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EDUCATION-TRANSPORTATION OF PUPILS UNDER CON­
TRACT; NO AUTHORITY TO PURCHASE LIABILITY INSUR­
ANCE-§§3327.09, 3313.201 RC-ACCIDENT INSURANCE FOR 
ALL PUPILS TRANSPORTED, §3327.09 R. C. 

SYLLABUS: 

A board of education is without authority under the provisions of either Section 
3327.09 or Section 3313.201, Revised Code, to procure insurance against liability on 
the part of persons or corporations with whom the board has contracts for transport­
ing pupils. 
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Columbus, Ohio, March 6, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Section 3327.09 of the Revised Code authorizes boards 
of education to procure liability and property damage insurance 
covering each school bus or motor van and accident insurance 
covering all pupils transported under the authority of such board. 

"In the case of contract haulers, may the school district pro­
cure such insurance covering the pupils transported or shall the 
contractor provide such insurance." 

Section 3327.09, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"The board of education of each school district may procure 
liability and property damage insurance covering each school bus 
or motor van and accident insurance covering all pupils trans­
ported under the authority of such board. This insurance shall 
be procured from a recognized insurance company authorized to 
do business of this character in the state, and such accident insur­
ance shall provide compensation for injury or death to any pupil 
caused by any accident arising out of or in connection with the 
operation of such school bus, motor van, or other vehicle used in 
the transportation of school children, in such amounts and upon 
such terms as may be agreed upon by the board and the insurance 
company. The amount of liability insurance carried on account 
of any school bus or motor van shall not exceed one hundred 
thousand dollars. Such insurance coverage may be effected in 
one or more recognized insurance companies authorized to do 
business in this state." 

This section which, in substantially the same language, has been in 

force for many years, has been regarded by several former attorneys gen­

eral as confusing. It was formerly known as Section 7731-5, General 

Code. In Opinion No. 1438, Opinions of the Attorney General for 1933, 

p. 1310, the then attorney general held : 

"l. Section 7731-5, General Code does not create any lia­
bility upon the part of boards of education for accidents resulting 
from the negligence of such boards in the transportation of school 
children under their authority. 
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"2. Said section contemplates what is commonly known as 
accident insurance as well as liability insurance." 

That opinion proceeded to point out the well established rule of law 

that in the absence of a statute a board of education is ndt subject to lia­

bility in its corporate capacity for injuries resulting from its negligence or 

the negligence of its servants in the discharge of its official duties. Citing 

among others, Finch v. Board of Education, 30 Ohio St., 47; Board of 

Education v. Volk, 72 Ohio St., 469; Board of Education v. McHenry, 

106 Ohio St., 357. 

In the course of that opinion it was said : 

"Its language is not, in my opinion, susceptible of being con­
strued as evidencing an intention on the part of the Legislature 
to impose on boards of education liability for damages for injuries 
suffered by school pupils or other persons from accidents arising 
out of or in connection with the transportation of school chil­
dren." 

The legislature, presumably recogmzmg the proposition above stated 

that said Section 7731-5, General Code, did not create any liability upon 

the part of boards of education, but that they and their employees might 

incur liability for their individual torts, saw fit to enact Section 3313.201, 

Revised Code, which became effective August 31, 1955; and read as 

follows: 

"The board of education of any school district may procure 
a policy or policies of insurance insuring officers and employees 
of the school district against liability on account of damage or 
injury to persons and property, including liability on account of 
death or accident by wrongful act, occasioned by the operation 
of a motor vehicle, motor vehicles with auxiliary equipment, or 
all self-propelling equipment or trailers owned or operated by the 
school district. Whenever the board deems it necessary to pro­
cure such insurance, it shall adopt a resolution setting forth the 
amount of insurance to be purchased, the necessity thereof, to­
gether with a statement of the estimated premium cost thereon, 
and upon adoption of said resolution the board may purchase said 
insurance. The premiums for such insurance shall be paid out 
of the general fund." (Emphasis added) 

Both of the above sections were under consideration in an opinion by 

my immediate predecessor in Opinion No. 7245, Opinions of the Attorney 

General for 1956, p. 750. There it was held: 
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"Under the provisions of Section 3313.201 Revised Code, a 
board of education is authorized to procure insurance in such 
amount as the board may determine, protecting its officers and 
employees, including drivers of school buses, against liability for 
damages to persons and property, growing out of the operation 
of niotor vehicles owned or operated by such board, and · the 
amount of such insurance is in no way affected by the provisions 
of Section 3327.09, Revised Code." (Emphasis added) 

Again, the vagueness of said Section 3327.09, Revised Code, was 

recognized by this statement : 

"We can only speculate as to the reasons that impelled the 
legislature to enact the statute which apparently authorized boards 
of education to purchase insurance against a risk which could 
not exist. I believe we may assume either that it was not fully 
informed of the law on that subject, or that it was considered a 
wise precaution against the possibility of liability on the part of 
a board of education. 

"It may be noted that it has repeatedly been held by this 
department that public officers and boards are not authorized to 
expend public funds for liability insurance where no liability can 
exist. See Opinion No. 5949, Opinions of the Attorney General 
for 1943, page 181; No. 2128, for 1947, page 431, and No. 2498, 
for 1950, page 730. 

"One thing is clear, viz., that the statute did not undertake 
to authorize a board of education to protect officers or employees 
of the board, by insurance, from personal liability." 

Another weakness in that section is that it purports to authorize lia­

bility insurance, not for any named person, but "covering each school bus 

or motor van." 

The new provision contained in Section 3313.201, supra, evidently 

recognized the principle, which is also well established, that while a board 

of education cannot be held liable as such in tort for injuries due to neg­

ligence, and while the members of such board cannot be held individually 

for their official actions as members of such board, yet they and their 

officers and employees may be liable at law for independent torts in which 

their own negligence causes injury to another. I do not consider it neces­

sary in this connection to pursue the question as to such liability but call 

attention to extensive notations in 32 A.LR., 1107, where it is indicated 

that much depends on the particular activity in which the officer or em­

ployee is engaged and the character of his negligence. 
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If, as indicated by the opinions to which I have referred, neither the 

board of education nor its members or employees were made liable by the 

provisions of Section 3327.09, Revised Code, and if the insurance provided 

for in that section was really intended merely as accident insurance for 

the benefit of the pupils transported in buses, it would seem clear that its 

provisions could not be stretched to cover the liability of contract haulers 

for negligence in the operation of such buses. 

The foregoing discussion is perhaps only introductory to a consider­

ation of the precise question which you present, which reads : 

"In the case of contract haulers, may the school district 
procure such insurance covering the pupils transported or shall 
the contractor provide such insurance ?" 

Just what you mean by "such insurance covering the pupils" is dif­

ficult to understand. You have already referred to "accident insurance 

covering all pupils," and if that is what you are referring to, I should say 

that such accident insurance is fully taken care of, and the school board 

is authorized to procure and pay for it. 

As to the liability insurance, as I have already pointed out, there 

can be no liability so far as the board itself is concerned, and there is 

certainly nothing in the language of said Section 3327.09, Revised Code, 

which undertakes to authorize the board to spend public money to protect 

either its own members, or its officers and employees from liability arising 

from their own negligence. 

Much less is there manifested any intention to authorize such board 

.to purchase liability insurance in favor of an individual or corporation 

with whom it has made a contract. 

Neither, in my opinion, do the provisions of Section 3313.201, supra, 

extend to the protection of persons or companies with whom the board of 

education has a contract for transportation of pupils. This latter section, 

as its language plainly indicates, was designed to insure "officers and em­

ployees of the school district" including among its employees, its school 

drivers, against liability on account of damage or injury to persons and 

property and cannot by any construction be extended to confer authority 

to insure contract haulers. 

Up to this point I have been considering the prov1s10ns of Section 

3327.09, supra, as relating to liability insurance. Since, as I have already 
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indicated, it appears that the statute is principally designed to provide for 

accident insurance for the protection of pupils, the question arises, where 

such pupils are being transported by a contract carrier, may the school 

district procure accident insurance for the protection of such children or 

shall such accident insurance be provided by the contractor? 

It appears to me that the language of the section in question makes it 

very clear that the accident insurance provided for is intended for "all 

pupils transported under the authority of the board of education" and that 

the authority of the board to provide and pay for such insurance is in no 

way limited to those who are transported in buses owned and operated by 

the board of education. ( Emphasis added) 

Further on in the section it is provided that such accident insurance 

"shall provide compensation for injury or death to any pupil caused by any 

accident arisipg out of or in connection with the operation of such school 

bus, motor van, or other vehicles used in the transportation of school 

children." This provision in no way limits the obvious intent and purpose 

of the statute to accidents occurring in vehicles owned or operated by the 

board. The protection is intended for all children who come under the 

supervision of the board of education as pupils. 

I see nothing whatever in the statute that suggests that the contract 

with the independent hauler should shift upon him the burden of providing 

such accident insurance. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion: 

1. A board of education is without authority under the provisions 

of either Section 3327.09 or Section 3313.201, Revised Code, to procure 

insurance against liability on the part of persons or corporations with 

whom the board has contracts for transporting pupils. 

2. Section 3327.09, Revised Code, authorizes the board of education 

of each school district to procure accident insurance covering all pupils 

transported under the authority of such board whether in vehicles owned 

by the board or in vehicles owned and furnished by one with whom the 

board has contracted for such transportation. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




