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OPINION NO. 72-116 

Syllabus: 

Since R.C. Chapter 4731 limits the diagnosis and treatment of 
diseases of, and injuries to, the human body to duly licensed physi­
cians alone, only such a physician can make the final diagnosis that 
the body has become a corpse which must be prepared for burial. 

To: Dorothy B. Leupp, Exec. Sec., Board of Nursing Education and Nurse 
Registration, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, December 12, 1972 

I have before me your request for my opinion as to who can leg­
ally pronounce a person deceased. 

You have also submitted for my cons:l.deration, as exemplifying 
your concern, an exerpt from the Wisconsin Board of Nursing News­
letter of April, 1972, which reads in part as follows: 

May a nurse pronounce a patient dead? 

The pronouncement of death is not within the scope 
of the practice of the registered professional nurse 
in this state. 

The pronouncement of death is a diagnostic procedure, 
thus a nurse cannot certify the death of a patient. 

Ordering the nurse by telephone to have the body 
moved to the morgue or funeral home is tantamount to 
pronouncing the patient dead without seeing the body. 

The nurse should not be placed in this dilemma which 
could have legal consequences for all concerned. 

Whatever may be the statutory provision in Wisconsin on this 
subject, it does not seem to be covered specifically in the Revised 
Code of the State of Ohio. There is no definition in the Code of 
the pronouncement of death, and I have been unable to find any per­
tinent judicial decisions. The closest approach to the matter ap­
pears in R.C. Chapter 3705, which provides for a state system of 
vital statistics. R.C. 3705.26 reads in part: 

Each death which occurs in Ohio shall be registered 
with the local regis~arof vital statistics of the dis­
trict in which the death occurred by the funeral director 
or other person in charge of interment or cremation of 
the remains. 
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And R.C. 3705.27 provides in part: 

The personal and statistical particulars in the cer­
tificate of death or stillbirth shall be obtained by the 
funeral director or other person in charge of interment 
or cremation from the best qualified persons or sources 
available. ***The funeral director shall then present 
the certificate of death to the physician or coroner for 
certification of the cause of death. The medical certifi­
cate of death shall be made and signed by the ~fSiCian 
who attended the deceased or by. the coroner wi in forty-
eight hours after death. * * * (Emphasis added,) 

These Sections provide for a certificate of death to be made from 
the best sources available, and for a certificate of the cause of 
death to be made by the attending physician or by the coroner - who, 
of course, must also be a physician. See R.C. 313.02. But there is 
no specific provision as to who shall make the decision that the 
patient is no longer alive. A review of the pertinent statutes, how­
ever, leads me to the conclusion that this is a medical decision 
which can be made only by a qualified physician. 

Prior to 1941 the certification of the cause of death of a per­
son who died without medical attendance could be made by the local 
health officer, who was not necessarily a physician, or by the regis­
trar of vibal statistics himself. G.C. 212, repealed April 30, 1941, 
119 Ohio Laws 116; see Opinion No. 727, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1939. This was replaced by G.C. 1261-62, now R.C. 3705.27, 
which, as we have seen in the previous paragraph, allows certifica­
tion of the cause of death only by a qualified physician. If a phy­
sician alone can certify to the cause of death, it would seem to 
follow that only a physician can make the determination that a human 
body is no longer informed by a vital principle and must, therefore, 
be prepared for burial. That this is primarily a medical problem 
readily appears from current discussions of the definition of death 
and the legal problems that arise therefrom. See Note, Heart Trans­
plants: Legal Problems and the Need for New Regulation, 19 Case w. 
Res. L. Rev. 1073, 1080 (1968); Note, Legal Problems in Donations of 
Human Tissue to Medical Science, 21 Vand. L. Rev. 352, 371 (1968); 
Boehm, Gift of Body for Research, 41 Ohio Bar 1241 (1968). 

The diagnosis and the treatment of injuries to, and diseases of, 
the human body has been restricted by the General Assembly to duly 
licensed physicians. R.C. Chapter 4731. R.C. 4731.34 defines a 
practicing physician as a person 

who examines or diagnoses for compensation of any 
~ind, or prescribes, advises, recommends, administers, 
or dispenses for compensation of any kind, direct or 
indirect, a drug or medicine, appliance, mold or cast, 
application, operation, or treatment, of whatever nature, 
for the cure or relief of a wound, fracture or bodily in­
jury, infirmity, or disease,*** 

And R.C. 4731.341 provides in part: 

The practice of medicine*** by any person not at 
that time holding a valid and current certificate*** 
is hereby declared to be inimical to the public welfare 
and to constitute a public nuisance. 

The Supreme Court has frequently pointed out that the limita­
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tion of the practice of medicine to duly qualified physicians is a 
proper exercise of the police power of the state. In State ex rel. 
Copeland v. Medical Board, 107 Ohio St. 20, 27-28 (1923), tfie court 
said: 

[T]he state medical board has a most important func­
tion imposed upon it, that of safeguarding the public 
against the ministrations of those who are not qualified 
by proper training, education and experience to minister 
to the wants of those who are afflicted by functional or 
organic diseases or are the unfortunate victims of acci­
dent. Acting under a very proper exercise of police 
power the general assembly has placed upon the state medi­
cal board the duty of thus safeguarding the public inter­
est. ***If the state board is permitted to satisfy it­
self as to the actual experience of the applicant, the li­
cense not only becomes a recommendation to the licensee, 
but also serves as a protection to the public, who have no 
means of making intelligent inquiry. 

See also Krause v. Cleveland, 163 Ohio St. 559 (1955); Williams v. 
Scudder, 102 Ohio St. 305 (l921); State v. Marble, 72 Ohio St. 21 
(1905); France v. State, 57 Ohio S~l--(1897); Opinion No. 72-101, 
Opinions of the Attorney General for 1972. Since only a physician 
is allowed to diagnose and treat the ailments of the human body, it 
seems to follow inevitably that the physician alone can properly 
make the final diagnosis that further treatment will be of no avail. 

The physician must, of course, be prepared to justify his pro­
nouncement of death. 

***His decision with respect to life and death is 
subject to review the same as any other medical decision, 
and he must be prepared to defend it, as he must any med­
ical decision, by showing that he has possessed and exer­
cised the degree of medical knowledge, care and skill ordi­
narily possessed and exercised by members of the medical 
profession in the community. (Houts, Courtroom Medicine, 
Vol. 3, Sec. 1.02; see also R.C. 107 and 3.04.) 

A nurse, on the other hand, is not qualified to make a pro­
nouncement of death. Textbooks for nurses often contain statements 
similar to the following: 

Only a person licensed to practice medicine is quali­
fied to pronounce a patient dead. A nurse has no such au-. 
thority, nor the right to complete and file a death certifi­
cate. (Law of Hospital and Nurse, Hayt, Groeschel & 
MC:1'1u11.an • ) 

And R.C. Chapter 4723, which provides for regulation of the practice 
of nursing, specifically prohibits the making of medical diagnosis 
by nurses. R.C. 4723.06 provides in part: 

***Acts of medical diagnoses or prescription of 
meqicai therapeutic, or corrective medical measures by 
a nurse are prohibited. 

There will, of course, be instances in which the fact of death 
is so obvious, even to the least medically experienced layman, that 
the necessity for a pronouncement of death by a physician will ap­
pear to be a useless waste of time. On the other hand, if any ex­
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ception is allowed to a layman, there is always the danger of liabil­
ity as a result of an erroneous decision which can easily be avoided 
by leaving that decision to a physician. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that since R.C. Chapter 4731 limits the diagnosis 
and treatment of diseases of, and injuries to, the human body to 
duly licensed physicians alone, only such a physician can make the 
final diagnosis that the body has become a corpse which must be pre­
pared for burial. 




