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INSTRUMENT FILED AND RECEIVED FOR RECORD BY 

COUNTY RECORDER-SECTION 317.111 RC REQUIRES NAME 

OF PERSON WHO PREPARED ANY OF LNSTRUMENTS MUST 

APPEAR AT CONCLUSION-NAME ON COVER SHEET OF 

INSTRUMENT NOT SUFFLCIENT. 

SYLLABUS: 

Section 317.111, Revised Code, requires that the name of the person who has 
prepared any of the instruments therein designated be disclosed thereon at the con­
clusion of such instrument in order that it may be received for record by the county 
recorder; and the disclosure of such name only on the cover sheet of such instrument 
is not sufficient to meet the requirements of the statute. 

Columbus, Ohio, October 5, 1955 

Hon. George M. Monahan, Prosecuting Attorney 

Auglaize County, Wapakoneta, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opm1on m which the 

following question is presented relative to Section 317.111, Revised Code: 

"* * * Would it be permissible for county recorders to ac­
cept instruments with the name signed, stamped, printed or type­
written on the cover or on the outside of the instrument after 
it is folded." 

Section 317.111, Revised Code, reads as follows: 

"No instrument by which the title to real estate or personal 
property, or any interest therein or lien thereon, is conveyed, 
created, encumbered, assigned or otherwise disposed of, shall be 
received for record or filing by the county recorder unless the 
name of the person who, and governmental agency, if any, 
which, prepared such instrument appears at the conclusion of such 
instrument and such name is either printed, typewritten, stamped, 
or signed in a legible manner. An instrument will be in com­
pliance with this section if it contains a statement in the follow­
ing form : 'This instrument was prepared by (name).' 
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"This section does not apply to any instrument executed 
prior to the effective date of this section, nor to the following: 
any decree, order, judgment, or writ of any court; any will or 
death certificate; any instrument executed or acknowledged 
outside of this state." ( Emphasis added.) 

The word "conclusion," m the sense it 1s here used, is defined by 

Webster as follows : 

"l. the last part of anything; end." 

If this meaning be ascribed to this word m the case at hand, it is 

clear that this provision is somewhat analogous to that set out in Section 

2107.03, Revised Code requiring that wills be signed "at the end." I do 

not mean to suggest that the courts would construe the language here in 

question as strictly as has been the case in the construction of wills, but 

this requirement that the name of the person concerned appear "at the 

conclusion of such instrument" could not, in my opinion, be satisfied by 

placing such name on the cover of an instrument. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the provision m 

this section that : 

"* * * An instrument will be in compliance with this section 
if it contains a statement in the following form: 'This instrument 
was prepared by (name)'" (Emphasis added.) 

Established rules of statutory construction require that effect be 

given to all provisions of an enactment if it is possible to do so, and to 

this end the seemingly inconsistent provisions involved should be har­

monized if possible. The provisions here involved may readily be har­

monized by construing the last quoted provision above to refer to cases 

where the instrument "contains" such name "at the conclusion" thereof ; 

and I conclude that such as the proper interpretation of this provision. 

This view is further supported by the fact that the "cover" of an 

instrument is ordinarily affixed thereto solely for the purpose of pre­

serving the instrument from deterioration through wear and tear, and so 

does not constitute a part of the actual instrument. It seems to be the 

legislative intent that the name of the person who has prepared an instru­

ment shall be recorded as a part of the record of the instrument, and this 

would not be accomplished where the name appears otherwise than on 

the instrument itself. 
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As I have already indicated, I do not anticipate that the courts will be 

especially strict in the application of this requirement, but rather will re­

quire only that the name of the person who has prepared the instrument 

be disclosed thereon in reasonable proximity to the end thereof. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

Section 317.111, Revised Code, requires that the name of the person who 

has prepared any of the instruments therein designated be disclosed thereon 

at the conclusion of such instrument in order that it may be received for 

record by the county recorder; and the disclosure of such name only on 

the cover sheet of such instrument is not sufficient to meet the require­

ments of the statute. 

Res,pectfull y, 

C. wILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




