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WHERE PROPERTY OWNERS PETITION FOR LIGHTING­
THE COST OF FURNISHING SUCH LIGHT SHALL BE PAID 
ONLY FROM A FUND RAISED BY SPECIAL ASSESSMENTS. 
§§515.02 RC., 515.08 RC. 

SYLLABUS: 

\,Vhere property owners petition for lighting under the prov1s10ns of Section 
515.02, Revised Code, then the cost of furnishing such lighting shall be paid only from 
a fund raised by sepecial assessments pursuant to the provisions of Section 515.08, 
Revised Code. 



745 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, December 28, 1960 

Hon. Calvin vV. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A township of Ashtabula County has entered into a contract 
for the furnishing and maintaining of lights in two separate assess­
ment districts. 

"Under the arrangement entered into by the Township 
Trustees with the property owners of these assessment districts, 
one-half of the cost of lighting has been paid from assessments 
levied, and one-half has been paid from the General Fund of the 
Township. 

"The assessments are levied under authority conferred upon 
township trustees by Section 515.08 of the Revised Code, and 
we would like your opinion as to whether or not the township 
trustees may pay anything in excess of the amount derived from 
the assessments, toward the cost of lighting in the assessment 
districts." 

A board of township trustees may provide artificial lights for roads 

in unincorporated parts of the township when the board determines that the 

public safety or welfare requires it (Section 515.01, Revised Code) or 

when the owners of more than one-half of the feet front of the lots and 

lands abutting on such roads petition for it ( Section 515.02, Revised Code). 

If the board determines that the public safety or welfare requires such 

roads to be lighted, then the cost of such lighting shall be paid only from 

the general fund of the township treasury (Section 515.01, supra; Opinion 

No. 3163, Opinions of the Attorney General for 1940, page 1111), but if 

the owners petition for such lighting under Section 515.02, supra, then 

the cost of furnishing such lights shall be paid only from a fund raised by 

special assessments against the lots and lands in the district which are 

benefited by such lighting. In this regard, Section 515.08, Revised Code, 

provides: 

"* * * The cost and expenses of furnishing and maintaining 
such lights, and of the proceedings in relation thereto, shall be 
paid from a fund raised by special assessments against the lots 
and lands in the district which are benefited by such lighting. 

"* * * *** * * *" 
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( Also see Opinion No. 2438, Opinions of the Attorney General for 

1928, page 1909.) 

From the language used in your request, I assume that the property 

owners of the two assessment districts petitioned for lights under the pro­

visions of Section 515.02, supra. Because there is nothing in such provi­

sions which authorizes the payment of any part of the cost and expense of 

such lighting out of the general fund of the township ( Opinion No. 2438, 

supra, at page 1910), it is my opinion that the board of trustees may not 

pay anything out of the general fund toward the cost of lighting in the 

assessment districts. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where property 

owners petition for lighting under the provisions of Section 515.02, Re­

vised Code, then the cost of furnishing such lighting shall be paid only 

from a fund raised by special assessments pursuant to the provisions of· 

Section 515.08, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




