
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1963 Op. Att’y Gen. No. 63-455 was overruled by 
1970 Op. Att’y Gen. No. 70-084. 
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SYLLABUS: 

A local board of education may not contract with a caterer to: 

(1) Prepare meals outside the school premises and sell them in the school 
lunch facility; 

(2) Prepare and sell meals in the school lunch room facility; 

(3) Furnish management services in the nature of a consultant. 
Enforcement by the State Board of Education should be by appropriate rule or 
regulation. 

455 



478 OPINIONS 

Columbus, Ohio, August 14, 1963 

Hon. E. E. Holt 
Superintendent of Public Instruction 
Ohio Department of Education 
Ohio Departments Building 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The boards of education of several school districts 
in Ohio have contracted with catering firms for such firms 
to conduct the school lunch program. I am informed that 
several catering companies are making plans to enter into 
arrangements with other boards of education for the same 
purpose. Where caterers conduct the school lunch pro­
gram it is done in one of the following three manners: 

"(l) Meals are prepared outside the scho·ol prem­
ises, carried into the school and sold and consumed at the 
school lunch facility; 

"(2) Meals are prepared by the caterer with the 
caterer's personnel in the school lunch room facility and 
are there sold and consumed ; 

"(3) The caterer furnishes management services to 
the boards of education by placing an individual in the 
lunch room facility who supervises and directs the opera­
tion there. 

"I would appreciate receiving your opinion on the 
question of whether a board of education may contract 
with a private catering firm to conduct the school lunch 
room program? 

"Section 3313.81 of the Revised Code relating to the 
operation of lunch rooms provides that the enforcement 
of that section shall be under the jurisdiction of the State 
Board of Education. In the event that your answer to the 
above question is that it is unlawful for a board of educa­
tion to contract with a catering firm for the operation of 
the school lunch program, what steps should the State 
Board of Education take, if any, to enforce the ruling? 

"Although it may not be germane to the above ques­
tions I thought you would be interested in knowing that 
the school lunch section of the Department of Education 
is responsible for carrying out the "National School Lunch 
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and Special Milk Program" under a contract with the 
United States Department of Agriculture." 

I interpret question No. 3 of your request to mean management 
services in the nature of a consultant. 

Section 3313.81, Revised Code, authorizes the operation of 
school lunchrooms. This section states: 

"The board of education of any city, exempted village, 
or local school districts may establish lunchrooms, provide 
facilities and equipment, and pay operating costs in the 
schools under its control for the preparation and serving 
of lunches, and other meals or refreshments to the pupils, 
the teachers, and to other employees therein, and to other 
persons taking part in or patronizing any activity in con­
nection with the schools, provided that such privileges and 
facilities shall apply to all pupils and teachers and no re­
strictions or limitations shall operate against any such 
pupil or teacher in the use of such facilities except for rea­
sons applicable to all alike. 

"Such facilities shall be under the management and 
control of the board and the operation of such facilities for 
school lunch purposes shall not be for profit. In the opera­
tion of such facilities for school lunch purposes there shall 
be established a lunchroom fund in the clerk's cash jour­
nal, which shall be separate from all other funds of the 
board. All receipts and disbursements in connection with 
the operation of lunchrooms for school lunch purposes and 
the maintenance, improvement and purchase of equipment 
of lunchrooms shall be paid directly into and disbursed 
from the lunchroom fund which shall be kept in a legally 
designated depository of the board. Revenues for the 
operation, maintenance, improvement and purchase of 
equipment shall be provided by the lunchroom fund, · 
appropriations transferred from the general fund, and 
from other proper sources. 

"The board may also make provision by appropria­
tions transferred from the general fund of the district or 
otherwise for serving free lunches to such children as it 
determines are in need thereof. 

"The enforcement of this section shall be under 
jurisdiction of the state board of education." 

Boards of education had no authority to operate lunchrooms 
either directly or indirectly prior to the enactment of Section 
4839.6, General Code, now Section 3313.81, Revised Code. See 
Hauschild v. Board of Education, 2 Ohio Law Abs., 377. 
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Boards of Education have only such powers as are conferred 
by statute. Verhey v. Board of Education of City School Districts 
of Cleveland, 135 Ohio St., 246, and Board of Education of Marion 
Local School District v. Board of Education of Marion County, 167 
Ohio St., 543. 

Authority to operate lunchrooms by boards of education is, 
therefore, limited to that authority granted by Section 3313.81, 
Revised Code. Such section states quite clearly that the operation 
of such lunchrooms shall be under the management and control of 
the board of education and shall not be operated for profit. No 
mention is made of authority to contract for the operation of the 
lunch program or to contract for a consultant to supervise such 
operation. 

Therefore, in my opinion, a local board of education is without 
authority to contract with a private caterer to: (1) prepare meals 
outside the school premises and sell them in the school lunchroom 
facilities; (2) prepare and sell meals by caterer personnel using 
the lunchroom facility, or (3) to employ a caterer in the nature of 
a consultant to manage the operation of the lunch program. 

Section 3313.81, Revised Code, provides that enforcement of 
such section shall be under the jurisdiction of the state board of 
education. Section 3317.14, Revised Code, permits the withholding 
of funds to a school district, the board of education of which has not 
conformed with the law. The phrase "has not conformed with the 
law" as used in this section has been interpreted to mean law in 
the abstract sense and is not limited to the provisions of Chapter 
3317. See Opinion No. 6810, Opinions of the Attorney General for 
1956. Therefore, the State Board of Education could, by appropri­
ate rule or regulation, withhold funds. Another possible means of 
enforcement could be the reporting of such unauthorized activity 
to the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices for 
investigation of unauthorized expenditure of public funds. 

A provision of the agreement with the United States Depart­
ment of Agriculture states: 

"The State Agency agrees to accept Federal funds 
for expenditure in accordance with the National School 
Lunch Program Regulations and any amendments thereto, 
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and to comply with all the provisions of said Regulations 
and amendments thereto." 

Section 210.8 (c) of the Rules and Regulations of the United 
States Department of Agriculture states: 

"(c) Schools shall be selected for participation in 
the Program on the basis of need and attendance: Pro­
vided, however, that any school which operates its food 
or milk service under a contractual arrangement with a 
concessionaire or food service management company or 
under a similar arrangement is not eligible for participa­
tion in the Program, even though the school itself obtains 
no profit from the operation of the food or milk service 
program." 

A local board of education not complying with the provisions of 
Section 3313.81, Revised Code, by permitting its lunch program to 
be operated by a caterer, would not be entitled to participate in the 
operation of the national school lunch program in Ohio. The State 
Board of Education would be in violation of its contract with the 
United States Department of Agriculture if participation by such 
boards were permitted. 

In answer to your specific questions, it is my opinion and you 
are so advised that a local board of education may not contract with 
a caterer to: 

(1) Prepare meals outside the school premises and sell them 
fn the school lunch facility; 

(2) Prepare and sell meals in the school lunch room facility; 

( 3) Furnish management services in the nature of a consul­
tant. 

Enforcement by the State Board of Education should be by appro­
priate rule or regulation. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 
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