
1706 OPINIONS 

6467. 

EXGINEER-CIVIL ENGIXEER PROHIBITED FROM ADVER­
TISING UNLESS REGISTERED AS PROFESSIONAL EN­
GIXEER UNDER SECTIONS 1093-1, ET SEQ. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 1083-1, et seq., General Code, a 

person who has not been duly licensed as a registered professional en­
gineer, may not advertise in the State of Ohio that he is a civil engineer 
or make use of some other similar title. 

COLUMBUS, Omo, December 3, 1936. 

State Board of Registration for Professional Engineers and Surveyors, 
1113 Wyandotte Bldg., Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion which reads in part as follows : 

"The State Board of Registration for Professional En­
gineers is desirous of securing an opinion from your department 
relative to the illegal use of the term "engineer" as used in 
various telephone directories by men who are not legally qualified 
to practice engineering as set out in G. C. 1083-1 to 1083-26 
inclusive." 

You enclosed a letter from the Cuyahoga County Society of Profes­
sional Engineers which reads in part as follows: 

"Our Board of Direction requested that we obtain through 
you an opinion from the Attorney General : 

1. If an individual lists himself as a 'Consulting Engineer', 
'Civil Engineer', 'Sanitary Engineer' etc., and is not registered 
in Ohio, can we bring charges against him under Rule XVI just 
as readily as if he listed himself as 'Consulting Professional 
Engineer', 'Civil Professional Engineer', 'Sanitary Professional 
Engineer', etc." 

The Legislature in 1933 ( 115 0. L. 355) enacted a comprehensive 
program for the regulation of professional engineers and surveyors. In 
1935 ( 116 0. L. 174) the Legislature amended this law but these amend-
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ments are not material to your inquiry. Section 1083-1, General Cc>de is 
particularly pertinent to your question and reads as follows : 

'"That in order to safeguard life, health, and property, 
any person practicing or offering to practice the professions of 
engineering c>r of surveying, shall hereafter be required to sub­
mit evidence that he is qualified so to practice and shall be regis­
tered as hereinafter provided; and it shall be unlawful for any 
person to practice or to offer to practice the professions of en­
gineering or of surveying, in this state, or tc> use in connection 
with his name or otherwise assume, use or advertise any title 
or description tending to convey the impression that he is a 
professional engineer or a surveyor, unless such person has been 
duly registered or exempted under the provisions 0f this act." 

For the purposes of this opinion, I assume that the persons in ques­
tion are not exempted from the provisions of the law. For such exemp­
tions see Section 1083-20, General Code. An examination of above quoted 
Section 1083-1 clearly discloses that what is forbidden to an unlicensed 
person is not only the actual practice of engineering but also the holding 
out to the public that one is a professional engineer. Such a broad aspect 
wncerning these license laws is not unique. See for example Section 
1335-5, General Code. The terms "professional engineer" and "prac­
tice of professional engineering" are defined in Section 1083-2 as follows: 

"The term 'professional engineer' as used in this act shall 
mean a person who, by reason of his knowledge of mathematics, 
the physical sciences, and the principles of engineering, acquired 
by professional education and practical experience, is qualified 
to engage in engineering practic~ as hereinafter defined. 

The practice of professional engineering within the meaning 
and intent of this act includes any professional service, such 
as consultation, investigation, evaluation, planning, design, or 
responsible supervision of construction or operatic>n, in connec­
tion with any public or privately owned public utilities, struc­
tures, buildings, machines, equipment, processes, works or projects 
wherein the public welfare, or the safeguarding of life, public 
health or property is concerned 0r involved, when such profes­
sional service requires the application of engineering principles 
and data. * * ':'" 

Section 1083-23, General Code, which IS the penal section of this 
license law, reads as follows: 
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"Any person who shall practice, or offer to practice, the 
profession of engineering or surveying in this state without be­
ing registered or exempted in accordance with the provisions 
of this act, or any person presenting or attempting to use as his 
own the certificate of registration or the seal of another, or any 
person who shall give any false or forged evidence of any kind 
to the board or to any member thereof in obtaining a certificate 
of registration, or any person who shall falesly inpersonate 
any other registrant of like or different name, or any person 
who shall attempt to use an expired or revoked certificate of 
registration, or any person who shall violate any of the provi­
sions of this act, shall be guilty of a misdemeanor, and shall, upon 
conviction, be subject to pay a fine of not less than one hundred 
dollars ($100.00), nor more than five hundred dollars ($500.00). 

It shall be the duty of all duly constituted officers of the 
law of this state, or any political subdivision thereof, to enforce 
the provisions of this act and to prosecute any persons violating 
same. The attorney general of the state or his designated as­
sistant shall act as legal adviser of the board and render such 
legal assistance as may be necessary in carrying out the provi­
sions of this act." 

Legislation similar to this license law has been uniformly upheld 
as a proper exercise of polic epower. No doubt the Legislature felt that 
in the interest of the safety of the general public, not only the actual 
practice of engineering should be regulated but also the public should 
be protected from persons who hold themselves out as engineers. In 
other words, the public should be protected from the possibility of decep­
tion by unlicensed persons. 

A somewhat analogous question with reference to the Architects 
Law was considered in an opinion which appears in the Opinions of the 
Attorney General for 1934, Volume 2, Page 1061. The following pas­
sage from that opinion appears at Page 1064: 

"* * * * * * * * * 
The last paragraph of Section 1334-5, General Code, supra, 
provides that, 'no other person (other than a registered archi­
tect) shall use any abbreviations, or any words, letters or figures, 
to indicate or imply that he or she is an architect or registered 
architect.' The conclusion seems irresistible that when a person 
.uses the title 'Architectural Engineer', the use of the adjectival 
form of the word 'architecture' is prohibited by this section un­
less the party using such term is a registered architect. Although 
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the term 'Architect' was not defined in the Architectural Law 
the legislators protected the title 'Architect' in all its various 
forms, knowing that such protection was vital to the administra­
tion of i:he Architectural Registration Law. It is certain that 
an unregistered architect could not use the terms 'Architectural 
Designer' or 'Architectural Consultant' and it is my opinion that 
'Architectural Engineering' is m the same category with these 
other appellations. 

* * * * * * * * *" 

1709 

While it is true, as stated in the letter addressed to you, that the 
individuals in question do not use the word "professional", it is never­
theless the intent of the person who calls himself, for example, "civil 
engineer" and inserts his name with such title, in a telephone directory, 
to convey the impression that he is a "professional civil engineer". It 
is rather difficult to imagine why a person would list himself in a tele­
phone directory as a "civil engineer" unless he intended to convey the 
impression that he was a professional engineer and would practice such 
profession if called upon to do so. In fact, it is an invitation to the 
public that his professional services are for hire. In any event the lan­
guage of Section 1083-1 is very broad and it can be safely said that 
the Legislature intended to prevent anyone conveying the idea that he is 
a professional engineer, unless he is duly licensed as such, under the pro­
visions of Sections 1083-1, et seq., General Code. It would seem that 
the examples mentioned in your letter violate not only the spirit but the 
letter of the law as expressed in Section 1083-1, General Code. 

It is, therefore, my opinion in specific answer to your inquiry, that 
under the provisions of Sections 1083-1, et seq., General Code, a person 

. who has not been duly licensed as a registered professional engineer, may 
not advertise in the State of Ohio that he is a civil engineer or make use 
of some other similar title. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER. 

Attorney General . 

.. 


