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OPINION NO. 70-055 

Syllabus: 

1. The provisions of Sections 1111.02 and 1111.03, Revised 
code, setting out the procedure for the establishment of branch 
banks do not apply to pure trust companies incorporated under Ohio 
law. 

2. A pure trust company incorporated under Ohio law does not 
have the power or authority to establish a branch office. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Dept. of Commerce, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, May 8, 1970 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"l. Do the provisions of 1111. 02 
and 1111.03, Revised Code, setting out 
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the procedure fo
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r the establishment of 
branch banks, govern the requirements 
for the establishment of branch offices 
by a pure trust company incorporated 
under Ohio law? 

"2. If your answer to the first 
question is in the negative, what is the 
nature of the legal rights of an Ohio 
pure trust company to establish branch 
offices?" 

Section 1101.01, Revised Code, provides that, as used in the 
Ohio banking code, Chapters 1101 to 1129, inclusive, of the Revised 
Code, the terms defined shall have the following meanings, unless 
the context otherwise requires: 

"(A) 'Bank' means any corporation so­
liciting, receiving, or accepting money or 
its equivalent on deposit as a business, 
whether such deposit is made subject to 
check or is evidenced by a certificate of 
deposit, a passbook, a note, a receipt, a 
ledger card, or otherwise, and also includes 
***trust companies, and special plan banks, 
but does not include any society for savings, 
building and loan association, credit union, 
federal savings and loan association, or ti­
tle guarantee and trust company incorporated 
under the laws of this state. 

"* * * * * * * * *

"(D) 'Branch' means an office or other 
pLace at which a bank receives money or its 
equivalent from the public for deposit and 
conducts a general banking business, but 
does not include a bank's principal place of 
business. * * * 

II* * * * * * * * * 

" (X) 'Trust Company' means any bank, 
trust company, or bank and trust company 
authorized to exercise trust powers. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added.) 

Examination of these definitions in connection with other pro­
visions of the Ohio banking code makes it appear that there are two 
main categories of companies incorporated under Ohio law that are 
authorized to exercise trust powers: (a) corporations authorized 
to exercise the trust powers provided for in Chapter 1109, Revised 
Code, but not banking powers, herein called pure trust companies; 
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(b) corporations authorized to exercise the banking powers provided 
for in Chapter 1107, Revised Code, together wittt the trust powers 
provided for in Chapter 1109, Revised Code. 

Since by definition the term "bank" includes both categories of 
companies authorized to exercise trust powers, both categories must 
organize under, and comply with, the provisions of Chapter 1103, 
Revised Code. Such provisions include the manner of preparation of 
the Articles of Incorporation, obtaining their approval by the 
Superintendent of Banks and filing them with the Secretary of State. 
Both categories before doing any business must secure authorization 
from the Superintendent based upon reports confirming that the re­
quired capital funds have been fully paid in. But at two points, 
there ·are differences that distinguish the two categories. First, 
the purpose clause of the Articles of Incorporation of a pure trust 
company would include the performance of trust functions only, 
whereas in the case of a bank or bank and trust company authorized 
to do a trust business, the purpose clause would include the perform 
ance of banking functions as well as the performance of trust func­
tions. Secondly, there is a broad difference in the capital re­
quirements. Section 1105.02, Revised Code, sets out the capital re­
quirements for a bank and the added capital requirements for doing 
a trust business. Section 1109.03, Revised Code, sets out the capi­
tal requirements for doing a pure trust company business only. 

The question is presented: how do Sections 1111.02 and 
1111.03, Revised Code, relating to the establishment of branch banks 
apply to these two categories? 

Section 1111.02, Revised Code, reads in part as follows: 

"(A) A bank desiring to establish 
a branch, relocate an existing branch, 
or relocate its principal place of busi­
ness, within the particular municipal 
corporation, township, or county desig­
nated in its articles of incorporation, 
shall submit an application therefor to 
the superintendent of banks. 

"(B) Upon receipt of an application 
under division (A) of this section, the 
superintendent shall give written notice 
of its filing to each other bank whose 
principal place of business is located 
in the county where the proposed branch 
is to be located or within fifteen miles 
of the proposed branch. The bank shall, 
at or before the time of forwarding an 
application under division (A) of this 
section to the superintendent, cause no­
tice of its filing to be published in a 
newspaper of general circulation in the 
county where the proposed branch or relo­
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cated principal office is to be located. 
Such notice shall be published once a 
week for two weeks following the filing 
of such application. The superintendent 
shall conduct such investigation as he 
deems necessary. He may, in his discre­
tion, hold hearings before the division 
or the banking board. 

ti* * * * * * * * * 

"(D) No application for approval of 
the establishment of a branch shall be ap­
proved by the superintendent unless the 
minimum capital, surplus, and undivided 
profits requirement specified in section 
1105.02 of the Revised Code, has been met. 
Further, no such application shall be ap­
proved unless in conformity with section 
1111.03 of the Revised Code." 

Section 1111.03, Revised code, reads in part as follows: 

" (A) No branch shall be established 
until the consent of the superintendent of 
banks has been obtained, and no bank shall 
establish a branch in any place other than 
that designated in its articles of incor­
poration as its principal place of business, 
except*** 

II*** * * * * * ... 

Under Section 1101.01 {A), supra, "bank," as used in these 
branch bank sections, includes both categories of corporations 
authorized to perform trust powers. However, pursuant to the 
definition quoted in Section 1101.01 (D), supra, the term 
"branch" is limited to an office or other place at which a bank 
receives deposits and conducts a general banking business. Since 
a pure trust company is limited exclusively to conducting a trust 
business and is not empowered to receive deposits er do a banking 
business, it lacks the authorization and power to have an office 
at which it could receive deposits and conduct a banking business. 
I am of the opinion, therefore, that the branch office provisions 
of Sections 1111.02 and 1111.03, supra, do not apply to pure 
trust companies. 

Your second question pertains to the nature of the legal 
rights of an Ohio pure trust company to establish a branch office 
if the express authority to establish a branch given to banks by 
Sections 1111.02, and 1111.03, supra, does not apply to pure trust 
companies. Banks and trust companies have only such powers as are 
expressly conferred by statute or those powers fairly implied from 
those expressly given. See the case of Ulmer v. Fulton, 129 Ohio 
St. 323 (1935), where the court holds at page 332: 
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"It is a prevailing rule, in Ohio and 
elsewhere, that banks and trust companies, 
though organized primarily for private prof­
it, are of a preeminently public nature and 
have only such powers as are expressly con­
ferred on them by their charters and by 
statute, or such as may fairly be implied 
from those expressly given. 5 Ohio Juris­
prudence, 363, Section 73; 3 Ruling case 
Law, 419, Section 46; 7 Corpus Juris, 585, 
Section 213; 4 Michie on Banks and Banking, 
8, Section 5; 2 Morse on Banks & Banking (6 
Ed.), 1557, Section 777; 1 Morse on Banks & 
Banking, 14, Section 6." 

There is no express statutory power accruing to a pure trust 
company from which the power to establish a branch or branches 
may be implied. 

Not only is there absence of a basis upon which power of pure 
trust companies to establish branches may be implied, but the 
legislature has evidenced its intent contra to such implied power. 
Former Section 1103.09, Revised Code, effective prior to January 
1, 1968, setting out the procedure for the establishment of 
branches, applied equally to banks and to pure trust companies. 
This is true because at that time the definition of "bank," ap­
pearing in then Section 1101.01, Revised Code, included trust 
companies, the same as does present Section 1101.01, supra. But 
there did not then exist a delimiting definition of "branch," 
reducing its applicability exclusively to offices doing a banking 
business. Thus, taking into account the conclusions reached in 
answer to your first question, the legislature, by its enactment 
of the new banking code, has withdrawn express authority previous­
ly existing for pure trust companies to establish branch offices. 

Where the legislature makes material changes in statutory 
language, it must be presumed that it intended to change the effect 
and operation of the law. See the case of State, ex rel. v. Nolte, 
111 Ohio St. 486 (1924), at page 496: 

"It is, of course, a well-settled 
rule of interpretation, well expressed 
by this court in Board of Education of 
Hancock County v. Boehm, 102 Ohio St., 
292, 131 N.E., 812, that: 

"'When an existing statute is re­
pealed, and a new and different statute 
upon the same subject is enacted, it is 
presumed that the Legislature intended 
to change the effect and operation of 
the law to the extent of the change in 
the language thereof. '" 

Under the provisions of former Section 1103.09, supra, effec­



OAG 70-056 ATTORNEY GENERAL 2-92 

tive prior to January l, 1968, neither a bank doing a trust business 
nor a pure trust company could establish a branch without the consent 
of the Superintendent of Banks, and no branch could be established 
in a place other than that designated in its Articles of Incorpora­
tion or in certain prescribed territory contiguous thereto. Under 
the provisions of former Section 1103.11, Revised Code, effective 
prior to January 1, 1968, a prescribed amount of additional capital 
was required for each branch established. All of these requirements 
are imposed under the new banking code, Sections 1111.02, 1111.03, 
and 1105.82, Revised Code, respectively, as applied to banks and 
banks doing a trust business, but for the reasons set out above, 
these requirements cannot apply to pure trust companies. 

It is not a reasonable interpretation of the statutory changes 
brought about by the new banking code that the legislature intended 
to free pure trust companies from the territorial restrictions, re­
quirement of approval by the Superintendent of Banks, and additional 
capital requirements, for each n~w branch, and at the same time, 
have them apply to banks doing a trust business. The reasonable 
legislative intent to be derived from these statutory changes, 
along with withdrawal of express authority to establish branches, 
is to the effect that pure trust companies lack power and authority 
to establish branch offices. 

I am, therefore, of the opinion and you are so advised: 

1. The provisions of Sections 1111.02 and 1111.03, Revised 
Code, setting out the procedure for the establishment of branch 
banks do not apply to pure trust companies incorporated under Ohio 
law. 

2. A pure trust company incorporated under Ohio law does not 
have the power or authority to establish a branch office. 




