
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1976 Op. Att’y Gen. No. 76-030 was overruled in part by 
1976 Op. Att’y Gen. No. 76-054. 
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OPINION NO. 76-030 

Syllabus: 
1. When an employee works more than forty hours in a 

week he must be compensated for all hours worked in excess of 
forty at one and one-half times his regular rate of pay in order 
to comply with the Fair Labor Standards Act. 

2. If an employee is merely in active pay status for 
more than forty hours, and is not working for more than forty 
hours, then R.C. 124.18 controls and the employee should be 
compensated at either one and one-half times his regular rate of 
pay or at a rate equivalent to Pay Range 33, Step 1, whichever 
is lesser. 

To: Marion C. Anderson, M.O., Pres., Medical College of Ohio, Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 6, 1976 
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have your request for my opinion in which you ask: 

1. If an employee works more than forty hours 
in a week, must the employee be compensated for 
all hours worked in excess of forty at one and 
one-half times his regular rate of pay in order 
to comply with the Fair Ldbor Standards Act? 

2. If an employee is in an active pay status 
more than forty hours in a week, must the employee 
be compensated for all hours in excess of forty 
at one and one-half times his regular rate of 
pay in order to comply with the Fair Labor 
Standards Act, or would section 124.18 of the 
Revised Code be the controlling authority? Under 
Section 124.18 the employee would be compensated 
at either one and one-half times his base pay 
or at a rate equivalent to Pay Range 33, Step 1, 
whichever is lower. 

29 u.s.c. Section 207(a) (1) states: 

"Except as otherwise provided in this 
section, no employer shall employ any of his 
employees... for a workweek longer than forty 
hours unless such employee recei•res compensation 
for his employment in excess of the hours above 
specified at a rate not less than one and one­
half times the regular rate at which he is 
employed." 

It has been held that the Fair Labor Standards Act, as amended 
in 1966, is applicable to employees of state-owned hospitals 
and schools that are in competition with private hospitals and 
schools. Maryland v. Wirtz, 392 U.S. 183, 88 S. Ct. 2017, 20 
L. Ed. 1020 (1968). Since the Medical College of Ohio at 
Toledo falls within the categories set out by Wirtz, supra, 
29 U.S.C. Section 207 is applicable to the College's employees. 
Thus, whenever an employee works for more than forty hours in a 
week, he must be compensated at one and one-half times his 
regular salary for all hours in excess of forty. 

As noted, 29 U.S.C. Section 207 requires the Medical College 
to pay its employees at a rate of time and one-half times their 
regular salary for hours worked in excess of forty. Your second 
que~tion concerns R.C. 124.18 and its relationship to the Fair 
Labor Standards Act. 

R.C. 124.18 provides in part: 

"Forty hours shall be the standard work 
week for all employees whose salary or wage 
is paid in whole or in part by the state. 
When any employee is required by an authorized 
administrative authority to be in an active 
pay status rr.ore than forty hours in any 
calendar week, he shall be compensated for 
such time over forty hours, except as other­
wise provided in this section, at one and one­
half times his base rate of pay, or at the rate 
equivalent to pay range 33, step 1, whichever 
is the lesser, unless the provisions of the 
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'Fair Labor Standards Act of 1938,' 52 Stat. 
1060, 29 u.s.c. 201, as amended, are applicable." 

R.C. 124.18 was interpreted in 1974 Op. Att'y Gen. No. 
74-108: 

"Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. No. 301, 
employees ·were required to work more than forty hours 
in a calendar week to qualify for overtime pay; now, 
R.C. 124.18, which was amended by that Act, requires 
only that employees be in active pay status for more 
than forty hours in a calendar week to qualify for 
overtime pay. Thus the General Assembly changed the 
requirement from hours actually worked to 
hours in active pay status for calculating 
overtime payments, thereby permitting any 
types of paid leave to be used in such 
computation." 

(Emphasis in original) 

1974 Op. Att'y Gen. No. 74-108 went on to state: 

"'rhe standard of hours in active pay 
status prescribed by R.C. 124.18 is more 
liberal than the requirements of the Fair 
Labor Standards Act and is not prohibited 
by the Act. Therefore, I must conclude that 
R.C. 124.18 requires overtime compensation 
for all hours in excess of forty hours in 
active pay status in a calendar week." 

Thus it is clear that R.C. 124.18 requires that an 
employee receive overtime compensation for all hours in excess 
of forty spent in active pay status in a calendar week. The 
question here, however, relates to an employee who has been in 
active pay status in excess of forty hours, but who has not worked 
in excess of forty hours. (For example, an employee is in active 
pay status for 48 hours, 8 of which consisted of sick leave.) 
Should he receive compensation for the excess hours at one and 
one-half times his regular rate of pay under 29 U.S.C. Section 207, 
or should he receive the lesser of that payment and payment 
equivalent to Pay Range 33, step 1. 

It is well settled that 29 U.S.C. 207(A) establishes forty 
hours as the maximum number of hours that an employee may be 
required to work without being paid at a rate of one and one-half 
times his regular rate of pay. Bay Ridge Operating Co. v. Aaron, 
334 U.S. 446, 68 S.Ct. 1186, 92 L. Ed. 150~ (1948); Overnight 
Transportation Co. v. Missel, 316 U.S. 572, 62 s.ct. 1216, 86 L. 
Ed. 1682 (1942). It has also been held that Section 207(A), supra, 
was designed to spread employment to more people through imposing­
the overtime pay requirement on the employer. Jewell Ridge Coal 
Corp. v. Local #6167, 325 U.S. 161, 65 S.Ct. 1063, 89 L.Ed. 1534 
(1945). Finally, it has been held that an employer may decrease 
hours free from statutory regulation, as the statuto1·y maximum 
hours are significant only as requiring overtime premium pay. 
Bay Ridge Operating Co. v. Aaron, supra. 

The view that Section 207(a), supra, merely establishes 
a maximum work week which can be used without paying one and 
one half times the regular rate as overtime to the employee for 
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excess hours, and does not preclude a shorter work week, is 
further supported by 29 u.s.c. 207(e), which states in part: 

"(e) As used in this section the 'regular 
rate' at which an employee is employed shall be 
deemed to include all remuneration for employment 
paid to, or on behalf of, the employee, but shall 
not be deemed to include--

"(5) extra compensation provided by a 
premium rate paid for certain hours worked by 
the employee in any day or workweek because 
such hours are hours worked in excess of eight 
in a day or in excess of the maximum workweek 
applicable to such employee under subsection 
{a) of this section or in excess of the employee's 
normal working hours or regular working hours, 
as the case may be; " 

(Emphasis added.) 

Thus, if R.C. 124.18 had been designed to shorten the 
standard workweek from forty hours to some lesser am01.mt, 
29 u.s.c. 207 would require that employees receive overtime 
compensation at a rate of one and one-half times their regular 
rate of pay for all hours worked in excess of the standard 
hours. But R.C. 124.18 does not do this; it specifically states 
that "Forty hours shall be the standard work week for all 
employees whose salary or wage is paid in whole or in part by 
the state." Therefore, employees who are in active pay status-­
but who have not worked--for more than forty hours in a week 
may be paid in accordance with R.C. 124.18, i.e. the lesser 
of one and one-half times their regular rate of pay or the rate 
equivalent to Pay Range 33, Step 1. The General Assembly has 
not authorized a shorter work week, and so the Fair Labor Standards 
Act is not applicable to employees in this situation. 

R.C. 124.18 was amended to liberalize the p2.yment of over­
time compensation to state employees. It no longer requires that 
an employee work for more than forty hours, but merely that 
he be in active pay status for more than forty hours to receive 
overtime compensation. But since R.C. 124.18 did not shorten 
the standard work week, the Fair Labor Standards Act does not 
apply to employees who have not worked in excess of forty hours, 
but have merely been in active pay status. 

This view that the Fair Labor Standards Act is not appli­
cable to employees who have merely been in active pay status, 
but have not worked, in excess of forty hours is supported by 
29 u.s.c. 207(e) (2). That section, in defining what should be 
included in an employee's "regular rate" for purposes of computing 
what the overtime rate should be, specifically excludes: 

"(2) payments made for occasional periods 
when no work is performed due to vacation, 
holiday, illness, failure of the employer to 
provide sufficient work, or other similar cause; 

11 

It has also been held that the hours taken off by an 
employee during his regular working hours because of illness 
cannot be used to compute overtime hours in a particular week, 
even though no deduction was made from his salary because of the 
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absences. Boll v. Federal Reserve Bank of St. Louis,365 F. Supp. 
637 (E.D. Mo. 1973); Marchant v. Sands Taylor and Wood Co. 
75 F. Supp. 783 (D. Mass. 1948); Sawyer v. Selig Mfg. Co., 74 F. 
Supp. (D. Mass. 319 1947); Keen v. Mid-Continent Petroleum Corp. 63 
F. Supp. 120 (N.D. Iowa 1945). Neither will overtime compensation 
be allowed for time spent on vacation. Boll v. Federal Reserve 
Bank of St. Louis, s1;1pra; Marchant v. SancJs Taylor and Wood Co. 
supra; Sawyer v. Selig Mfg. Co., supra. Thus, it seems to be 
well settJed that an employee may not use sick leave or vacation 
time in order to compute the amount of hours he has worked in a 
week. The Fair Labor Standards Act only authorizes overtime 
compensation at a rate of one and one-half times the regular rate 
of pay for employees who~ in excess of the standard work week. 

It is, therefore, my opinion and you are so advised 
that: 

1. When an employee works more than forty hours in a 
week he must be compensated for all hours worked in excess of 
forty at one and one-half times his regular rate of pay in order 
to comply with the Fair Labor Standards Act. 

2. If an employee was in active pay status for more 
than forty hours, and has not actually worked for more than forty 
hours, then R.C. 124.18 controls and the employee is to be 
compensated at either one and one-half times his regular rate 
of pay or at a rate equivalent to Pay Range 33, Step 1, which­
ever is lesser. 
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