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ROADS AND HIGHWAYS-COUNTY C01D.IISSIONERS OR TOWNSHIP 
TRUSTEES NOT PREVENTED FROM MAKING FULL TWO MILL 
LEVY UPO~ TAXABLE PROPERTY OF TOWNSHIP IN ACCORD­
ANCE WITH SECTION 1222 WHERE TRUSTEES OF TOWNSHIP MAY 
HAVE ERECTED SUCH TOWNSHIP EXCLUSIVE OF MUNICIPAL 
CORPORATIONS THEREIN INTO ROAD DISTRICT. 

The fact that the trustees of a toumship may have erected such township, ex-clu-· 
sive of municipal corporations therein, into a road district (sections 3298-25 to 
3298-53 G. C.), will not operate to prevent county commissioners or township trus­
tees, as the case may be, from making the full two-mill levy upon all taxable property 
of such township in accordance with the provisions of section 1222 G. C. as amended 
by House Bill No. 160, filed in the office of the Secretary of State May 6, 1921. 

CoLUMBUS, Omo, August 10, 1921. 

HoN. ]ESSE C. HANLEY, Prosecuting Attorney, Lisbot~, Ohio. 
DEAR SIR :-Your letter of recent date is received, reading: 

"Will you kindly furnish me your opinion upon the following prop­
ositions? 

Section 1222, General Code of Ohio, as amended, provides in part 
as follows: 

'For the purpose of providing a fund for the payment of the pro­
portion of the cost and expense to be paid by the interested township 
or townships for the construction, improvement, maintenance or re­
pair of highways under the provisions of this chapter, the county 
commissioners or the township trustees are authorized to levy a tax 
not exceeding two mills upon all taxable property of the township 
in which such road improvement or some part thereof is situated. 
Such levy shall be in addition to all other levies made for any purpose or 
purposes and the same shall not be construed as limited, restricted or de­
creased in amount or otherwise by any ex-isting law or laws. Where the 
improvement is made upon the application of the county commis­
sioners, said county commissioners shall levy the tax and where the 
improvement is made upon the application of the township trustees, 
said township trustees shall levy the tax. A county or township may 
use any moneys lawfully transferred from any fund in place of the 
taxes provided for under the provisions of this section.' 

The above provides a method for the tow1;ship trustees to raise a 
fund in the construction of state aid roads. 

Quaere: A board of township trustees having created a road dis­
trict, and said road district being still in existence, can the board of 
township trustees or county comm~ssioners, acting under the above 
authority, section 1222 G. C., put a two mill levy upon all of the town­
ship notwithstanding the fact the road district is still in existence?" 

Your letter quotes the last paragraph of section 1222 G. C. as amended 
by House Bill No. 160, filed in the office of the Secretary of State May 6, 1921. 
The sentence which I have underscored in your quotation was substituted by 
amendment in said House Bill No. 160 for this sentence <ippearin~ in the se<;· 
tiqn as enacted 108 0. L. 478 (p. 494) ; 
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"Such levy shall be in addition to all other levies authorized by 
law for township purposes and shall be outside the limitation of two 
mills for general township purposes, and subject only to the limitation 
upon the combined maximum rate for all taxes now in force." 

The substitution noted was the only change made in the statute by the 
recent amendment. 

Section 1222, G. C., has reference only to state aid highway improvements. 
Such improvements m.ay be undertaken on the application of township trus­
tees when the county commissioners do not by a certain date in the year 
make application for state aid; but in the great majority of instances, the 
commissioners avail themselves of the right to make application. Only where 
the application is made by the township trustees are the latter authorized to 
make the levy on township property mentioned in section 1222. 

The fact that a road district (sections 3298-25 to 3298-53, G. C.) is in ex­
istence concerns the levy on all township property mentioned in section 1222 
G. C. even in its present form (108 0. L.) only to the extent that the district 
levy would enter into the calculation of 

"the limitation upon the combined maximum rate for all taxes now 
in force," 

when it is proposed to m;ake a levy on all the property of the township as 
authorized by present section 1222. Since the amendment upon becoming ef­
fective will remove the authorized two mill levy in question from all limita­
tions, including 

"the limitation upon the combined maximum rate for all taxes now 
in force," 

you are advised in specific answer to your question that upon the going into 
effect of House Bill No. 160, county commissioners or township trustees mak­
ing application for state aid will by virtue of section 1222 G. C. be authorized 
to levy to the full extent the two mills upon all taxable property of the town­
ship in which the proposed improvement or some part thereof is situated, 
even though such township exclusive of municipal corporations therein con­
stitutes a road district. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attomey-General. 


