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110 OPINIONS 

:\1UNICIPAL CORPORATION-CREATION OF SEWER DIS­
TRICTS-729.31 Et Seq., RC-NO AUTHORITY UNDER 729.39 
RC TO ASSESS ENTIRE COST OF SUCH IMPROVEMENTS 
uPON REAL PROPERTY IN :MUNICIPALITY: NOTWITH­
STANDING PETITION UNDER 727.30 RC HAS BEEN PRE­
SENTED TO MUNICIPAL LEGISLATIVE AUTHORITY. 

SYLLABUS: 

A municipal corporation which has adopted a plan of sewerage of the municipality 
by the creation of sewer districts within the municipality pursuant to and in accordance 
with Section 729.31, et seq., Revised Code, is not authorized by Section 729.39, 
Revised Code, to assess the entire cost of such improvements upon the real property 
a:butting upon easements in which sanitary sewers are constructed, notwithstanding the 
fact that a -petition which purports to be in accordance with Section 727.30, Revised 
Code, :has been .presented to the legislative authority of such municipality. 

Columbus, Ohio, April 11, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The matter of the assessment of the cost of sewer improve­
ments has recently been raised in the municipality of VI/. It is 
contemplated that sanitary sewer extensions be installed in a new 
development in VI/, such sewers to be placed in easements rather 
than in streets or alleys. :\fore than sixty per cent of the abutting 
,property O\vners have petitioned for the improvement and it is 
the desire of the officials to assess the entire cost of the improve-
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ment against such abutting property owners. However, since 
the installation is not to be made in streets or alleys, a sewer dis­
trict has been created under the provisions of Sections 729.31, 
et seq., Revised Code of Ohio. 

"It would appear that the authority to assess the entire cost 
of the improvement should attach to improvements made pursuant 
to the sewer district laws. However, there is an apparent differ­
ence of opinion in this regard and I have been able to find no 
opinions of the Attorney General nor any cases directly in point. 

"Under these circumstances, it is requested that you consider 
this problem and favor us with your opinion as to the following 
question: 

"Can the entire cost of improving a part of a municipal 
sewer district by constructing a sanitary sewer in an easement 
between the two streets be assessed againt abutting property 
owners when a petition for such improvement has been filed m 
accordance with Section 729.30, Revised Code of Ohio?" 

It is my assumption that the reference in your inquiry to Secti,m 

729.30, Revised Code, should have read 727.30, Revised Code; and this 

opinion will be based on that assumption. 

You have stated that the municipality in question is proceeding under 

Section 729.31, et seq., Revised Code, which authorize a municipal cor­

poration to divide the municipality into sewer districts for the purpose of 

securing an efficient system of sewerage. It then becomes necessary to 

determine how the General Assembly has directed that the cost of such 

system, or a vortion thereof, shall be assessed upon the real property 

affected. For this we turn to Section 729.39, Revised Code, which reads 

in pertinent part as follows : 

"After the publication of notice as provided in section 729.38 
of the Revised Code, the legislative authority of the municipal 
corporation shall determine whether or not it will proceed with 
the proposed improvement, and if it decides to proceed an ordi­
nance for the purpose shall be passed. Such ordinance shall con­
tain a statement of the districts or parts thereof ;proposed to be 
constructed, the character of the material to be used, a reference 
to the plans and specifications, the mode of payment therefor, 
and shall provide for assessing the cost of the improvement, 
including the cost of a sewage disposal works, treatment plant, 
and pumping stations, upon the lots and lands in each district as 
other assessments are levied. Such lots and lands shall be assessed 
by district, except that the cost of the construction of any main 
sewer which serves as a common outlet for two or more districts 
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shall be apportioned between the districts, and such cost shall be 
assessed on the lots and lands in the respective districts in propor­
tion to the benefits accruing thereto." (Emphasis added.) 

I am unable to find in this or any other section of the law relating to 

the creation of a sewer district by a municipality, any provision which au­

thorizes the assessment of the cost of such improvement upon the lots and 

lands abutting upon an easement in which a part of such system has been 

installed. On the contrary, Section 729.39, Revised Code, expressly directs 

that a municipal ordinance expressing a decision to make such improve­

ments shall also provide for assessing the costs upon the lots and lands 

in each district and that such lots and lands shall be assessed by district. 

There is no reference whatever to an assessment upon abutting real 

property. 

The section quoted above also clearly directs the municipality to make 

provision in the ordinance to assess the cost "as other assessments are 

levied." This can only mean as other assessments are levied by a munic­

ipality. A determination of how they are levied involves an examination 

of Chapter 727., Revised Code, as the legislative authority of a municipal 

corporation may proceed under either Section 727.01, et seq., Revised 

Code, or Section 729.31, et seq., Revised Code, in providing a system of 

sewerage for the municipality. In Section 727.01, et seq., Revised Code, 

general power is granted to a municipal corporation to levy and collect 

special assessments to improve any "street, alley, dock, wharf, pier, public 

road or place;" Section 729.31, et seq., Revised Code, relates to the addi­

tional power of the municipality to act under these sections to create sewer 

districts for the purpose of providing an efficient sewerage system. There 

will be no attempt here to compare or distinguish the two methods of pro­

cedure except to the extent necessary to determine the power of the legis­

lative authority of the municipal corporation to assess upon the owners of 

abutting property the costs of such improvements, and to collect such 

assessments through the county taxing authorities. See Sections 727.51 

and 729.39, Revised Code. 

When a municipality is proceeding under Section 727.01, et seq., Re­

vised Code, there is a definite statutory limitation upon the total amount, 

as measured by a percentage of the actual value of the lot or land improved, 

of assessments which may be levied upon any particular lot within a five­

year period. Section 727.15, Revised Code, reads as follows: 
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"The legislative authority of a municipal corporation shall 
limit all assessments to the special benefits conferred upon the 
,property assessed. In no case shall there be levied upon a lot or 
parcel of land in the municipal corporation any assessment or 
assessments, for any or all purposes within a period of five years, 
in excess of thirty-,three and one-third per cent of the actual 
value thereof after improvement is made. Assessments levied 
for the construction of main sewers shall not exceed the sum that, 
in the opinion of the legislative authority, would be required to 
construct an ordinary street sewer or drain of sufficient capacity 
to drain or sewer the lots or lands to be assessed for such im­
provement, nor shall any lots or lands be assessed that do not 
need local drainage or which are provided therewith." 

More important, however, is the direction in Section 727.16, Revised 

Code, that a municipal corporation must pay a certain proportionate share 

of the costs and expenses of improvements. The said Section 727.16, 

Revised Code, reads : 

"The municipal corporation shall pay such part of the cost 
and expense of improvements for which special assessments are 
levied as the legislative authority thereof deems just, which part 
shall be not less than one fiftieth of all such cost and expense, 
and in addition thereto, the municipal corporation shall pay the 
cost of intersections." 

Thus, it is apparent that m all cases except those falling within a 

certain exception found in Section 727.30, Revised Code, a municipality, 

acting pursuant to Section 727.01, Revised Code, may not assess the entire 

cost of improvements upon the real property benefited by such improve­

ments. The exact exception provided by Section 727.30, Revised Code, is 

shown by quotation of the pertinent language of that section: 

"\\Then a petition, subscribed by three fourths in interest of 
the owners, or the owner:; of sixty per cent of the foot frontage of 
property abutting upon a street, alley, or highway of any descrip­
tion between designated points in a municipal corporation, is 
regularly presented to the legislative authority thereof for that 
purpose, the entire cost of an::v improvement of such street, alley 
or highway, including the cost of intersections, regardless of the 
limitations of section 727.16 of the Revised Code, and without 
reference to the value of the lands of those who subscribed such 
petition. may be assessed and collected in equal annual install­
ments, proportioned to the whole assessment, in a manner which 
may be fixed by the legislative authority. * * * \\Then the lot or 
land of one who did not subscribe the petition is assessed, such 
assessment shall not exceed thirty-three and one-third per cent of 
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the actual value of such lot or land after the improvement is made. 
The guardians of infants or insane persons may sign such peti­
tion on behalf of their wards only when expressly authorized by 
the probate court on good cause shown." (Emphasis added.) 

The language in Section 727.30, Revised Code, is without ambiguity. 

In the situations provided for therein the owners of abutting property may 

initiate action looking toward the improvement of a street, alley or high­

'way; when they so proceed the limitation of Section 727.16, Revised Code, 

does not apply. I, however, find no statutory authority for the owners of 

property to be benefited to proceed in this manner except in strict com­

pliance with that section. It is quite apparent that the improvement to 

which your inquiry relates is not the improvement of a street, alley or 

highway. 

I am unable to conclude that by the use of the words "as other assess­

ments are levied" in Section 729.39, Revised Code, the General Assembly 

contemplated incorporating therein the limited exception, found in Section 

727.30, Revised Code, from the otherwise all-inclusive limitations upon the 

power of a municipality to assess upon real property the entire cost of 

certain improvements. In fact, there is no language in the municipal 

sewer district laws which either expressly or by implication authorizes the 

municipality to proceed upon the application of any property owners; 

Section 729.31, and the succeeding sections of the Revised Code clearly 

have reference to a municipality proceeding under a comprehensive im­

provement plan adopted by the municipality and carried out as therein 

described. 

Section 729.39, Revised Code, also, quite specifically provides that the 

costs are to be assessed by district upon the lots and lands in the district, 

which direction is inconsistent with the suggestion that the costs may be 

assessed only upon and entirely upon that real property which abuts upon 

an easement in which certain sanitary sewer extensions are placed. The 

words "as other assessments are levied" used in Section 729.39, Revised 

Code, must be interpreted as referring not only to the limitations, herein­

before discussed, on the powers of a municipality to assess the costs of an 

improvement, but also to the procedure prescribed by Section 727.51, 

Revised Code, to be followed by a municipality in the collection of special 

assessments. Such assessments are, pursuant to Section 727.51, Revised 

Code, to be certified by the clerk of the legislative authority of a munici-
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pality to the county auditor to be placed upon the tax list; the actual col­

lection of the assessments then becomes the duty of the county treasurer. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that: 

A municipal corporation which has adopted a plan of sewerage of the 

municipality by the creation of se,ver districts within the municipality pur­

suant to and in accordance with Section 729.31, et seq., Revised Code, is 

not authorized by Section 729.39, Revised Code, to assess the entire cost 

of such improvements upon the real property abutting upon easements in 

which sanitary sewers are constructed, notwithstanding the fact that a 

petition which purports to be in accordance with Section 727.30, Revised 

Code, has been presented to the legislative authority of such municipality. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




