
OPINION NO. 2003-001

Syllabus:

1. A certificated school psychologist, as defined in R.C. 4732.01(H), who
is engaged by one of the entities named in R.C. 4732.22(A) either to
render school psychological services or to act as a school psychologist
is exempt from the licensure requirements of R.C. 4732.21(B) in the
performance of the duties for which he is so engaged and compensat-
ed.

2. A certificated school psychologist's employment by one of the entities
named in R.C. 4733.22(A) in the capacity of a consultant is not, in
itself, determinative of whether the individual's activities in the course
of such employment fall within the exemption created by R.C.
4732.22(A). Rather, the specific duties performed in the course of such
employment must be examined, and if they constitute the practice of
school psychology, as defined in R.C. 4732.02(E), the certificated
school psychologist is exempt under R.C. 4732.22(A) from the licen-
sure requirements of R.C. 4732.21(B).

To: Ronald R. Ross, Ph.D., Executive Director, State Board of Psychology, Columbus,
Ohio

By: Betty D. Montgomery, Attorney General, January 9, 2003

You have requested an opinion concerning the licensure of individuals who are
school psychologists. As set forth in your letter:

The State Board of Psychology requests a Formal Opinion regarding
whether the exemption [in R.C. 4732.22(A)] applies only to individuals who
are employees of boards of education, boards of MR/DD, or private schools
as identified, or whether this may also apply to individuals who engage in
school psychology work for these entities as independent contractors or
consultants. Does providing school psychological work as a contractor qual-
ify as "employment" and therefore exempt a school psychologist creden-
tialed under the Ohio Department of Education from the licensing require-
ments of Revised Code Chapter 4732?

Let us begin with a brief overview of the licensing requirements established by R.C.
Chapter 4732, which governs, among other things, the practice of school psychology. Pursu-
ant to R.C. 4732.21(B), "[o]n and after December 1, 1972, no person who is not a licensed
psychologist or a licensed school psychologist shall offer or render services as a school
psychologist or otherwise engage in the practice of school psychology for a compensation or
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other personal gain."' (Emphasis added.) Thus, in order to offer or render services as a
school psychologist or to engage in the practice of school psychology, for compensation or
other personal gain, an individual must be licensed by the State Board of Psychology.

The General Assembly has established various exceptions to the licensure require-
ments of R.C. 4732.21(B), however. The particular exemption with which you are concerned
is set forth in R.C. 4732.22, which states in pertinent part:

The following persons are exempted from the licensing requirements
of this chapter:

(A) A certificated school psychologist, while practicing school psy-
chology within the scope of his employment by a board of education or by a
private school meeting the standards prescribed by the state board of educa-
tion under [R.C. 3301.07(D)], or while acting as a school psychologist within
the scope of his employment in a program for trainable mentally retarded
children established under [R.C. Chapter 3323 or R.C. Chapter 5126]. A
person exempted under this division shall not offer psychological serviced to
any other individual, organization, or group for remuneration, monetary or
otherwise, unless he is licensed by the state board of psychology. (Emphasis
added.)

For purposes of R.C. 4732.22, a "certificated" school psychologist means "an individual
holding a current, valid school psychologist certificate issued under [former R.C.
3319.22(M)]." R.C. 4732.01(H). 2

'As used in R.C. 4732.21(B), the "[p]ractice of school psychology" means:

rendering or offering to render to individuals, groups, organizations, or the
public any of the following services:

(1) Evaluation, diagnosis, or test interpretation limited to assessment
of intellectual ability, learning patterns, achievement, motivation, or person-
ality factors directly related to learning problems in an educational setting;

(2) Counseling services for children or adults for amelioration or
prevention of educationally related learning problems;

(3) Educational or vocational consultation or direct educational ser-
vices. This does not include industrial consultation or counseling services to
clients undergoing vocational rehabilitation.

R.C. 4732.01(E).
2Former R.C. 3319.22(M), which was repealed in 1995-1996 Ohio Laws, Part VI, 10257

(Am. Sub. S.B. 230, eff. October 29, 1996), provided for the issuance of teachers' certificates
of various types in the category of "[piupil-personnel workers, including school psycholo-
gists, valid for the conduct of all home-school-community relations incident to the adjust-
ment of pupils to the facilities available for their education." 1987-1988 Ohio Laws, Part II,
3771 (Am. H.B. 439, eff. March 17, 1989).

Within Am. Sub. S.B. 230, the General Assembly enacted R.C. 3319.222, which
states, in pertinent part:

(A) Notwithstanding the amendments to and repeal of statutes by the
act that enacted this section, the state board of education shall do the follow-
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Your initial concern is whether a certificated school psychologist who renders
school psychological services or acts as a school psychologist for one of the entities named in
R.C. 4732.22(A) falls within the exemption prescribed by R.C. 4732.22(A) if hired as an
independent contractor, rather than as an employee. Your letter indicates that we may
assume, for purposes of discussion, that the individual has been engaged to render school
psychological services or to act as a school psychologist for one of the entities specified in
R.C. 4732.22(A), and that the individual has received a certificate in accordance with former
R.C. 3319.22(M). See generally note two, supra. For the reasons that follow, we believe the
manner in which an individual is engaged by one of the entities described in R.C.
4732.22(A), whether as an employee or as an independent contractor, is not determinative of
whether that individual is exempt from the licensure requirement set forth in R.C.
4732.2 1(B) while working as a school psychologist or practicing school psychology for the
employing entity.

ing in accordance with the former statutes in effect immediately prior to
amendment or repeal by the act that enacted this section:

(1) Accept applications for new, and renewal and upgrade of, provi-
sional and professional teachers' certificates through September 1, 1998,
and issue them on the basis of the applications received by that date;

(2) Accept applications for one-time renewals or upgrades of provi-
sional teachers' certificates after September 1, 1998, and before September
2, 2002, and issue them on the basis of the applications received during this
period;

(3) Accept applications for one-time renewals or upgrades of profes-
sional teachers' certificates after September 1, 1998, and before September
2, 2006, and issue them on the basis of the applications received during this
period;

(4) Accept applications for permanent teachers' certificates through
September 1, 2003, and issue them on the basis of the applications received
by that date.

(B) A permanent teacher's certificate issued under [R.C. 3319.22-.31]
prior to the effective date of this section or issued under division (A) of this
section shall be valid for teaching in the subject areas and grades for which
the certificate was issued except as the certificate is limited, suspended, or
revoked under [R.C. 3319.31].

(C) A teacher's certificate that is not a permanent certificate and that
has been issued under [R.C. 3319.22-.3 1] prior to the effective date of this act
or that is issued under division (A) of this section shall be valid until it
expires, for teaching in the subject areas and grades for which the certificate
was issued except as the certificate is limited, suspended, or revoked under
[R.C. 3319.31].

(D) Nothing in this section shall be construed to prohibit a person
from applying to the state board of education for an educator license issued
under [R.C. 3319.22] as it exists on and after the effective date of this section.

(E) On and after the effective date of this section, any reference in the
Revised Code to educator licensing is hereby deemed to refer also to teacher
certification under divisions (A), (B), and (C) of this section.
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In order to understand the nature and application of the exemption created by R.C.
4732.22(A), it may be useful to examine more closely the language of R.C. 4732.21(B). See
generally State ex rel. Herman v. Klopfleisch, 72 Ohio St. 3d 581, 585, 651 N.E.2d 995, 998
(1995) ("[a]ll statutes relating to the same general subject matter must be read in pan
materia, and in construing these statutes in pan materia, this court must give them a
reasonable construction so as to give proper force and effect to each and all of the statutes").
The prohibition contained in R.C. 4732.21(B) against the unlicensed practice of school
psychology has three elements: rendering or offering to render services as a school psychol-
ogist, by an individual who is not licensed under R.C. Chapter 4732, for compensation or
other personal gain. See generally R.C. 4732.23 (limitations on the prohibition against unli-
censed practice).

The exemption created by R.C. 4732.22(A) parallels the prohibition contained in
R.C. 4732.2 1(B), addressing the elements contained in the latter statute. The first element of
the prohibition contained in R.C. 4732.21(B) is addressed in R.C. 4732.22(A), which
describes the authorized activity as either rendering school psychological services or acting
as a school psychologist for one of the entities named in R.C. 4732.22(A). The second
element of the exemption indicates to whom it applies, i.e., an individual who has received a
certificate under former R.C. 3319.22(M), and who, implicitly, is not licensed by the State
Board of Psychology. The final element of the prohibition established by R.C. 4732.21(B),
rendering the specified services for compensation or gain, is reflected in the exemption's
requirement that the services rendered be within the scope of the certificated individual's
employment. Reading this final element of the exemption in pari materia with the third
element of the prohibition of R.C. 4732.21(B), it is clear that the activities covered by the
exemption, i.e., those services within the scope of employment, are those for which the
certificated school psychologist is being compensated by the employing entity.

Your particular concern is whether the use of the phrase "scope of employment" in
R.C. 4732.22(A) limits the exemption therein to an individual who renders the described
services as an employee, as opposed to an independent contractor, of one of the entities
named therein. As explained by the court in Industrial Comm'n v. Laird, 126 Ohio St. 617,
186 N.E. 718 (1933) (syllabus, paragraph four): "[t]he vital test, in determining whether a
person employed to do a certain work is an independent contractor or a mere servant, is the
right of control over the work reserved by the employer." The difference between the two
types of employment commonly arises in a variety of contexts, e.g., where the acts of one
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individual are attempted to be attributed to another,3 or where an individual's status as an
"employee" under a specific statutory provision is in question.4

Nothing in R.C. 4732.22(A), however, indicates that the manner in which a certifi-
cated individual is engaged by one of the named entities affects whether the performance of
those activities in the course of such employment is exempt from the prohibition in R.C.
4732.21. Rather, the activity governed by R.C. 4732.22(A) is the rendering of school psycho-
logical services or acting as a school psychologist in the course of employment by one of the
named employing entities. So long as a certificated school psychologist is engaged by one of
the entities named in R.C. 4732.22(A) either to render school psychological services or to act
as a school psychologist, that individual is exempt from the licensure requirements of R.C.
4732.2 1(B) in the performance of the duties for which he is so engaged and compensated.

We must separately address your concern whether an individual who is employed by
one of the entities named in R.C. 4732.22(A), pursuant to contract, to provide school psycho-
logical work as a "consultant" falls within the exemption created by R.C. 4732.22(A). As
noted in response to the first part of your question, the activity exempted by R.C. 4732.22(A)
from the prohibition in R.C. 4732.2 1(B) is the rendering of school psychological services or
acting as a school psychologist, for compensation, for one of the entities specified in R.C.
4732.22(A). 5

In this regard, we note that, generally, a "consultant" acts in an advisory capacity
regarding matters in his areas of professional or technical expertise. See Webster's New
World Dictionary 305 (2d college ed. 1986) (defining "consultant," as meaning, in part, "an

3See generally, e.g., Master Consolidated Corp. v. BancOhio National Bank, 61 Ohio St. 3d
570, 576-77, 575 N.E.2d 817, 822 (1991) ("in order for a principal to be bound by the acts of
his agent under the theory of apparent agency, evidence must affirmatively show: "'* * * (1)
[t]hat the principal held the agent out to the public as possessing sufficient authority to
embrace the particular act in question, or knowingly permitted him to act as having such
authority, and (2) that the person dealing with the agent knew of the facts and acting in good
faith had reason to believe and did believe that the agent possessed the necessary authority.
The apparent power of an agent is to be determined by the act of the principal and not by the
acts of the agent; a principal is responsible for the acts of an agent within his apparent
authority only where the principal himself by his acts or conduct has clothed the agent with
the appearance of the authority and not where the agent's own conduct has created the
apparent authority. * * *"' (citation omitted)).

4See generally, e.g., R.C. 124.01(F) (defining "employee" for purposes of R.C. Chapter
124); R.C. 2744.01(B) (defining "employee" for purposes of political subdivision tort liabil-
ity); R.C. 4101.11 (duty of employer to protect employees and frequenters); 1979 Op. Att'y
Gen. No. 79-015 (syllabus, paragraph one) ("[tleachers who are engaged under personal
services contracts with the Department of Mental Health and Mental Retardation are
'employed' by the Department for purposes of R.C. Chapter 3307 [(State Teachers Retire-
ment System)] if the Department exercises control over the mode and manner in which the
teachers perform their work").

5See R.C. 4732.01(D) (defining "school psychologist" as meaning "any person who holds
self out to the public by any title or description of services incorporating the words 'school
psychologist' or 'school psychology,' or who holds self out to be trained, experienced, or an
expert in the practice of school psychology"); note one, supra (definition of practice of
school psychology).
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expert who is called on for professional or technical advice or opinions"). 6 For purposes of
R.C. 4732.21 and R.C. 4732.22, R.C. 4732.01(E)(3) includes within the definition of the
practice of school psychology "[e]ducational or vocational consultation" (emphasis added).
Thus, a certificated school psychologist's employment in the capacity of a consultant does
not, in itself, preclude that individual's activities in the course of such employment from
being exempted by R.C. 4732.22(A). 7 Rather, the specific duties performed in the course of
such employment must be examined, and if they constitute the practice of school psychol-
ogy, the certificated school psychologist is exempt under R.C. 4732.22(A) from the licensure
requirements of R.C. 4732.21(B).

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that:

1. A certificated school psychologist, as defined in R.C. 4732.01(H), who
is engaged by one of the entities named in R.C. 4732.22(A) either to
render school psychological services or to act as a school psychologist
is exempt from the licensure requirements of R.C. 4732.21(B) in the
performance of the duties for which he is so engaged and compensat-
ed.

2. A certificated school psychologist's employment by one of the entities
named in R.C. 4733.22(A) in the capacity of a consultant is not, in
itself, determinative of whether the individual's activities in the course
of such employment fall within the exemption created by R.C.
4732.22(A). Rather, the specific duties performed in the course of such
employment must be examined, and if they constitute the practice of
school psychology, as defined in R.C. 4732.02(E), the certificated
school psychologist is exempt under R.C. 4732.22(A) from the licen-
sure requirements of R.C. 4732.21(B).

61n contrasting the rendering of medical, psychiatric, or psychological services with the
activity of consulting with respect to those matters, 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-013
explained at 2-56, as follows:

I find it significant that the contracts designate each of the individu-
als in question as Medical or Psychological Consultant, for it seems that the
basic nature of the services rendered under those contracts is that of consult-
ing, rather than of undertaking medical, psychiatric, or psychological activ-
ity. See generally Op. No. 80-067. The individuals in question do not see
patients and do not provide medical or psychological treatment. Their func-
tions are to serve as consultants, providing advice in their areas of expertise,
and to act as liaisons.

7Whether particular consulting activities fall within the practice of school psychology
depends on the nature of the particular activities. It is beyond the scope of an opinion of the
Attorney General, however, to make such factual determinations. 1990 Op. Att'y Gen. No.
90-111 at 2-502.
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