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JUSTICE OF PEACE-NO POWER TO APPOINT HIMSELF TO 

OFFICE OF TOWNSHIP TRUSTEE-SECTION 503.24, R. C. 

SYLLABUS: 

A justice of the peace having the power to appoint under Section 503.24, Revised 
Code, may not a,ppoint himself to the office of township trustee. 

Co•lumbus, Ohio, November 20, 1956 

Hon. J. L. MacDonald, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"I have been requested by a board of township trustees of 
this County to ask for your opinion on the following question: 
Section 503.24 of the Revised Code of Ohio provides for the filling 
of a vacancy in a board of township trustees by appointment, made 
by a Justice of the Peace in such township. 

"In the pr,esent case under question, there is only one Justice 
of the Peace in the township and the question is whether or not 
under the provisions of the above Section, he can appoint himself 
,to fill the vacancy in the board of township trustees." 

For the purposes of ,this opinion, I shaLI not explore the questions 

which arise concerning the incompatibility between the offices of justice of 

the peace and township trustee, on the assumption that the justice con­

cerned intends to resign his office -as such upon entering into the office of 

trustee. 

Section 503.24, Revised Code, reads in part as fo1'1ows: 

"If, by reason of the nonacceptance, death, or removal of a 
person chosen to an office in any township except trustee, at the 
regular election, or if there is a vacancy from any other cause, the 
1board of township trustees shall appoint a person having the quali­
fications of an elector to fill such vacancy for the unexpired term. 

"If a township is without a ·board or there is a vacancy in 
such board, the justice of ,the peace of such township holding the 
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oldest commission, or in case the commission of two or more of 
such justices bear even date, the justice oldest in years, shall 
appoint suita:ble persons, having the qualifications of electors m 
the township, to fill such vacancies for the unexpired term." 

42 American Jurisprudence, 955, states in Section 97 that: 

"A public 'Office is a ,public trust, and persons to he appointed 
thereto should be selected solely with a view to the public wel­
fare. * * *." 

"An officer intrus,ted with the power of appointment should 
exercise it with disinterested ·skill and in a manner primarily for 
the benefit of the public, for it is the policy of the law to secure 
the utmost freedom from personal interest in ,such appointments. 
So, it is contrary to public policy to permit an officer having an 
appointing power to use such power as a means of conferring an 
office upon himself, or to permit an appointing body to appoint 
one of its o·wn members." (Emphasis added.) 

In Hornung v. State, 116 Ind. 458, 19 N. E. 151, at pages 153-4, the 

court said concerning a question similar to the one you have posed : 

"A public officer is impliedly bound to exercise the powers 
conferred on him with disinterested skill, zeal, and diligence, 
and primarily for the benefit of the public. * * * It is the policy 
of the law to secure the utmost freedom from pers,onal interest 
or undue influence in the selection of public officers, whether 
elective or appointive." 

The court affirmed the common law proposition that: 

"* * * it is contrary to the policy of the law to permit a 
public officer having an appointing power to use •such power as a 
means of conferring an office upon himself." 

Also see Meglemery v. Weissinger et al., 140 Ky. 353, 131 S.W. 40, 
and State, ex rel. v. Thompson, 193 Tenn. 395, 246 S.W. 2d, 59. 

A question somewhat similar to the one here involved was considered 

in Oliver v. Brill, Treas., et al., 14 0. App. 312. In that case the court 

had before it a situation in which a township trustee had moved and voted 
for a resolution which relieved him of paying a greater assessment on his 

own real estate. The court cited and followed the Hornung v. State case, 
cited supra, saying at page 319 that although the township trustees had 

the authority, by statute, to pass a resolution and waive any part of the 

apportionment costs : 
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"However, it was not the purpose of the foregoing statute 
to so far abrogate or change the common-law rule as to permit a 
public official to use his authority as such to promote his own 
pecuniary welfare; clearly it applies only in a situation where no 
,financial or material personal advantage is to be gained, !because 
every public official is, in a way, an agent and as such owes his 
first duty to his constituents and the unselfish discharge of every 
official obligation * * * ." 

Accordingly, it seems clear that a justice of the peace holds a position 

of public trust and it would violate the judicial rule of public policy 

pointed out in the authorities cited, to permit him to appoint himself to 

the office of township trustee. 

My specific answer then to your question is that a justice of the 

peace having the power to appoint under Section 503.24, Revised Code, 

may not appoint himself to the office of township trustee. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




