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licient in amount to pay the monthly rentals under this lease for 
July, August and September, 1938. This is sufficient compliance 
\Yith the prm·isions of Section 2288-2, General Code. This lease 
is accordingly appro\'ed by me and the same is herewith returned to 
~·ou. 

Respectfully, 
llERBERT S. DuFFY, 

.d !forney &en era!. 

2818. 

1 lOURS OF ElVIPLOYMENT-FEMALES AND MINORS-SEC­
TION 1008-2, GENERAL CODE, EXElVIPTS FROM I'ROVJ­
SIONS OF SECTlONS 1008 ET SEQ., GENERAL CODE, 
WOMEN E lVl P L 0 Y E. D lN SOCIAL WORK, I-lOUSE­
MOTHERS, MATRO~S, SUPERVISORS, RECREATIONAL 
CASE AND GROUP WORKERS AND GOVERNESSES EI\1-
PLOYED BY INSTITUTlONS LlCE:.JSED BY THE DIVI­
SION OF PUBLIC ASSISTA~CE OF DEPARTMENT OF 
l'UBLlC WELFARE. 

SYLLABUS: 
Section 1008-2, Ge11eral Code, exempts from the provisions of Sec­

tions 1008, et seq. regulating the hours of elllploy111cnt of females and 
111inors, women who are employed in social worll, which e:rcmprion in­
cludes !touscmothcrs, matrons, suf'crvisors, recreational case and group 
worl<crs and governesses employed by institutions licensed by the IJivision 
of Public Assistance of the DeparflllCilt of Public vV clfarc. 

CoLu~rBus, Onw, August 15, 1938. 

Department of Industrial Relations, State Office Building Columbus, 
Ohio. 
GENTLEJI[EN: Your letter of recent date is as follows: 

"Recently, there has been in my office, a committee 
representing institutions of Ohio, licensed by the Division 
of Public Assistance, department of Public V/elfare, in ref­
erence to Section 1008-2, Amended Senate Bill No. 287. 
They expressed the impossibility of compliance with the 
above named Section, due to the enormous expenses of hir-
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ing aclclitional help; and also the inadvisability of placing 
more people in charge of inmates and children than were 
absolutely necessary. In other words, the lesser number of 
people in charge and handling the children and inmates, the 
more satisfactory results would be obtained. 

I am, therefore, asking would it be possible for your 
department to give us a more liberal interpretation of Sec­
tion 1008-2, A mended Senate Bill N" o. 2~7, governing those 
employees designated as engag-ed in social work. 

\;Vould it be possible for your department to rule the 
following named employes as coming under the classifica­
tion of social workers: Housemothers, Matrons, Super­
visors, Recreationa I Case and Group \;Vorl~ers and Govern­
esses, because of the direct responsibility for the care, 
training and supervision of the institutional residents? We 
are asking that all the workers in the classif1cations just 
named be classed as Social Workers. 

In reference to State Institutions working under the 
direction of the Department of l'ublic \Nelfare, we feel the 
same applies to Attendants, Cottag·e Matrons, House 
mothers and Housekeepers. VVe are, therefore, making the 
same request with reference to them." 

Section 1008-2 of the General Code, to which you refer, is one 
oi the sections contained in Amended Senate Bill 287 of the 92nd 
General Assembly, being an act to regulate ami limit the hours of 
labor of females and minors. Such section, aiter setting forth cer­
tain restrictions as to the employment of females and minors, ex­
cepts specific employments therein set forth in the third paragraph 
thereof from the provisions of such act. This paragraph reads as 
follows: 

"Nothing in this section or any other prOVISIOns of this 
act shall apply to the employment of females in agricultural 
field occupations or in domestic service in private homes 
or to the employment of females by a telephone company 
during periods of emergency caused by fire, flood, epidemic, 
or other public disaster or to the work of females .o\·er 
twenty-one years of age earning· at least thirty-five dollars 
a week in bona fide executi\·e positions, where real super­
vision and managerial authority are exercised with duties 
and discretion entirely different from that oi regular salaried 
employes or to the employment of wumen in the profes­
sions of medicine, law, teaching and social work or to the 
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employment of females oyer 21 years of age in mercantile 
establishments and telephone companies except in cities of 
5000 population and o\·er; or to the work of proiessional 
employes in hospitals, such as graduate and student nurses, 
anesthetists, technicians, graduate and student dietitians 
and internes." 

In a determination of your first question, it should be observed that 
all employes of institutions licensed by the Division of Public Assistance 
of the Department of Public ·welfare could not be classified as engaged 
in social work. This observation would be particularly true, for instance, 
as to cooks, dishwashers, laundresses and other employes doing similar 
work about the institutions. In your communication, however, you refer 
to housemothers, matrons, supervisors, recreational case and group 
workers and governesses employed by such institutions having direct re­
sponsibility for the care, training and supervision of institutional resi­
dents. As to this class of eri1ployes, the conclusion would seem ines­
capable that they are engaged in carrying out a most essential function 
of one of the purposes for which the Division of Public Assistance was 
established and under such circumstances I have little difficulty in 
concluding that such employes are engaged in "social work" within 
the meaning of the term as used in Section 1008-2, supra, exempting 
from the provisions of the act "the employment of women in the pro­
fessions of ':' * social work." 

Before concluding the consideration of your first question, it 
should be noted that the exemption following the semi-colon in the 
foregoing paragraph is limited in the case of hospitals to "profes­
sional employes." It might be contended that since nurses, anes­
thetists, technicians, dietitians and internes perform duties under the 
control and supen·ision of members of the medical profession, there­
fore, the earlier exemption of the employment of women in the pro­
fession of medicine does not in:::lude emp:oyes of practitioners of 
medicine, but only those engaged in the practice of this profession. 
Hy the same token under such reasoning, it would be necessary to 
hold that the only women exempt from the provisions of the act are 
those engaged in the practice of medicine, law and social work, pre­
sumably in a professional rather than an employe capacity. Such 
construction, howeyer, would in my judgment, be entirely reading 
out of the section the term "employment" wherein it is the employ­
ment of women in these profe:-;sions which is exempt. 

Customarily, at least, those engaged in the independent practice 
of the professions of law and medicine arc not employed within the 
meaning of the term as used in this act. The conclusion would seem 
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to he inescapable that the General Assembly has seen fit to exempt 
all female employes in the specified professions, but after ha,·ing done 
so, has narrowed the exemption in the case of hospitals to certain 
professional employes of the classes therein enumerated. 

In specific answer to your ftrst question, it is my opinion that 
Section 1008-2, General Code, exempts from the pro,·isions of Sections 
1008, et seq. regulating the hours of employment of females and 
minors, women who are employed in social work, which exemption 
includes housemothers, matrons, superyisors, recreational case and 
group workers and governesses employed by institutions licensed by 
the Division of Public Assistance of the Department of Public vVel­
fare, because of their direct responsibility for the care, training and 
supervision of institutional residents. 

In your second question you inquire as to whether or not cer­
tain employes of state institutions come within the exception of Sec­
tion 1008-2, General Code, herein above discussed. It is not neces­
sary to redetermine this question in view of my opinion No. 1431 
rendered November 4, 1937, the second branch of the syllabus read­
tng as follows: 

"There being no special prons10n 111 Sections 1008 to 
1008-11, inclusi,·e, and Section 12996, and sections which 
must be construed in pari materia therewith, relating to the 
hours of employment of females and minors, making such 
employees of the State of Ohio amenable to said provisions 
of law, females and minors so employed are not amenable to 
said provisions of the Code on the principle that the state 
is not bound by the terms of a general statute unless it be so 
expressly proYidecl." 

The foregoing opinion is dispositi,·e of your second question and 
you are accordingly adYised that employes of state institutions to 
which you refer are not included within the proYisions of the act 
here under consideration. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


