
468 OPINIONS 

6683 

SCHOOL FOUNDATION FUND-DEDUCTION FROM DISTRI­
BUTION FOR FINAL QUARTER FOR 1956-SECTION 3317.02 
(E) RC-EFFECTIVE OCTOBER 1, 1956-DETERMINED FROM 
LATEST TAX DUPLICATE CERTIFIED BY DEPARTMENT 

OF TAXATION-SECTION 3317.10 RC. 

SYLLABUS: 

In determining the deduction from the amount to ibe allowed for the final quarter 
of 1956, by way of distribution of the school foundation fund, as such deduction is 
set forth in paragraph (E) of Section 3317.02, Revised Code, as enacted by the 101st 
General Assembly and to become effective October 1, ,1956, the basis for such determi­
nation should be the latest tax duplicate which has been certified by the department 
of taxation under Section 33'17.10 of the Revised: Code, which on October 1, 1956, will 
presumably be the 1955 duplicate. 

Columbus, Ohio, June 11, 1956 

Hon. R. M. Eyman, Director of Education and 

Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

In your recent communication you presented to me two questions, 

the first of which related to Division (A) of Section 3317.02 of the Revised 
Code as enacted in Amended Senate Bill No. 321, of the 101st General 
Assembly, and the second relating to an interpretation of Division (E) 

of said section. The first question was dealt with in my Opinion No. 6353, 
issued on March 9, 1956. At that time I reserved your second question for 

future consideration. 

You stated .that the State Board of Education had arrived at an 

interpretation of said Division (E) as follows: 
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"For the last quarter of 1956 the calculation under division 
\ E) of Section 3317.02 shall be based upon the same tax dupli-
1:ate figure used in calculating the amount of state support for ,the 
5rst half of the calendar year 1956 under the provisions of the 
7oundation Program law that is now in effect." 

In order to approach this matter intelligently it seems necessary to 

set forth a portion of Section 3317.02 as follows: 

"There shall be paid, in the last quarter of the calendar year 
1956 and in each ca•lendar year thereafter, to each local, exempted 
village and city school district, w:hich has a tax levy for current 
school operation for the current calendar year of at least ten mills, 
the total sum of the following factors : 

" (A) The total approved salary allowance allocated to .such 
district under section 3317.052 of the Revised Code, or the ,total 
of the salaries for certificated employees for the current school 
year, whichever amount is the lesser; 

"(B) plus fourteen hundred and twenty-five dollars multi­
plied by the total number of approved teacher units credited to 
such district under section 3317.05 of the Revised Code, for 
other current expenses; 

" ( C) plus the total approved transportation costs allocated 
to such district under section 3317.051 of the Revised Code; 

"(D) plus ten per cent of the total approved salary allow­
ance allocated to such district under section 3317.052 of the 
Revised Code, for the employer's contribution to the teachers' 
retirement fund and the cost of the certificated employees' sick 
leave; 

"(E) minus an amount equal to ten mills multiplied by 
the total value of the tax duplicate of such district as certified by 
the department of taxation under section 3317.10 of the Revised 
Code. 

"If the- amount arrived at by the above formula is less than 
the total amount of state support such district received during the 
calendar year ending December 31, 1955, then there shall be paid 
to such school district an amount equal to that received during the 
calendar year ending December 31, 1955, under the provisions of 
sections 3317.02 and 3317.04 of the Revised Code, including an 
amount equal to the amount of tuition paid for such district re­
ceived for special education but exclusive of the amount such 
district received for the purchase of school buses and for the re­
tirement of such bus notes." * * * . 

This statute and the procedure therein set forth do not become 

effective until October 1, 1956. 
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Let it be noted at the outset that the provisions cUbove set out consti­

tute a new formula for determining the allowance "in the last quarter of 

the year 1956, and in each calendar year thereafter." Presumably, the 

allowance for the earlier portion of 1956 has already been determined 

according to the pre-existing statutes. 

Divisions (A), (B), (C) and (D) of the above quoted matter se1 

up certain affirmative allowances which are to be added together in arriv­

ing at the basis for the distribution of the foundation fund of the state to 

the .several local, exempted village and city school districts. Division (E) 

on the other hand sets up a formula for determining an amount which is 

to be deducted from the sum of such allowances, and that deduction is 

to be arrived at by multiplying the total tax duplicate of each such dis­

trict, as certified by the department of taxation, by ten mills. The precise 

question involved in your inquiry is whether for the purposes of that de­

duction your board is to take the ta.'< duplicate figure which was used for 

calculating the amount of state support for the first half of the calendar 

year 1956, or whether you shal,J take as the basis the tax duplicate figure 

at a later period. 

Since Section 3317.02 is not to take effect until October 1, 1956, and 

since the determination of the amount of state support for the first half 

of the calendar year 1956 had to be determined under the law in force 

in 1955, and in accordance with rt:he tax list then in existence, I find it 

impossible to discover any basis for concluding that the determination of 

the allowance for the last quarter of 1956 should be based upon the same 

tax list as used in 1955. 

U ncler the statutes relating to the determination of the total tax list 

111 any year, it appears that the proceedings ,leading thereto culminate 

111 Section 319.28 of the Revised Code, which, after providing for the 

making up by the county auditor of the tax list, reads as follows: 

* * * "On or before the first Monday of September in each 
year, the auditor shall correct such ,lists in accordance with the 
additions and deductions ordered by the department of taxation, 
and by the county board of revision, a,nd shall certify and on the 
first clay of October deliver one copy thereof to the county treas­
urer. The copies prepared by the auditor shall constitute the 
auditor's general tax list and treasurer's general duplicate of real 
and public utility property for the current year. In making up 
such tax lists the auditor may place each town lot in its numerical 
order, and each separate parcel of land in each township according 
to the numerical order of the section. (Emphasis added.) 
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It may be noted in passing, that that section has not undergone any 

change since 1931. It therefore appears that October 1st is the day upon 

which it is the duty of rt:he auditor .to deliver a copy of such list to the 

treasurer, and this list is described as being "1:he general duplicate of real 

and public utility property for the current year." 

Section 3317.10, referred to in Division (E) of Section 3317.02 

supra, reads as follows : 

"On or ,before the twenty-fifth clay of October of each year, 
the department of taxation shall certify to the state board of edu­
cation the amount of 1:he tax duplicate of each school district of 
the state. 

"Upon receipt of such certification the state board of educa­
tion with the approval of the state controlling board shall calcu­
late the amount due each district pursuant to section 3317.02 of 
the Revised Code. The state board of education shaill certify to 
the clerk of the hoard of education of each district the sum so 
calculated for such district." 

It is here to be observed that the department of .taxation on or before 

the 25th day of October of each year, must certify to the state board of 

education the amount of the .tax duplicate of each school district of the 

state, which duplicate, as already stated, has been finaUy determined and 

has been certified ,by the county auditor to 1:he county treasurer. As 

already noted, all of these sections mentioned, are to become effective 

October 1, 1956. Prior to amendment, the section last quoted, was in 

effect in general substance with November 30th as the date for the 

certification. 

I am informed by your department that the difficulty which would be 

encountered if the duplicate for the "current year" were used, arises from 

the fact that many taxing districts delay far ,beyond the first day of 

October the completion of their tax list, and that it would be impossible, 

!'herefore, for the state department of taxation to certify to the state board 

of education the amount of the tax duplicate of each school district as it 

would ultimately be fixed for the year 1956. And it is claimed, therefore, 

that as a practical matter, an earlier tax duplicate must •be used for the 

purpose of the calculation by the state •board of education of the appor­

tionment of the foundation fund for the last quarter of 1956. In this 

connection, I am informed that in arriving at the figure for -the first half 

of 1956, the tax duplicate for 1954 was used as t,he basis. 
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It would appear that the department's interpretation of existing 

Section 3317.10 RC., as permitting a certification based on the duplicate 

of the preceding calendar year is one based on administrative necessity in 

view of what may be regarded as the "normal" delay in completion of the 

tax lists in the several counties of the state, While such an interpretation 

could now possibly be defended on the ground of such necessity, and by 

reason of long continued administrative precedent, there can be no justi­

fication for extending such interpretation as here suggested, for as to the 

computation relating to the final quarter of 1956 there is neither such 

necessity nor such precedent. Certainly the duplicate that was due to 

be completed by October 1, 1955, will be available in time for use in de­

termining the distribution for the last quarter of 1956. 

It is accordingly my opinion that in determining the deduction from 

the amount to lbe allowed for the final quarter of 1956, by way of distri­

bution of the school foundation fund, as such deduction is set forth in 

paragraph (E) of Section 3317.02, Revised Code, as enacted by the 

101st General Assembly and to become effective October 1, 1956, the 

basis for such determination should be the latest tax duplicate which has 

been certified by the department of taxation under Section 3317.10 of 

the Revised Code, which on October 1, 1956, will presumably be the 1955 

duplicate. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




