299. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY MEMORIAL BUILDINGS-CONSTRUCTED PRIOR TO Al\IEND­
MENT OF SECTION 3068, GENERAL CODE, IN 109 OHIO LAWS-UN­
DER JURISDICTION OF COUNTY COMMISSIONERS. 

SYLLABUS: 
County memorial buildings constructed, equipped or decorated prior to the amend­

ment of Sectio1~ 3068 in 109 Ohio Laws, continue to be under the jurisdiction of the 
county commissioners as provided in Section 3068 prior to such amendment. 

CoLUMBUS, 0Hro, April 13, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This is to acknowledge receipt of your recent communication, 

which reads as follows : 

"We respectfully request you to furnish this department your written 
opinion on the following: 
Under an act of the General Assembly, passed March 12, 1902, 95 0. L. 41, 
memorial buildings were constructed. Under Section 10 of this act, such 
memorial buildings were under the jurisdiction of the county commissioners. 
This act was carried into the code as Section 3059 et seq., and in 109 0. L .• 
284, several of the sections were amended so as to provide for the appoint­
ment by the Court of Common Pleas of a board of trustees for the operation 
of memorial buildings. 


