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EDUCATION, BOARDS OF-LEASE OF BUILDINGS FOR 
SCHOOL PURPOSES-PERIOD OF LEASE LIMITED BY REA­
SONABLENESS - SUCH CONTRACT MAY INCLUDE PUR­
CHASE FEATURES-§§5705.41, 3313.37, R.C.-UNLAWFUL TO 
APPLY ALL OR A PORTION OF LEASE PAYMENTS TOWARD 
PURCHASE-LEASE AGREEMENT, NOT A "CONTINUING 
CONTRACT" "WITHIN THE MEANING OF §5705.41 R.C. 

SYLLABUS: 

1. "Continuing contracts" as provided in Section 5705.41, Revised Code, discussed. 
discussed. 

2. A board of education may, under the provisions of Section 3313.37, Revised 
Code, lease a suitable building for school purposes and make such lease agreement 
for a period of years, if reasonable. Such agreement may also include either an option 
or a firm contract to purchase such property, the former being a "continuing contract" 
as provided in Section 5705.41, Revised Code. It is unlawful, however, to apply all 
or a portion of the lease payments against the purchase price of the property. 

3. Since a lease agreement coupled with a firm contract to purchase is not a 
"continuing contract" under Section 5705.41, Revised Code, the funds necessary to 
cover that portion of the contract representing the purchase price of the property 
must be appropriated and certified by the fiscal officer as being in the treasury or in 
the process of collection. 

Columbus, Ohio, January 27, 1958 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

Department of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''\Ve would appreciate your opii1ion i1_1 an_swer to ,the follow-
ing <JUestions: · 

https://FEATURES-��5705.41
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"l. l\1ay a board of education lease a suitable building for 
school purposes from private owners with or without provisions 
for subsequent acquisition of title? 

"Section 3313.37 of the Revised Code of Ohio does provide 
that a board of education may rent space or buildings for school 
purposes. However, we find no authority whatsoever for a board 
of education to enter into any contract that would provide for 
subsequent acquisition of title to such property. 

•.. "2. . If a board of education may rent suitable buildings what 
would be the maximum length of time :for which such a lease could 
run? 

"3. Would the board of education have the right to guaran­
tee the payment of rentals in the case of a long-time lease?" 

Section 3313.37, Revised Code, reads as follows: 

"The·. board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real state to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for schools under its con­
trol." (Emphasis added) 

There is no longer any question that the authority to rent schoolrooms 

includes by implication authority to lease. Opinion No. 240, Opinions of 

the A'ttotney General for 1919, p. 428. Since Section 3313.37, Revised 

Code, specifically authorizes a board of education to acquire real estate, 

it would be unduly strict to hold that the board may not take a lease with 

either an option or a firm contract to purchase. Since the latter method is 

not a continuing contract as hereinafter defined, that portion of the contract 

representing the purchase price of the property must be appropriated and 

certified as being either in the treasury or in the process of collection in 

accordance with Section 5705.41, Revised Code. \Vhichever method is 

used, such lease agreement must not be construed as applying all or a por­

tion of the lease payments to the purchase price of the property. 

I presume that. when you ask whether a board of education may 

guarantee the payments under a long term lease you are actually inquiring 

as to whether a lease running longer than one year is valid under the 

current statutes. 

Since Section 3313.37, supra, sets out no limitations as to the length 

of time a lease may run, the limitation, if any, must be found in the pro-
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visions of Section 5705.41, Revised Code, the applicable portions of which 

are as follows : 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"Make any contract or give any order involving the expendi­
ture of money unless there is attached thereto a certificate of the 
fiscal officer of the subdivision that the amount required to meet 
the same, or in the case of a continuing contract to be performed 
in whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the amount required 
to meet the same in the fiscal year in which the contract is made 
has been lawfully appropriated for such purpose and is in the 
treasury or in process of collection to the credit of an appropriate 
fund free from any previous encumbrances. * * *" 

This section seemingly would not specifically prohibit a board of edu­

cation from entering into a lease agreement extending over a period of 

years·. On the contrary, if such lease agreement can be considered a "con­

tinuing contract" then there is specific provision for it. 

This consideration is important in determining whether the board must 

presently have available sufficient funds to cover the entire period of the 

contract, or only sufficient funds to cover the portion coming due in the 

first fiscal year. 

In an effort to determine just what sort of contract is classified as 

"continuing" under this section it is helpful to trace evolution of said 

section through various stages of development. Section 5660, General 

Code ( 1910), reads as follows: 

"The commissioners of a county, the trustees of a township 
and the board of education of a school district, shall not enter into 
any contract, agreement or obligation involving the expenditure 
of money, or pass any resolution or order for the appropriation 
or expenditure of money, unless the auditor or clerk thereof, re­
spectively, first certifies that the money required for the payment 
of such obligation or appropriation is in the treasury to the credit 
of the fund from which it is to be drawn, or has been levied and 
placed on the duplicate, and in process of collection and not ap­
propriated for any other purpose; money to be derived from law­
fully authorized bonds sold and in process of delivery shall, for 
the purpose of this section, be deemed in the treasury and in the 
appropriate fund. Such certificate shall be filed and forthwith 
recorded, and the sums so certified shall not thereafter be con­
sidered unappropriated until the county, township or board of 
education, is fully discharged from the contract, agreement or 
obligation, or as long as the order or resolution is in force." 
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This section was repealed in 1925, 111 Ohio Laws, 371, 375, and 

replaced with a new Section 5660, General Code, which incorporated the 

substantial meaning of the earlier statute and added the following signi­

ficant language: 

"* * * In the case of contracts running be3•ond the termina­
tion of the fiscal year in which they are made for salaries of educa­
tional employees of boards of education, or for street lighting, 
collection or disposal of garbage or other current services for 
which contracts may lawf1tlly be niade extending beyond the end 
of the fiscal year in which made, or to the making of leases the 
term of which runs beyond the termination of the fiscal year in 
which they are made, the certification of the auditor or chief 
fiscal officer as to money in the treasury or in process of collec­
tion, above required as a condition precedent to the making of 
such contract or lease shall be deemed sufficient if such certifica­
tion cover the money required to meet such contract or lease 
throughout the fiscal year in which such contract or lease be made, 
provided further that in each subsequent fiscal year in which such 
contract or lease is in effect the auditor or fiscal officer shall make 
a certification for the amount required to meet the obligation of 
such contract or lease maturing in such year. In all such con­
tracts or leases, the amount of the obligation remaining unfulfilled 
at the end of a fiscal year and which will become payable during 
the next fiscal year shall be included in the appropriations for 
such next year." (Emphasis added) 

It is noteworthy, I think, that this section specifically provides for 

certain contracts and leases which cover a period longer than one year. 

Noteworthy, too, is the inclusion of leases in the same category as con­

tracts for educational employees, the latter having always been recognized 

as contracts of the "continuing" type. 

Section 5660, General Code, was repealed in 1927, 112 v. 409, Sec. 40, 

and was replaced by Section 5625-33, General Code, 112 v. 406, Sec. 33, 

the part pertinent for the purposes of this case reading as follows : 

"Section 33. No subdivision or taxing unit shall: 

" (d) Make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate 
of the fiscal officer of the subdivision that the amount required to 
meet the same (or in the case of a continuing contract to be per­
formed in whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the amount 
required to meet the same in the fiscal year in which the contract 
is made), has been lawfully appropriated for such purpose and 
is in the treasury or in process of collection to the credit of an 
appropriate fund free from any previous encumbrances. * * * 
( Emphasis added) 
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Tn reading this section it is apparent that the legislature did not 

specifically provide for the disposition of particular contracts and leases 

as was done under Section 5660, supra; the inference is quite strong, 

however, that it was the intention of the legislature to include these 

specific contracts and leases within the meaning of "continuing contract" 

as used in Section 5625-33, General Code. This inference gains added 

stature when it is noted that a portion of Section 5660, supra, is carried 

over into Sections 5625-36, General Code, 112 v. 408, Sec. 36, wJ1ich reads: 

"In the case of contracts or leases nmning beyond the termi­
nation of tlze fiscal year in which they are made, the fiscal officer 
shall make a certification for the amount required to meet the obli­
gation of such contract or lease maturing in such year. In all 
such contracts or leases the amount of the obligation remaining 
unfulfilled at the end of a fiscal year, and which will become pay­
able during the next fiscal year, shall be included in the annual 
appropriation measure for such next year as a fixed charge. * * * 
( Emphasis added) 

The provision last quoted appears to recognize without explicitly so 

stating, that leases may run for a considerable number of years and that 

the sum which may be required to pay the annual rental in future years 

will have to be appropriated from year to year by the taxing authority in 

its annual appropriation. Manifestly, when the legislature used the words 

"continuing contract" in Section 5625-33, General Code, it intended to 

characterize the type of contracts and leases set forth previously in the 

old Section 5660, supra. It should be noted that Section 5625-33, General 

Code, is, for the purposes of this case, identical with Section 5705.41, 

Revised Code. Likewise, Section 5625-36, General Code, is the same as 

Section 5705.44, Revised Code. 

Here it is helpful to note certain opinions of my predecessors in office 

which give substance to the reasoning set out above. 

In Opinion No. 3734, Opinions of the Attorney General for 1941, p. 

341, it was held that county commissioners were authorized to enter into 

a lease for years, with an option of renewal, and even though this question 

was not considered especially in relation to Section 5623-33, General Code, 

Section 5705.41, Revised Code, it is inescapably clear that the then Attor­

ney General saw no problem under the above section since he alluded to 

it expressly in other connections. Likewise, in Opinion No. 1680, Opin­

ions of the Attorney General for 1947, p. 132, it was concluded that the 

Adjutant General was authorized to enter into leases running longer than 
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two years, explicitly finding that this would not violate Section 5625-33, 

General Code, Section 5705.41, Revised Code. Although not mentioned, 

it must be assumed that the Attorney General classified these leases as 

"continuing contracts," since otherwise no authority would have existed. 

Perhaps the only clear reference to "continuing contracts" is to be 

found in Opinion No. 4006, Opinions of the Attorney General for 1941, 

p. 585, wherein the question was presented whether a board of county 

commissioners could enter into a five year agreement to purchase insur­

ance, the premiums being paid annually. After having concluded that the 

board was not actually entering into a five year agreement because it had 

retained the right to cancel at the end of any year, the opinion continued 

on to say at page 587: 

"Whether the commissioners could enter into a contract of 
insurance for a period of five years and obligate themselves to 
pay the premiums annually is a question not presented by you 
and I have therefore given no consideration to it. If they have 
such power, it would be a continuing contract within the meaning 
of the term as used in Section 5625-33, General Code, and cer­
tification could be made by the county auditor during each fiscal 
year for the amount required to be paid during such year. * * *" 
( Emphasis added) 

Since a lease for a period of years is obviously a "continuing contract" 

as provided for in Section 5705.41, Revised Code, I find no reason why a 

board of education may not enter into such lease agreement, provided, of 

course, said board complies in all other respects with Section 5705.41 (D), 

supra, to wit : that a certificate be obtained stating that the amount neces­

sary to meet such agreement in the year in which made has been appro­

priated and is in the treasury or in process of collection. It would be 

impossible to state as a matter of law that a contract for any given 

number of years would be legal or illegal ; therefore, a board of education 

may lease a suitable building for school purposes for a "reasonable time." 

In arriving at this conclusion, I am not unmindful of the opinions 

repeatedly published by this office in which installment purchases of real 

estate have been held unlawful. Vlithout attempting an exhaustive survey 

of the law of contracts, it is reasonably clear that the words "continuing 

contract" as used by the legislature and as interpreted by numerous of my 

predecessors, describe what is known as a "divisible contract." As 

briefly as possible, 3 Williston On Contracts, (Rev. Ed.) defines a divisible 

contract at page 2408 as: 
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"A contract is divisible when by its terms, 1, performance of 
each party is divided into two or more parts, and, 2 the number of 
parts due from each party is the same, and, 3, the performance 
of each part by one party is the agreed exchange for a correspond­
ing part by the other party." (Emphasis added) 

There can be no question that a contract for the purchase and sale 

of real estate does not lend itself to the definition set out above. Delivery 

of a deed begins and ends with the single act, and even though payments 

may be spread out over a number of installments there is no corresponding 

continuing performance on the part of the grantor. His entire duty is 

either terminated now or postponed until a later date. It is plain, 

therefore, that a contract for the sale of property is not a divisible 

contract. 

This being true, there ts complete harmony between the decisions 

cited above. Installment purchases of real estate are unlawful because 

of the lack of statutory provision for them, while leases for a period of 

years are lawful in as much as they are "continuing contracts" under 

Section 5705.41, Revised Code. Since the board of education is author­

ized to enter into this latter type of contract, and since the contract 

obligates the board to fulfill its terms, any further guarantee outside the 

contract would be superfluous. 

Finding as I do, it is my opinion and you are advised: 

1. "Continuing contracts" as provided in Section 5705.41, Revised 

Code, discussed. 

2. A board of education may, under the provisions of Section 

3313.37, Revised Code, lease a suitable building for school purposes and 

make such lease agreement for a period of years, if reasonable. Such 

agreement may also include either an option or a firm contract to purchase 

such property, the former being a "continuing contract" as provided in 

Section 5705.41, Revised Code. It is unlawful, however, to apply all 

or a portion of the lease payments against the purchase price of the 

property. 

3. Since a lease agreement coupled with a firm contract to purchase 

ts not a "continuing contract" under Section 5705.41, Revised Code, the 

funds necessary to cover that portion of the contract representing the 
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purchase price of the property must be appropriated and certified by 

the fiscal officer as being in the treasury or in the process of collection. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




