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OPINION NO. 71-010 

Syllabus: 

Regional Councils of Governments, authorized by Chapter
167, Revised Code, are exempt from the payment of taxes un­
der the sales tax provisions of Section 5739.02, Revised Code. 

To: G. W. Porterfield, Tax Commissioner, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, January 8, 1971 

I have your request for my opinion which asks: 

"Under the provisions of section 5739.0Q 

of the Revised Code the sales tax does not ap­

ply to 'sales to the state, or any of its po­

litical subdivisions. 1 


"Chapter 167 of the Revised Code provides 

for the formation of Regional Councils of 

Government. Your opinion is respectfully re­

quested as to whether such councils qualify 

for exemption from sales tax as political sub­

divisions of the state." 


Section 167.01, Revised Code, provides for the estab­
lishment of Regional Councils of Governments: 

"That governing bodies of any two or 

more counties, municipal corporations, 

townships, special districts, school dis­

tricts, or other political subdivisions may 

enter into an agreement with each other, or 

with the governing bodies of any counties, 

municipal corporations, townships, special 

districts, school districts or other politi ­

cal subdivisions of any other state to the 

extent that laws of such other state permit, 

for establishment of a regional council con­

sisting of such political subdivisions." 


It is noted from this section that such a council is a 
voluntary association of two or more Ohio political subdivi­
sions alone or together with political subdivisions of other 
states. 

The powers of such a council are set forth in Section 
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167.03, Revised Code. Generally, these powers are limited 
to the study of governmental problems common to two or more 
members of the council, the promotion of cooperative arrange­
ments among its members or with governmental agencies or pri ­
vate personnel, and the performance, by the governing bodies 
of the members, of such functions and duties as are capable 
of ~erformance by the members. A council, therefore, is given 
no governmental powers" that are not provided to its members. 

Further, Section 167.06, Revised Code, provides for the 
financial support of a council: 

"(A) The governing bodies of the member 
governments may appropriate funds to meet the 
expenses of the council. Services of personnel, 
use of equipment, and office space, and other 
necessary services may be accepted from members 
as part of their financial support. The members 
of the council, or the state of Ohio, its depart­
ments, agencies, instrumentalities, or political 
subdivisions or any governmental unit may give 
to the council moneys, real property, personal 
property, or services. The council may estab­
lish schedules of dues to be paid by its voting 
members to aid the financing of the operations 
and programs of the council in the manner pro­
vided in the agreement establishing the council 
or in the by-laws of the council. The council 
may permit non-member political subdivisions to 
participate in any of its activities regardless 
of whether such political subdivisions have paid 
dues to the council. 

"(B) The council may accept funds, grants, 
gi'fts, and services from the government of the 
United States or its agencies, from this state 
or its departments, agencies, instrumentalities, 
or from political subdivisions or from any 
other governmental unit whether participating 
in the council or not, and from private and 
civic sources. 

"* * * * * * * * *" (Emphasis added) 

It is noted that a council is given no pm1er to tax to raise 
revenue, but must rely on appropriation of funds from its 
member political subdivisions, or the acceptance of funds 
from other sources. 

Finally, Section 167.07, Revised Code, provides in part: 

"Membership on the council and holding 

an office of the council does not constitute 

the holding of a public office or employment 

within the meanin~ of any section of the Re­
vised Code. * * * (Emphasis added) 


The question is, therefore, whether an organization with 
the characteristics cited above can qualify for purposes of 
exempti-0n from the Ohio Sales Tax. 
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Section 5739.02, Revised Code, which levies the Ohio Sales 
Tax, provides as follows: 

"For the purpose of providing revenue 

with which to meet the needs of the state 

***an excise tax is hereby levied on each 

retail sale made in this state. 


"* * * * * * * * * 

"(B) The t ax does not apply to the fol­
lowing: 

"(1) Sales to the state, or any of its 

political subdivisions; 


"* * * * * * * * * 

"For the purpose of the proper adminis­

tration of sections 5739,01 to 5739.31, in­

clusive, of the Revised Code, and to prevent 

the evasion of the tax, it is presumed that 

all sales made in this state are subject to 

the tax until the contrary is established." 


The term "political subdivision" used in the exemption 
provision of Section 5739,02, supra, has not been defined 
within the statute. 

Indicative of the probable legislative intent of provid­
ing the exemption in Section 5739.02, supra, to "political 
subdivisions," we note, in Zangerle v.Cleveland, 145 Ohio 
St. 347 (1945), at pages 356 and 357, the following: 

"Public property used exclusively for 

any public purpose is exempt from taxation 

for two reasons: (1) It is purchased and 

maintained by public money derived from 

taxation and to tax such property would 

amount only to taking public money from 

one pocket and putting it into another, 

and (2) the product of the expenditure of 

tax money should not be made the subject 

of another tax." 


Hence, the act of taxing a Regional Council of Governments on 
its purchases, when the funds of the council might have been 
derived from its members who in turn received such monies as 
a result of tax revenues, seems to constitute a "tax on tax 
revenues." Such a situation the Ohio General Assembly has 
sought to avoid. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that Regional Councils of Governments, authorized by Chapter
167, Revised Code, are exempted from the payment of sales tax 
under the provisions of Section 5739.02, Revised Code. 




