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1. VACATION-IN ABSENCE OF STATUTE GRANTING SPE­
CIFIC VACATION LEAVE TO OPERATIVE EMPLOYES, 
BOARD OF EDUCATION, BOARD HAS IMPLIED AU­
THORITY IN EXERCISE OF SOUND DISCRETION TO 
GRANT REASONABLE VACATION LEAVE WITH PAY. 

2. SICK LEAVE, SPECIFIC-VACATION LEAVE-TOWN­
SHIP EMPLOYES-IN ABSENCE OF STATUTE, TOWN­
SHIP TRUSTEES HAVE IMPLIED AUTHORITY IN EXER­
CISE OF SOUND DISCRETION TO GRANT EMPLOYES 
REASONABLE PERIODS OF LEAVE WITH PAY. 

3. IN ABSENCE OF STATUTORY AUTHORITY, TOWNSHIP 
TRUSTEES MAY NOT GRANT EMPLOYES WORKING ON 
HOURLY OR DAILY BASIS PAY FOR LEGAL HOLIDAYS 
ON WHICH NO SERVICE PERFORMED. 

SYLLABUS: 

1. In the absence of a statute granting specific vacation leave to operative 
employees of a board of education, such board has implied authority in the exercise 
of a sound discretion, to grant ·such employees reasonable vacation leave with pay. 

2. In the a!bsence of a statute granting specific sick leave, and vacation leave 
to township employees, the township trustees have implied authority in the exercise 
of a sound discretion to grant such employees reasonable .periods of leave with pay, 
for such purposes. 

3. In the absence of specific authority granted by statute, the trustees of a 
township may not grant their employees working on an hourly or daily basis, pay for 
legal holidays on which no service is performed. 

Columbus, Ohio, December 9, 1955 

Hon. Danny D. Johnson, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"After perusing Sections 121.16, 143.29 and 325.19 of the 
Revised Code of Ohio I have been unable to determine what 
vacation an employee of a Board of Education is entitled to re­
ceive. I wish to point out that Section 143.29 of the Revised 
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Code entitled, 'Sick Leave,' employees of the Board of Education 
are mentioned, whereas in the other two Sections aforementioned 
they are not. Therefore, who determines the amount of time that 
employees of the Board of Education, for example the janitor, 
should receive annually as a paid• vacation?" 

I also have a letter from Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

of Lucas County, in which he presents the following question: 

"May I kindly have your opinion as to whether a Board of 
Township Trustees is authorized to make allowances to township 
employees, including those working on an hourly or per diem 
basis for holiday, vacation and sick leave pay." 

The same principles will apply in answer to both of these inquiries 

and I shall therefore consider them together. 

Section 121.16, Revised Code, 154.20 G. C., to which you refer, 

underwent a slight change at the hands of the recent General Assembly 

and the portion thereof relating to vacations appears as Section 121.161, 

Revised Code. This section reads in part as follows: 

"Each full-time state employee, including full-time hourly­
rate employees, after service of one year with the state, is 
entitled, during each year thereafter, to two calendar weeks, ex­
cluding legal holidays, vacation leave with full pay. Employees 
having fifteen or more years of service with the state are entitled 
to three calendar weeks of such leave. 

"In special and meritorious cases where to so limit the 
annual leave during any one calendar year would work peculiar 
hardship, it may, in the discretion of the director of the depart­
ment, be extended. 

"Employees working on an hourly basis shall be entitled to 
eight hours of holiday pay for New Year's Day, Memorial Day, 
Independence Day, Labor Day, Thanksgiving and Christmas Day 
of each year, if they are regular employees with at least six 
month's full-time state service immediately prior to the month 
when such holiday occurs." * * * 

It may be seen at a glance that this section cannot be construed as 

applying to either an employee of the board of education or an employee 

of a township. The statute itself is a part of the state administrative de­

partment laws, and by the terms of the statute which I have quoted is 

plainly limited to state employees. 
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Section 143.29, Revised Code, 486.17c, G.C., relates to sick leave. 

By its terms it applies only to employees whose salary or wages are paid 

in full or in part by the state, counties, municipalities and boards of edu­

cation, and provision is made both for full-time and part-time employees. 

It is clear that this statute does not make any provision for sick leave 

for township employees. As to full-time employees, it grants one and one­

fourth days leave with pay for each month of service. As to employees 

who are provisional or who render part-time, per diem or hourly service, 

it is provided that they "shall be entitled to sick leave for the time actually 

worked at the same rate as that granted full-time employees." 

Section 325.19, Revised Code, provides for vacations for county em­

ployees and is strictly limited in its terms to such employees. The same 

vacations are granted to full-time employees as are allowed to state em­

ployees by Section 121.161 supra; and in addition to like pay for holidays, 

hourly employees are allowed vacations according to the following for­

mula: "One day vacation leave shall be granted for each one hundred 

seventy-three and one-third hours worked." It is obvious that we must 

exclude from the provisions of this section any consideration of vacations 

either for employees of a board of education or of a township. 

The fact, however, that the statutes referred to do not make com­

plete provision for either sick leave or vacation leave for the employees 

mentioned in the two requests here considered, doe's not necessarily bar 

such employees from receiving such allowances. Prior to the enactment 

of the statute providing for vacations for county employees, one of my 

predecessors had before him the question whether county employees on a 

monthly salary were entitled to vacation with pay, and to sick leave with 

pay. It was held in Opinion No. 728, Opinions of the Attorney General 

for 1939, page 917: 

"1. County employes on a monthly basis are entitled to a 
reasonable leave of absence for vacation or a sick leave if the con­
tract of hire so provides either expressly or by necessary reason­
able implication. 

"2. Section 154-20, General Code, granting leaves of 
absence to state employes may be used as a guide to determine 
what a reasonable time may be in view of the fact that no spe­
cific statute covering the subject may be found." 

Reference was there made to an earlier opinion, to wit, No. 3006, 

Opinions of the Attorney General for 1928, page 2820, where it was held: 
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"County commisioners may lawfully allow their employes a 
reasonable leave of absence during their term of employment with 
full pay, whether such employes are paid on a weekly or monthly 
,basis, or upon a per diem basis, providing the contracts of employ­
ment with such employes so provide, either expressly or <by neces­
sary reasonable implication." 

The then Attorney General appears to have considered that the gen­

eral authority given the county commissioners to employ superintendents, 

watchmen, janitors, etc., was sufficient to furnish the necessary implication 

of authority to grant them a reasonable vacation. In the 1939 opinion refer­

ence was made to Section 154-20, General Code, which read in part as 

follows: 

* * * "Each employe in the several departments shall be 
entitled during each calendar year to fourteen days leave of ab­
sence with full pay. In special and meritorious cases where to limit 
the annual leave to fourteen days in any one calendar year would 
work peculiar hardship, it may in the discretion of the director 
of the department, be extended." * * ,:, 

The reasons for the holding are found in the following language quoted 

from the opinion : 

"Turning to the question of whether the employe may receive 
both sick leave and vacation with pay, it is apparent from the 
foregoing, that the granting of either privilege depends upon the 
discretion of the employer official. It would follow then that it 
would •be entirely within the discretion of such employer official 
to grant sick leave in addition to a vacation period or to grant only 
one period of leave which could be either used as a vacation or 
sick leave. 

"As a matter of sound pu1blic policy, leaves of absence for 
vacation or sickness are desirable and in all instances should be 
read into the contract of hire, if not expressly, then by reference 
to the general policy followed in private business and in state and 
federal governments." 

In Opinion No. 7176, Opinions of the Attorney General for 1944, 

page 575, the 1939 Opinion was referred to with approval, and the para­

graph last quoted was commented upon in the following language : 

"The principle there expressed I believe to be sound and to 
1be reenforced by the universality of its application. The theory 
which manifestly underlies the granting of such vacation periods 
aside from the fact that it is a humane policy toward public em­
ployes, is that giving them an opportunity for relaxation, rest or 
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change of occupation, produces a higher morale and increases the 
efficiency of public employes." 

In Opinion No. 2077, Opinions of the Attorney General for 1950, page 

535, my immediate predecessor, while holding that Section 486-17c, Gen­

eral Code, did not provide for sick leave for employees of a public library 

further held as shown by the second paragraph of the syllabus: 

"The board of library trustees has the power pursuant to 
Section 7630, paragraphs 7 and 8, of the General Code, to make 
rules and regulations governing sick leave benefits for its em­
ployes." 

Said Section 7630 contained only authority to appoint and• fix the 

compensation of its employees, and to make rules for the "proper opera­

tion" of the library. 

In Opinion No. 1035, Opinions of the Attorney General for 1951, 

page 882, I was called upon to answer the question whether a township 

employee was entitled to sick leave under Section 486-17c, and the holding 

was as follows : 

"l. Section 486-17c, General Code, does not provide for 
sick leave for township employes. 

"2. In the absence of a statute expressly granting sick leave 
for a definite period to township employes, township trustees may 
grant their full time employes reasonable sick leave with pay." 

It will be noted that references is made in several of the opinions 

aforesaid to "full time" employees. I do not consider that the principles 

brought out in those opinions need be limited to full time employees. Appar­

ently they were so limited only because in each instance the language of 

the question presented was so limited. In the case of sick leave the statute 

prescribes a formula by which the leave is to be granted to daily or hourly 

employees. The statute above referred to providing for vacation leave for 

county employees also contains a formula for calculating the allowance to 

be made for hourly workers. I do not consider that the fact that the legis­

lature has seen fit to provide specific periods for vacation and sick leave 

for certain classes of public employees instead of leaving the matter en­

tirely to the discretion of the appointing powers, is to be construed as a 

bar to the allowance of reasonable leaves for vacation and sickness to 

other public employees. I consider it worthy of consideration that in each 
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of the statutes above noted where the legislature has granted sick leave 

or vacation it has left a certain discretion in the heads of departments to 

grant additional leave if deemed proper. 

In my opinion the township trustees in the case of township employees, 

and boards of education in the case of operative employees such as jani­

tors or maintenance men, have authority in the exercise of a proper 

discretion to grant to their employees reasonable leaves for sickness and 

for vacation. In making such grants the provision of the statute granting 

·such leaves to county employees may be drawn on not for the purpose 

of obtaining power but rather as indicating the general policy of the state, 

and furnishing a formula which might reasonably be followed. 

In so far as this opinion relates to school employees, I am not 111-

clucling teachers, as they are clearly included within the statute relating to 

sick leave, and the nature of their employment manifestly affords them 

extended vacation periods. I understand that the request relates to 

operative employees such as clerks, janitors, engineers and maintenance 

men. 

As to allowance of holiday pay to township employees working by 

the day or hour, I can see no basis for such allowance as an exercise of 

discretion by the employing body. The opinions which I have cited ap­

proving the allowance of sick leave and for relatively short periods of 

vacation for public employees were based, as is my present opinion, on 

humane considerations and on the theory that they are conducive to 

stronger morale and greater efficiency. The grant to one employed by the 

clay or hour of pay for a day not worked merely because it is a so-called 

"legal holiday" is based on no such consideration, but is a mere gratuity. 

It would be as reasonable to grant such pay for Sundays on which no 

work is done. 

In my opinion No. 4569, Opinions of the Attorney General for 1954, 

page 575, issued on November 24, 1954, I had the identical question pre­

sented as to holiday pay for county employes, and held: 

"l. In the absence of a specific statutory provision author­
izing such payment, county employes working on an hourly basis 
are not entitled to pay for legal holidays on which they do not 
actually work." 

The legislature subsequently amended the statute so as to grant such 

allowance. Of course, the legislature has practically unlimited discretion 
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in granting powers to inferior public bodies, but that does not give such 

bodies as the county commissioners or township trustees the right to as­

sume them to themselves. I still adhere to the principle of my opinion 

last referred to, and must hold that township trustees, in the a,bsence of 

express authority granted them by statute, have no authority to grant to 

employees working by the clay or hour pay for holidays on which no 

work is performed. 

In answer to the questions submitted, it is my opinion: 

l. In the absence of a statute granting specific vacation leave to 

operative employees of a board of education, such board has implied au­

thority in the exercise of a sound discretion, to grant such employees rea­

sonable vacation leave with pay. 

2. In the absence of a statute granting specific sick leave, and va­

cation leave to township employees, the township trustees have implied 

authority in the exercise of a sound discretion to grant such employees 

reasonable periods of leave with pay, for such purposes. 

3. In the absence of specific authority granted by statute, the trus­

tees of a township may not grant their employes working on an hourly or 

daily basis, pay for legal holidays on which no service is performed. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




