
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1974 Op. Att’y Gen. No. 74-096 was clarified by 
1977 Op. Att’y Gen. No. 77-100. 



OPINION NO. 74-096 

Syllabus: 

1. Public school employees, who are otherwise eligible, 
are entitled to apply for and receive unemployment compensation 
during the period of time that schools are. not in session because 
of lack of funds provided they perform no service and receive 
no sa-lary from the school district with respect to the period 
of the layoff. 

2. The board of education is not relieved of its duty to 
pay fringe benefits during a period when a public school is 
closed for lack of funds, simply because public school employees 
have applied for and are receiving unemployment compensation 
benefits. 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 20, 1974 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

"l. Are public school employees entitled to 
apply for unemployment compensation during the 
period of time that schools are not in session 
because of lack of funds? 

"2. Is the board of education permitted 
or required to continue fringe benefits such 
as sick leave authorized under Section 3319.141, 
Revised Code, and insurance authorized under 
Section 3313.202, Pevised Code, during a period 
when employees are drawing unemployment col"'lpen­
sation due to its schools being closed for lack 
of funds?" 
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R.C. 4141.0l(B) (2)states in pertinent part that 
employment for purposes of unemployment compensation includes: 

"(a) Service performed after December 31, 
1971, by an individual in the employ of the state 
or any of its instrumentalities, or in the employ of 
the state and one or more other states or their 
instrumentalities, in the classified service as 
defined in division (B) of section 143.08 of the 
Revised Code or the services of employees covered 
by voluntary election, as provided under divisions 
(A) (4) and (5) of this section; 

" (i) Service performed after December 31, 
1973, by an individual in the employ of any 
political subdivision of this state or any 
instrumentality of that political subdivision 
exceir for service performed as a substitute 
teac er employed by a public school district 
pursuant to section 3319.10 of the Revised Code. 

"(b) Service performed after December 31, 
1971, by an individual in the employ of a 
religious, charitable, educational, or other 
organization which is excluded from the term 
'employment' as defined in the 'Federal Unem­
ployment Tax Act,' 84 stat. 713, 26 u.s.c.A. 
3301, solely by reason of section 26 u.s.c.A. 
3306 (c) (8) of that act and is not excluded 
under division (B) (3) of this section; * * *·'' 

(Enphasis added.) 

R.C. 4141.29 (I) provides:, 

"(I) Benefits based on service in employment 
as provided in divisions (B) (2) (a) and (R) (2) (b) 
of section 4141.01 of the Revised Code, shall be 
pa able In the same amount, on the same ter111s 
and su ect tote same cond tons as bene its 
pay le on t e bass of other serv ce sub ect to 
Chapter 4141. of the Revised Code; except that 
benefits based on service in an instructional, 
research, or principal administrative capacity 
in an institution of higher education, as defined 
in division (Z) of section 4141.01 of the Fevised 
Code, shall not be paid to an individual for any 
week of unemployment which begins during the period 
between two successive academic years, or during 
a similar period between two regular terms, whether 
or not successive, or during a period of paid 
sabbatical leave provided for in the individual's 
contract, if the individual has a contract or 
contracts to perform services in any such capacity 
for any institution or institutions of higher 
education for both such academic years or both such 
terms. Benefits based on service for a public 
school district or for a school, training center, 
or workshop operated by a col,lllty board of mental 
retardation shall not be paid to any individual 
for any week of unemployment which begins during 
the period between two successive academic years 
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or terms of the employing school district or 
county board of mental retardation provided the 
individual was in employment with the school district 
or county board of mental retardation at the termi­
nation of the first such academic year or term. An 
individual who is employed by a public school district 
or a county.board of mental retardation for a mini~urn 
of forty-six weeks in other than an instructional 
research, or principal administrative capacity, shall 
not be subject to the disqualification contained in 
this division. However, any individual employed by 
a public school district or a county board of mental 
retardation shall be notified by April thirtieth each 
year if he is not to be reemployed the following 
academic year." 

Thus, for the general purposes of unemployment compensation, 
public school employees, except substitute teachers, are engaged 
in employment which is includable under R.C. 4141.0l(B)(2) (a) (i). 
R.C. 4141.29(!) provides that benefits based on such employment 
are payable in the same amount, on the same terms and subject 
to the same conditions as benefits payable on the basis of other 
service subject to R.C. Chapter 4141 with the exception that public 
school employees are disqualified from the receipt of unemployment 
benefits between successive academic years. 

R.c. Chapter 4141 does not, however, specifically provide 
for the extension of unemployment compensation benefits to public 
school employees who are employed by a school district but are 
temporarily laid off when the school is closed due to a lack of 
funds. It must be noted, however, that the employees are involun­
tarily laid off because of the economic adversity of the school 
district, and as such they are unable to perform.any services 
and are not receiving their salary during that period. R.C. 
4141. 01 (M) states that an individual is totally unemployed: 

"*•*in any week during which he performs 
no services and with respect to such week no 
remuneration is payable to him." 

And R.c. 4141.0l(N) states that: 

"(N) An individual is 'partially unemployed' 
in any week if, due to involuntary loss of work, 
the total remuneration payable to him for such 
week is less than his weekly benefit amount." 

It must also be noted that the unemployment compensation laws 
were designed to assist those who are unfortunate enough to be 
involuntarily unemployed,through adverse conditions. Nowak v. 
Board of Review, 150 Ohio St. 535 (1948). See also unrtecr""States 
v. Unemployment Cotlensation Board of Review, 16 Ohio Op. 323, ~o 
Ohio L. Abs. 509 ( 40). 

In an analogous situation, the court in Dudley, Admr. v. 
Morris, 10 Ohio St. 2d 235 (1967), held that where an employer 
pursuant to labor-management contract, allocates the vacations 
of his employees, an employee who finds himself on an enforced 
vacation without pay is involuntarily and totally unemployed 
for the duration of such "vacation" and is entitled to receive 
the benefits provided in the Unemployment Compensation Act. 
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In light of the foregoing and R.C. 4141.46 which provides 
that the Unemployment Compensation laws must be construed liberally, 
I find that with the exception of substitute teachers public school 
employees, who are otherwise eligible, are entitled to apply for 
and receive unemployment compensation during the period of time 
that schools are not in session because of lack of funds provided 
they perform no service and receive no salary from the school 
district with respect to the period of the layoff. 

As I understand the second question your concern is whether 
the fact that public school employees are drawing unemployment 
compensation during the time that a school is closed for lack 
of funds relieves the school district of its obligation to 
continue fringe benefits for those employees drawing unemploy­
ment compensation. Sick leave is authorized by R.C. 3319.141 
and insurance by R.C. 3313.202, and other benefits may be provided 
under the terms of an individual public school employee's contract 
pursuant to R.C. 3319. 08 or R.C. 3319. 081. The legislative 
intent in enacting these sections was to guarantee benefits 
and provide employment security to the public school employees 
covered by the statutes. See Gates v. Board of Education, 8 Ohio 
App. 2d 76, 220 N.E. 2d 715 (1966f:° 

In Opinion No. 74-050, Opinions of the Attorney General for 
1974, I stated that a board of education is required to continue 
paying the premiums on insurance covering a teache~, purchased 
under R.C. 3313.202, after the teacher submits his resignation 
or applies for retirement, until the effective date of such 
resignation or retirement. Pertinent to the question of hand, 
I also indicated that payment of fringe benefits which are 
provided by statute or contract represents a form of compensation 
to a public school employee and that a discontinuance of these 
benefits would be a decrease of compensation in violation of 
R.c. 3319.12 which provides in part as follows: 

"***No contract or supplemental contract 
for the employment of a teacher, whether for an 
administrative or supervisory position, a position 
provided for by sections 3319.01 and 3319.02 of 
the Revised Code, regular teaching duties, or 
additional duties, may be terminated or suspended 
by a~board of education except pursuant to section 
3319.02 or 3319.16 of the Revised Code, and the 
salaries and compensations prescribed by such 
contracts shall not be reduced b a board of edu-
cat on un ess sue re uct on s a part o orm 
plan affecting the entire district.*'**" 

(Emphasis added.) 

It follows that any reduction or discontinuance of fringe benefits 
by a board of education must be made pursuant to the above dis­
cussed sections. I find nothing in such sections which would 
qualify an employee's right to these benefits in the event that 
he or she applies for and receives unemployment compensation under 
R.C. Chapter 4141. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. Public school employees, who are otherwise eligible, 
are entitled to apply for and receive unemployment compensation 
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during the period of time that schools are not in session because 
of lack of funds provided they perform no service and receive 
no salary from the school district with respect to the period 
of the layoff. 

2. The board of education is not relieved of its duty to 
pay fringe benefits during a period when a public school is 
closed for lack of funds, simply because public school employees 
have applied for and are receiving unemployment compensation 
benefits. 
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