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through nonfeasance or mi:<feasann·. ,igncrl personally hy the principal as well as 
hy the surdy or ,un·tilS. The proposed hankers' blanket hond and position schedule 
hond, ahnve referred to. arc not honds in the sense of the term as used in the 
statute. They are nothing more nr less than policies of insurance to indemnify the 
insured against loss resulting through certain contingencies. T can sec no objection 
to a building and loan asfociation protecting itself against loss by making a contract 
of insurance such as is CO\'ered hy the ahO\'e ''hr,nds". However, your attention is 
directed to the portion of Section 9670, above quoted, which pro\'ides that the direc­
tors of a building and loan association shall he. individually liable for any loss to 
members causer! by their negkct to comply with the pro\'isions of this section. 
\\'hile the proposed honds purport to insure the building and loan association 
against losses resulting from a great many contingencies, it is entirely possible that 
losses may occur which arc .not covered thereby. Jn such event. clearly the direc­
tors of the building and loan association would he incii,·idually liable for any loss 
caused hy their failure to require the officers and employees of the association to 
gi,·c the bond required hy Section 9670, General Code. 

In view of the foregoing and answering your question specifically, I am of the 
opinion that the position schedule honrl and the bankers' blanket bond. above re­
ferred to, arc not such bonds as are prc,crihed hy Section 9670, General Code, and 
that the directors of a building and loan association who enter into a contract with 
a surety company under the terms of such bonds are indi\'idually liable for losses 
which may occur ancl which are not covered by such bonds. 

3105. 

Respectiuiiy, 
EDWARD C. TURNER, 

Attomr!y Ge11eral. 

REAL ESTATE BROKER'S LICENSE-CORPORATIO:-\'S APPLICATJOX 
~JUST COXTAlX XA:\lE OF PRESIDE\:T-EXA:\11\:ATIO\: OF AXY 
OFFICER-WI-IE\: LICENSE TO ISSUE. 

SYLLABUS: 
TVhere a corporation makes applicatioll for a lice11se as a real estate broker, the 

11a111e of the preside11t of the corporation must appear in the app[icatio11, but such 
president 11eed 11ot pass the examination and a licCIISi' shall issue to the corporation 
ill thr r1•ent that any officer 1W111cd in the applicatiorl is successful in passi11g the 
cxalllillation. 

Coi.CI!Bl'S, OHIO, January 5, 1929. 

State Board' of Real Estate Exarnincrs. Ro·wlands R/dg., Columbus, Ohio. 

GEXTLDIEX :-This will acknowledge the r(ceipt of your recent communication, 
a> follows: 

",\t a meetin~ of this 11oard December IR. 1928, the following resolution 
was passed: 
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ImSOLCTIO::\ 
1::\ THE ::\lATTER OF ,\PPLIC:\TIO::\ OF 
THE POXTL\C niPROYE:\IE::\T CO:\IP.\:\Y. 

It was mover! hy :\Jr. \\'oou and seconded by :\Jr. Smith that the brief 
of the Pontiac Improvement Company, together with the iacts relating 
thereto, be referred to the Attorn~y General of Ohio, with the request that 
he reconsider and amplify his opinion ~o. 831, .\ugust 5, 1927, relating to 
the necessity of licensing the president of an applicant corporation, and that 
a copy of this resolution he sent to the Pontiac I mpro\·emcnt Company. 

Upon roll call the vote was c\ YE-
:\lr. Jacnhy 
:\Jr. '.Voo<l 
:\I r. Smith 

XAY Xone. 

\Ve arc enclosing herewith the hrid referred to in said resolution." 

The brief accompanying your communication relates to the question whether 
the president of a corporation seeking a real estate broker's license must he quali­
fied by passing the examination prm·ided hy the real estate broker's liceme law prior 
to the issuance of a broker's license to the corporation. In the brief it is stated 
that the board has taken the position that the president of such a corporation mm:t 
be "active", and, therefore, must he qualified ],cfore a real estate broker's license 
can be issued to the corporation. It is further stated that the conclusion of the 
board is based upon its interpretation of the language used in Opinion Xo. 831 of 
this department, addressed to the board and found in Opinions of the Attorney 
General for 1927, at page 1463. Jr. this opinion I had under consideration, among 
other things, the following inquiry: 

"QUESTIOX-\Vill it be necessary for all the officers to first be named 
hy the corporation and make application for a broker's license before they 
can legally make application for a salesman's license, or may they make 
application for a salesman's license in the tlrst instance?'' 

::\Ty conclusion is sufficiently set forth in the second branch of the syllabus, as 
follows : 

"2. The application of a corporation for a broker's license need not 
name any of its officers other than the president of such corporation and 
officers not named therein may make application for licenses as real estate 
salcsnJcn." 

This conclusion was predicated upon the language of Section 6373-29, General 
Code, which, in so far as pertinent to your inquiry, is as follows: 

"* '¢ * 
If applicant is a firm, the names of all the members thereof must also 

be stated, and if it is a corporation, those of its president and of each of its 
officers to whc.m the license is to apply, and the certificate and recommenda­
tion herein required shall be made and gi \·en with respect to all persons 
whose names are so shown." 



Tn order to answer the question which you pre\·iou,;ly asked, it was al;;o 
necessary to give consideration to Section 6373-31, Gen~ral Code, the last sentence 
of which is as follows: 

"¢ * * lf all the officers named in the application of a corporation 
pass the examination, a license shall be issued to such corporation; if any 
officer so named passes, and all or any of the other named officers fail, the 
corporation shall he entitlcrl to the licen~e applied for, and the oflicers who 
fail shall he entitled to become applicants for real estate salesman's 
licenses. * * *" 

From a reading of the portions of the sections above quoted, the conclusion was 
obvious that the name of the president must he contained in the application for a 
corporate license. If the corporation desires that the license apply to officers other 
than the president, the names of such additional officers must be inserted in the 
application. 

The conclusion reached in the prior opinion was that the president of the cor­
poration must, in any e\·ent, be named in the application and that it was unneces­
sary to name any other officer. Section 6373-31 of the Code authorizes other 
officers named in the application, but failing to pass the examination for a broker's 
license, to become applicants for a salesman's license. The statute is silent as to 
what happens in the event that these officers, or any of them, so failing to pass the 
examination for brokers, also fail to obtain a real estate salesman's license. The 
specific language of Section 6373-31, General Code, however, is to the effect that 
the corporate license shall issue if any officer passes, and the conclusion is obvious 
that other officers not named, or those failing to secure a salesman's license, cannot 
participate actively in the prosecution of the business; that is to say, such officers 
would apparently be precluded from dealing with the public in the business of a 
real estate broker, as defined by statute, as the representati \'es of the corporation. 
In my opinion, however, this would not preclucfe such officers from sen·ing as 
officers of the corporation in other respects. 

Coming to the specific question now raised, it is apparent that your interpreta­
tion of the statutes under consideration is based upon my conclusion that the 
president must be, in any e\·ent, named in the application for a corporate license. 
\Vhether the naming of the president in the application is for the purpose oi indi­
cating that such officer intends taking the examination or merely for the purpose 
of informing the board of the name of the responsible head of the organization is 
a question which becomes academic in view of the conclusion which I have reached. 
While manifestly the president's name must appear in the application, it is equally 
clear that the provisious of Section 6373-31 of the Code require the issuance of a 
corporate license in the event that any officer named in the application passes the 
examination.. In other words, although the president may fail, either through 
inability to pass or refusal to present himself for the examination, if another officer 
of the corporation is successful, the corporation license shall issue. It is therefore 
immaterial whether the president refuses to take the examination or fails to pass 
it. The right of a corporation to a license is not prejudiced thereby so long as 
another officer named in the application is success£ ul. 

It is my view that the president need not be active in the prosecution of the 
business of the corporation, although he serve as its head, so far as its organization 
and internal management are concerned. The purpose of the act is to have those 
individuals who deal with the public, either individually or as the representatives 
of a firm or corporation, properly qualify as real estate brokers. Only such 
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officers of a corporation who snccessfulh· nass the examination can acti\·ely prose­
cute the corporate business of buying and selling real estate for others and per­
forming the other acts definer! hy Section (,373-25, as constituting the one so 
engaged as •·real estate hroker". It may well he that an indi\·idual may he heaYily 
interested financially in a corporation engaged in the real estate brokerage husiness 
without pretending to haYe experience therein or the time to ueyote attention thereto. 
In such an eYent, it is natural that if the interest he a predominant one, the indi,·idual 
would desire to he the president of a corporation, at the same time lea\·ing the 
acti\'e management of its affairs to others. 

You arc, of course, familiar with the fact that Section 6373-31 of the Code, 
in the portion thereof which I haYe not <]Uoted. makes specific proyision with re­
spect to an inactiYe partner in a firm. It is my conclusion that the Legislature 
intended that a similar rule should apply to ofiicers of corporations 'eeking licenses 
as real estate brokers. 

Accordingly, hy way of specific answer to the question raised, I am of the 
opinion that where a corporation makes application for a license as a real estate 
broker, the name of the president of the corporation must appear in the application, 
but such preside11t need not pass the examination and a license shall issue to the 
corporation in the CYent that any officer namecl in the application is successful in 
passing the examination. 

3106. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuR:-<ER, 

Attorney General. 

CONSTABLE-:\lUST BE ELECTOR OF TO\\'XSHIP IX WHICH HE IS 
APPOINTED. 

SYLLABUS: 
A constable appointed to fill a 7'acancy under the proZ'1SIOilS of Section 3329, 

General Code, or a special constable appointed under the provisions of Sections 3331 
or 1732, Gelli!ral Code, must have the qualifications of an elector in the township in 
zehich such appoilltlllellt is made, or said appointment is inz·alid. 

Corx::I[!Jt:s, 0HJO, January 5, 1929. 

HoN. D. H. PEOPLES, Prosecuting Attonzey, Pomeroy, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication which 

reads: 

"As Prosecuting Attorney of :\!eigs County, I would like to have the 
opinion of your office as to whether a person can he appointed Constable in 
a township other than the one in which he resides, and also if he can sene 
civil or criminal papers iti townships other than the oPe from which he is 
appointed. 

This is the situation here: One of the Justices in Salisbury Township 
had the Trustees of Salem Township, which is not adjoining to Salisbury, 
appoint J. L., who lives in Salisbury Township as a Constable, and he is 
making no attempt to work in Salem Township, but is serYing papers out 
of the Salisbury Township Justice's office to the exclusion of the three 
regularly elected Constables in Salisbury Township." 


