
1852 OPINIONS 

1054. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF DOVER, CUYAHOGA COUNTY, 
$23,785.00. 

CoLuMBUS, OHio, September 24, 1927. 

Retiremmt Board State Teachers' Retireme11t S3•stem, Columbus, Ohio. 

1055. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF NORTH OLMSTED, CUYA­
HOGA COUNTY, $9,754.71. 

CoLUMBUS, OHio, September 24, 1927. 

l11dttstrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

1056. 

BOARDS OF EDUCATION-CERTIFICATES OF NOMINATION-DUTY OF 
BOARDS OF DEPUTY STATE SUPERVISORS OF ELECTIONS-SEPA­
RATE BALLOTS AND BOXES-ELECTION RETURNS. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 5004, General Code, certificates of nomina­
tion for members of boards of education in municipalities, or districts situated in two 
or more counties, shall be filed with the board of deputy state supervisors of elections 
of the county co1rtaining the greater population of such municipality or district, not 
less thm~ sixty days previous to the day of election. 

2. U11der the provisions of Section 5015, General Code, it becomes the duty oj 
such boards of de1~uty state mpervisors of elections to immediately certify to the 
boards of deputy state supervisors of the other county or counties having territory in 
scid school district, copies of s11ch certificates of nomitlatiolls so filed for members 
of the board of educatimr. 
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3. Under the provisions of Section 5029, Gmeral Code, there shall ·be provided 
seParate ballots for each district portio" of such Precinct which shall contail~ the 
11ames of candidates for members of the board of education for ·whom electors residing 
in such district are entitled to vote. There shall also be provided separate ballot 
boxes, poll books and tally sheets for each such separate district. 

4. Under the provisions of Section 5120, Gmeral Code, the retllrns for school 
elections shall be made by the judges and clerks of each precinct to the clerk of the 
board of education of the proper school district not less than five days after the 
electioiJ. The retunts of such electio11 shall be cawvassed by the board of educatioa 
of such district OIJ the second Monday after electiOIJ and the result thereof shall be 
entered upon the records of the board. 

CoLUMBUS, OHio, September 24, 1927. 

HoN. CLARENCE J. BRowN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your recent communication request­
ing my opinion as follows : 

"We are enclosing herewith letter from the deputy state supervisors of 
elections for Shelby County, Ohio, and request your opinion at as early a date 
as possible in order that ballots may be provided in ample time for use by the 
district affected." 

Accompanying your letter and to which you refer, is a letter from the clerk of the 
board of deputy state supervisors of elections for Shelby County, which is as follows: 

"Kindly give us the following information concerning school districts, 
jurisdiction of school districts, etc. 

The Shelby county board of education revamped the school districts and 
we are not clear on several points arising from the redistricting. 

Referring to Section 5004, where a school district takes in territory in two 
or more counties. We assume that candidates for member of school boards 
should file with deputy state supervisors of elections in the county having the 

·greater population in this school district. 

Referring to Section 5029. We assume that the deputy state supervisors 
of elections in the county having the greater population shall furnish board 
of education ballots to the county having the lesser population where a school 
district takes in territory in two or more counties. 

For example, VanBuren Township, Shelby County, has two voting pre­
cincts, North and South VanBuren. In North VanBuren precinct there are 
parts of four school districts, VanBuren, St. Patricks, Anna, and New Knox­
ville. A greater part of New Knoxville is in Auglaize County. 

Should the candidates for school board in New Knoxville district file with 
the deputy state supervisors of elections of Auglaize County? If so, is it the 
.duty of the Shelby County board to inform the Auglaize County board as to 
the number of voters in Shelby County living in this district. We also as­
sume that a voter in VanBuren Township voting at his regular voting place 
may vote for members of school board of the district in which he resides. 

If all four school boards are voted for in this precinct, what are the neces­
sary supplies for this precinct? Should there be four sets of poll books, one 
for each school board, or one set for all four? 

8-A. 0.-Vol. III. 
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Are the board of education poll books returned from the voting precinct 
to the deputy state supervisors of elections? If not, how are the members 
elected certified? 

\Ve will appreciate an early reply to these questions as it will soon be 
time to advertise for bids for printing of ballots." 

The pertinent part of Section 5004, General Code, providing where certifications 
of nomination and nomination papers shall be filed, is as follows: 

"For municipal officers and for members of boards of education in mu­
nicipalities, situated in two or more counties, with the board of deputy state 
supervisors of the county containing the majority population of such munici­
pality, not less than sixty days previous to the day of election." 

The pertinent part of Section SOlS, General Code, providing for the certification 
of nominations is as follows : 

"The chief deputy state supervisor of the district or subdivision with 
whom the certificates of district or subdivision nominations have been filed 
shall immediately certify such nominations to the boards of deputy state super­
visors in each of the other counties in such district or subdivision. 

The board of deputy state supervisors of the county containing the ma­
jority population of a municipality situated in two or more counties, shall im­
mediately certify to the boards of deputy state supervisors of the other 
county or counties, copies of the certificates of nominations and nomination 
papers of such municipal officers or members of the board of education that 
have been filed with such board." 

Section 5029, General Code, providing for separate ballots for each voting pre­
cinct, is as follows : 

"In election precincts composed of a township or a part thereof, or a 
municipality or a part thereof, there shall be provided for all elections separate 
ballots for each precinct, so as to enable electors residing in such precinct to 
cast their votes for the proper candidates in such precinct; and there shall be 
provided separate ballots for each district portion of such precinct which shall 
contain the names of the candidates for members of the board of education 
for whom electors residing in such district are entitled to vote." 

Section 5031, General Code, provides as follows: 

"When territory annexed to a village for school purposes is included with­
in such village precinct, separate ballots, ballot box, poll books, and tally 
sheets shall be provided for such voters in municipal elections, presided over by 
the judges and clerks of elections of such precinct." 

Section 5038, General Code, providing for the delivery of bailots and supplies, is 
as follows: 

"Not less than three days before an election, the board of deputy state 
supervisors shall summon the presiding judge of elections in each precinct 
in such county to appear forthwith and receive the necessary blanks, poll 
books, tally sheets,· certificates, cards of instruction and ballots for such pre-
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cinct, and shall deliver to him the sealed packages of ballots, blanks, poll 
books and other required papers, all of which such judge shall safely deliver 
and have on hand at the polling place in his precinct before the time for the 
opening of the polls therein. if the presiding judge so summoned does not 
appear, the board shall send the ballots, books and other required papers to 
the election officers of the precinct, so as to be received by them in time for 
the election." 

You inquire whether the poll books are to be returned from the voting precinct 
to the deputy state supervisors of elections. Relative to this part of your inquiry, 
Section 5120, General Code, provides as follows: 

"In school elections, the returns shall be made by the judges and clerks 
of each precinct to the clerk of the board of education of the district, not less 
than five days after the election. Such board shall canvass such returns at a 
meeting to be held on the second Monday after the election, and the result 
thereof shall be entered upon the records of the board." 

Specifically answering this part of your inquiry, according to the above section 
the poll books and tally sheets properly certified by the judges and clerks, together 
with any other school election returns, are to be made not to the board of deputy state 
supervisors of elections, but to the clerk of the board of education of the district, not 
less than five days after the election. 

You also inquire how the members elected are certified. I find no provision for 
certification. Section 5121, General Code, provides as follows: 

"In the canvass of the vote ·for members of the board of education, or as­
sessors of real property, the person having the highest number of votes shall 
be declared elected, and the next highest, and so on, until the number required 
to be elected shall have been selected from the number having the highest 
number of votes. If any number of persons greater than the number to be 
elected at such election have the highest and an equal number of votes, the 
board making the canvass shall determine by Jot which of the persons shall be 
duly elected." 

There being no provision for the certification of the result of the election except 
that provided above, the persons having the highest number of votes to the required 
number of persons to be elected, shall be declared elected. 

It is therefore my opinion that under the provisions of Section 5004, General 
Code, candidates for the members of boards of education are required to file their 
certificates of nomination with the board of deputy state supervisors of elections of 
the county having the greater population, and under the provisions of Section 5015, 
General Code, it becomes the duty of the board of deputy state supervisors of elections 
of the county containing the majority population to immediately certify to the board 
of deputy state supervisors of elections of the other county or counties having terri­
tory in said district, a copy of the certificates of· nominations and nomination papers 
for members of the board of education that have been filed with such board. 

The purpose of this certification is to inform the respective boards of deputy state 
supervisors of elections of the candidates for office of member of the board of educa­
tion in that school district that they may have prepared in their respective counties a 
sufficient number of ballots, and to furnish the same, together with the necessary elec­
tion supplies, poll books and tally sheets to the judges and clerks in their respective 
precincts wherein the electors are entitled to vote for such candidates on election day. 
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Thus it becomes the duty of each county board of deputy state supervisors of elec­
tions to provide for the necessary election supplies and furnish same to all election pre­
cincts in their respective counties. 

You also inquire, "If all four school boards are voted for in a given precinct, 
what are the necessary supplies for this precinct. Should there be four sets of poll 
books, one for each school board or one set for all four?" Since it is the duty of the 
judges and clerks to make the election returns for the members of the boards of edu­
cation to the clerk of the proper district of the result of such election, it is readily 
apparent that if there are four school districts in a given election precinct, it would 
require four poll books and tally sheets to make proper return to the four different 
clerks of the boards of education. 

1057. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TURNER, 

Attorney General. 

COUNTY CORONERS-PER ANNUM COMPENSATION-WHEN COM­
PUTED-HOUSE BILL NO. 485, 87TH GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

· 1. The per annum comPensation provided for a county coro11er by the provisions 
of House Bill No. 485, passed by the 87th General Assembly, should be allowed and 
paid for each official year, or part thereof, of his term, of office. 

2. The year referred to in Section 2856-Sa, General Code, being the year next 
preceding the first Monday of SePtember of each calendar year, is not the period 
of time for which the maximum and minimum ca~npmsation allowed to coroners il1 
counties of less than 400,000 population should be computed. 

3. Coroners in office on the first Monday of September, 1927, should make a 
rePort as of said date, of all fees collected by them during that part of the 'J'ear next 
preceding the said first Monday of September, 1927, that follows the effective date of 
House Bill No. 485, to-wit, from August 1, 1927, to the first Monday in September, 
1927. 

4. CorOI!Crs in office at the time of the effective date of House Bill No. 485, 
to-wit on August 1, 1927, are subject to the provisions of said act. 

CoLUMBUS, OHIO, September 26, 1927. 

Bureat~ of Inspection and SupervisiOit of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 
as follows: 

"House Bill No. 485 enacted at the recent session of the Legislature 
amends the provisions of the law with reference to coroners. Section 2823, 
G. C., provides that the term of the coroner shall begin on the first Monday 
of January. Section 2856-Sa, as enacted by House Bill No. 485, provides that 
in all counties having a population according to the last Federal Census of 


