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attended a high school maintained by the district of her residence during these 
first two years, the rural board of education mentioned is liable for tuition to the 
Port Clinton High School for the current year. 

In answer to your second question, I am of the opinion that the rural school 
district mentioned, is liable for the tuition of the pupil in question for the current 
year. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A I I orney General. 

4112. 

COUNTY COMMISSIONERS-RENDERING AID TO PERSON BITTEN BY 
DOG AFFLICTED WITH RABIES-NO RIGHT TO REIMBURSEMENT 
FROM OWNER OF DOG. 

SYLLABUS: 

Where the county commi.1isioners have reimbursed a person bitten by a dog' 
afflicted with rabies, for medical attention rendered necessary thereby, there is no 
legal authority for a recovery by such commissioners against the owner for re­
imbursement of such sum, whether the owner had obtained a license for such 
dog or not. 

CoLUMBUS, OHIO, February 27, 1932. 

HoN. PAUL A. FLYNN, Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge your request for my opinion relative to 
the following question: 

"An unlicensed clog, which, under the law, should have been licensed, 
injured a child. The county commissioners, under the statute, provided 
and paid for the hydrophobia treatment, and now the commissioners would 
like to know whether or not they are entitled to proceed against the owner 
of the clog, for reimbursement." 

Section 5851 of the General Code, reads as follows: 

"A person bitten or injured by a dog, cat or other animal afflicted 
with rabies, if such injury has caused him to employ medical or surgical 
treatment or required the expenditure of money, within four months after 
such injury and at a regular meeting of the county commissioners of the 
county where such injury was received, may present an itemized account 
of the expenses incurred and amount paid by him for medical and surgical 
attendance, verified by his own affidavit and that of his attending physi­
cian; or the administrator or executor of a deceased person may present 
such claim and make such affidavit. If the person so bitten or injured 
is a minor such affidavit may be made by his parent or guardian." 

I find no language in this section making the liability contingent upon whether 
or not the owner had procared a license for the dog. 
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Your question, however, goes somewhat further. You inquire whether the 
county commissioners having paid the medical expense of the injured person, 
may recover the same from the owner of the dog. While Sections 5851 and 5852 
of the General Code authorize the county commissioners, when a person has been 
bitten by a dog afflicted with rabies, to reimburse such person for medical atten­
tion rendered necessary by rea~son of such injury in an amount not to exceed two 
hundred dollars, I find nothing in such sections authorizing the county commis­
sioners to take an assignment of the injured person's claim in whole or in part. 

I am unable to ascertain from your inquiry in what manner you believe the 
fact that the dog was unlicensed would alter the situation, for the statute only 
authorizes the expenditure of funds not in exceS!S· of two hundred dollars when 
the dog was suffering from rabies, and does not make it a condition precedent 
that the dog biting the person be either a licensed or an unlicensed clog. 

Since the statute authorizes the county commissioners to perform a duty which 
by reason of another statute (Section 5840 General Code) constitutes a liability 
of the owner, can the county commissionens recover their expense from the owner? 

In a number of cases where the legislature has authorized the performance 
of certain duties, it has specifically authorized the governmental agency to recover 
from the owner the cost of the performance of that duty which the governmental 
agency performed in his behalf, i. e., •the cutting of noxious weeds (Sections 5944, 
7150, 7152 and 7153, General Code), nuisances (Section 3655, General Code), an<! 
fire hazards (Section 836-2, General Code). 

In the statutes with reference to the reimbursement of a person for expen,ses 
which he has incurred by reason of having been bitten by a dog suffering from 
rabies it is significant that there is no mention of a right of recovery from the 
owner of the dog. 

In the third paragraph of the syllabus, of Ohio Savings & Trust Company vs. 
Schneider, 25 App., 259, it is held that: 

"Courts cannot read into a statute that which does not appear there­
in; it being presumed that the lawmakens placed in the statute all that 
was intended." 

See also Board of Education vs. Boat, 104 0. S., 482, Elmwood Place vs. 
Schanzle, 91 0. S., 354, Stanton vs. Realty Company, 117 0. S., 345, 349. 

Specifically answering your inquiry, I am of the opinion that, where the county 
commissioners have reimbursed a person bittm by a dog afflicted with rabies, for 
medical attention rendered necessary thereby, there is no legal authority for a 
recovery by such commissioners against the owner for reimbunsement of such 
sum, whether the owner had obtained a license for such clog or not. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


