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OPINION NO. 93-013
Syllabus:

R.C. 109.75(C) does not authorize either the Peace Officer Training Council or
its executive director to consider whether a person possesses the qualifications
needed to hold public office, as established by Ohio Const. art. XV, §4 and art.
V, §1, in determining whether to issue that person a certificate of satisfactory
completion of an approved basic peace officer training program.

To: Thomas W. Rice, Chairman, Ohio Peace Officer Training Council, London, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, July 7,1993

You have requested an opinion on the following questions:

1. In determining whether to issue a certificate under R.C.
109.75(C), does the Ohio Peace Officer Training Council or the
Executive Director have the authority to consider whether an
applicant possesses any required qualifications as the holder of a
public office under Ohio Const. art. XV, §4, and therefore of an
elector under Ohio Const. art. V, §1?

2. If the answer to (1) is yes, is a municipal peace officer
commissioned by a home rule city (Ohio Const. art. XVIII), who
serves in the classified service of the municipality, the holder of
a "public office" within the meaning of Ohio Const. art. XV, §4?

Your letter specifically asks whether the executive director's power to issue certificates
under R.C. 109.75(C) authorizes him, in determining whether to issue such a certificate, to
consider whether an applicant possesses the qualifications required by Ohio Const. art. XV, §4
to hold public office. Information accompanying your opinion request indicates that your
concern has arisen with respect to certification of a person who wishes to serve as a municipal
police officer. This opinion will, therefore, focus on certification under R.C. 109.75(C), as
applicable to persons seeking to serve as municipal police officers.

Executive Director's Authority Under R.C. 109.75(C)

R.C. 109.71 creates the Peace Officer Training Council in the office of the Attorney
General. R.C. 109.73(B) requires the Council to appoint an executive director, with the
approval of the Attorney General; the director "shall hold office during the pleasure of the
council." Your first question concerns the scope of the executive director's certification
authority under R.C. 109.75(C), which requires the executive director to "certify peace officers'

' As used in R.C. 109.71 - .77, the term "peace officer" encompasses numerous positions,
including a "member of the organized police department of a ... municipal corporation." R.C.
109.71(A)(1).

June 1993



Attorney General

and sheriffs who have satisfactorily completed basic training programs and to issue appropriate
certificates to these peace officers and sheriffs" (emphasis and footnote added).

As stated in Slingluff v. Weaver, 66 Ohio St. 621, 627, 64 N.E. 574, 576 (1902):
"Statutes... should be read and understood according to the natural and most obvious import of
the language, without resorting to subtle and forced constructions for the purpose of either
limiting or extending their operation." According to the plain language of R.C. 109.75(C), the
certificates issued thereunder by the executive director certify that the recipient has satisfactorily
completed an appropriate basic training program, e.g., a program for peace officers under R. C.
109.77 or a program for sheriffs under R.C. 109.80.' A person's qualification to hold a public
office, as prescribed by Ohio Const. art. XV, §4 and art. V, §1, to the extent it may be
applicable to a particular peace officer position,' is not, however, a prerequisite to satisfactory
completion of an approved basic peace officer training program. Thus, the executive director
has no reason to consider such qualifications in determining whether to issue a certificate under
R.C. 109.75(C).

The argument has been raised that, in deciding whether to issue a certificate under R.C.
109.75(C), the executive director of the Peace Officer Training Council must determine whether
the person seeking certification is qualified under Ohio Const. art. XV, §4 to hold public office,
since possession of such qualifications may be necessary for appointment to a particular peace
officer position. See, note 3, supra. Examination of the definition of peace officer, set forth
in R.C. 109.71(A), however, leads to the conclusion that certification by the executive director
of the Peace Officer Training Council under R.C. 109.75(C) attests only to the person's
satisfactory completion of a basic peace officer training program, and not to possession of any
other qualifications that might be needed for appointment to a particular peace officer position.

R.C. 109.71(A) defines the term "peace officer," as used in R.C. 109.71 -.77, as
meaning:

(1) A deputy sheriff, marshal, deputy marshal, member of the organized
police department of a township or municipal corporation, member of a township
police district or joint township police district police force, member of a police
force employed by a metropolitan housing authority under [R.C. 3735.31(D)], or
township constable, who is commissioned and employed as a peace officer by a
political subdivision of this state or by a metropolitan housing authority, and

R.C. 109.78 provides for the issuance of various other types of certificates. R.C.
109.78(A) authorizes the issuance of certificates to persons "who have satisfactorily completed
approved training programs designed to qualify persons for positions as special policemen,
security guards, or persons otherwise privately employed in a police capacity." R.C. 109.78(B)
concerns firearms qualification and requalification training programs. R.C. 109.78(D) prohibits
certain entities from employing persons in positions involving the carrying of firearms while on
duty, with certain exceptions, unless the person has "received a certificate of having
satisfactorily completed an approved basic peace officer training program." This statute does
not apply, however, to the certification of municipal police officers, the group with which you
are concerned.

' The qualifications set forth in Ohio Const. art XV, §4 apply only to public officers. This
opinion does not address whether a person must possess such qualifications in order to be
appointed to any of the various peace officer positions described in R.C. 109.71(A).
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whose primary duties are to preserve the peace, to protect life and property, and
to enforce the laws of this state, ordinances of a municipal corporation,
resolutions of a township, or regulation of a board of county commissioners or
board of township trustees, or any such laws, ordinances, or regulations;

(2) A policeman who is employed by a railroad company and appointed
and commissioned by the governor pursuant to [R.C. 4973.17 -.22];

(3) Employees of the department of taxation engaged in the enforcement
of [R.C. Chapter 5743] and designated by the tax commissioner for peace officer
training for purposes of the delegation of investigation powers under [R.C.
5743.45];

(4) An undercover drug agent;
(5) Liquor control investigators in the enforcement division and the

intelligence division of the department of liquor control engaged in the
enforcement of [R.C. Chapter 4301];

(6) An employee of the department of natural resources who is a park
officer designated pursuant to [R.C. 1541.10], a forest officer designated pursuant
to [R.C. 1503.29], a preserve officer designated pursuant to [R.C. 15i7.10], a
game protector designated pursuant to [R.C. 1531.13], or a state watercraft
officer designated pursuant to [R.C. 1547.521];

(7) An employee of a park district who is designated pursuant to [R.C.
511.232 or R.C. 1545.13];

(8) An employee of a conservancy district who is designated pursuant to
[R.C. 6101.75];

(9) A police officer who is employed by a hospital that employs and
maintains its own proprietary police department or security department, and who
is appointed and commissioned by the governor pursuant to [R. C. 4973.17 -.22];

(10) Ohio veterans' home policemen designated under [R.C. 5907.02];
(11) A police officer who is employed by a qualified nonprofit corporation

police department pursuant to [R.C. 1702.80];
(12) A state university law enforcement officer appointed under [R.C.

3345.04];
(13) A special policeman employed by the department of mental health

pursuant to [R.C. 5119.14] or the department of mental retardation and
developmental disabilities pursuant to [R.C. 5123.13];

(14) A member of a campus police department appointed under [R.C.
1713.50].

This definition encompasses numerous positions in the service of a variety of employers,
including departments of state, county, and local government. Thus, the qualifications necessary
to hold these positions will vary. For example, municipal ordinances, statutes, or constitutional
provisions may govern appointment to particular positions. Nothing in the language of the
statutes governing the operation of the Peace Officer Training Council indicates that the General
Assembly intended to impose upon the Council the burdensome task of certifying that each
person who seeks to serve in any capacity as a peace officer under R.C. 109.71(A) meets all of
the particular qualifications necessary to hold that position. Rather, since the Peace Officer
Training Council oversees only the basic training requirement for service as a peace officer, it
follows that the certificate issued by the Council attests only to the recipient's satisfactory
completion of basic training. Thus, neither the Peace Officer Training Council nor its executive
director is authorized, when determining whether to issue a certificate under R.C. 109.75(C),
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to consider whether an individual holds the qualifications required by Ohio Const. art. XV, §4
and art. V, §1 to hold public office.

In light of the answer to your first question, it is not necessary for this opinion to address
your second question concerning whether a municipal peace officer is a public officer for
purposes of Ohio Const. art. XV, §4.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that R.C.
109.75(C) does not authorize either the Peace Officer Training Council or its executive director
to consider whether a person possesses the qualifications needed to hold public office, as
established by Ohio Const. art. XV, §4 and art. V, §1, in determining whether to issue that
person a certificate of satisfactory completion of an approved basic peace officer training
program.

4 Further support for this conclusion may be found in the following rule concerning
certification of peace officers:

(A) Upon certification by the commander showing that a peace officer has
satisfactorily completed the basic course, a written certificate of satisfactory
completion shall be issued to such peace officer by the executive director....

(B) Receipt of the certificate by a peace officer shall be considered as
fulfillment of only one of the conditions of probation and shall not be construed
as a limitation of the discretionary power of the appointing officer to terminate
the services of an otherwise unsatisfactory probationer. (Emphasis added.)

I Ohio Admin. Code 109:2-1-07. As with the language of R.C. 109.75(C), the plain language
of rule 109:2-1-07(A) acknowledges that certification by the executive director attests only to
satisfactory completion of a basic peace officer training program. Similarly, the language of rule
109:2-1-07(B) acknowledges that certification attests to only one criteria, i.e., satisfactory
completion of a basic peace officer training program, needed for permanent appointment to a
position as a peace officer.
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