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2889. 

APPROVAL, FIXAL RESOLl:TIOXS OX ROAD BIPROYE:\IEXTS IX DEL­
AWARE, SAXDl'SKY AXD COLL':\IBIAXA COCXTIES. 

CoLmmus, OHio, X ovember 16, 1928. 

RoN. HARRY J. KIRK,· Director of Highu·ays, Columbus, Ohio. 

2890. 

APPROVAL, FIXAL RESOL"CTIOXS OX ROAD BIPROVE:\IEXTS IX DEL­
AWARE COUXTY. 

CoLu:.mus, 0Hro, Xovember 16, 1928. 

HoN. HARRY J. KIRK, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

2891. 

APPROVAL, LEASE TO :\HA:\ll AXD ERIE CAXAL LAXD. 

CoLU:\IBUS, OHio, November 16, 1928. 

HoN. RICHARD T. WrsDA, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-I have your letter of November 14, 1928, in which you enclose the 

following lease, in triplicate, for my approval: 

Name "~fiami and Erie Canal Annual Rental 
52,230.28 City of Sidney __________________________ Land Lease 

I have examined said lease, find it correct as to form, and I am therefore return­
ing the same with my approval endorsed thereon. 

2892. 

Respectfully, 
EDWARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

TEACHERS IXSTITCTE-COt'XTY-Dl:RATIOX OF SA:\IE DISCuSSED. 

SYLLABUS: 
County teachers' institutes when held, must be held for not uwre than fiz·e consecuti~·e 

days, 1WT less than four consecutive days. 

CoLU~IBus, OHio, Xovember 17, 1928. 

HoN. J. L. CLIFTON, Dir~clor of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR:-I am in receipt of your request for my opinion which reads aB follows: 
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"We are confronted with the question whether a county teachers' insti­
tute may be held for fewer than four days; and also with the question whether 
a county institute established by the county board to be conducted for four 
days may yet be condueted on four scattered days, as the first Saturday 
of October, December, February, and April. 

\Ye shall be glad to have your opinion on these two questions, in view 
of the somewhat confused state in which the statutes relatin!!; to institutes 
appear to have been left." 

Sections 7869, 7871 and 7874, General Code, read in part as follows: 

Section 7869. * • * "The county boards of education shall decide 
the length of time county institutes may remain in session, in no case for 
longer period than five days. At least one day of such session shall be under 
the immediate direction of the county superintendent who shall arrange 
the program for such day." . 

Section 7871. "The board of education of each city school district may 
provide for holding an institute yearly for the improvement of the teachers 
of the common schools therein. General meetings of the teachers of a city 
district held upon not less than four days in any year, whether consecutive 
days or not, for the purposes of instruction, shall constitute a teachers' in­
stitute for a city district within the meaning of this section." 

Section 7874. "All institutes held under the provisions of this chapter 
shall continue at least four days. * * * " 

Section 113 of an act of the General Assembly entitled "An Act for the reorgani­
zation and maintenance of Common Schools" (70 0. L. 195 et seq.) passed May 1, 
1873, read as follows: 

"No institute held under the provisions of this act shall continue for 
a period of time less than four days." 

· Said act of 1873 provided for both county teachers' institutes and city teachers' in­
stitutes. The provisions of Section 113 above quoted clearly applied to both county 
and city teachers' institutes. Said Section 113 of the Act of 1873 was incorporated in 
the provisions of Section 4094 of the Revised Statutes of 1880. Said Section 4094, Re­
vised Statutes was at that time a part of Part Second, "Civil," Title III, "Schools," 
Chapter 13, "Teachers' Institutes," of the Revised Statutes of 1880. In the revision 
the language was changed to read: 

"All institutes held under the provisions of this chapter shall continue 
at least four days." 

Included within said Chapter 13 was Section 4086, Revised Statutes, authorizing 
the organization of county teachers' institutes and Section 4092, Revised Statutes 
authorizing and relating to the holding of teachers' institutes in city school districts, 
of the first class. Said Section 4092, Revised Statutes, was amended in 1893 (90 0. 
L. 131). As amended, it read in part: 

" * * * and general meetin!!;s of the teachers of any such city dis­
trict held upon not less than four days in any year whether consecutive days 
or not, for the purposes of instruction, shall be deemed to constitute a teachers' 
institute for said city district within the meaning of this section. • • *" 
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Both Sections 4092 and 4094, Revised Statutes were again amended in 1904 (97 
0. L. 378), but no changes were made therein affecting the time of holding teachers' 
institutes. The provisions of Section 4092, General Code as then amended, relating 
to the time of holding institutes in city districts, were made to apply to all city school 
districts instead of as formerly, to city districts of the first class. 

Upon the codification of 1910, Sections 4092 and 4094, Revised Statutes, became 
Section 7871, and Section 7874, respectively, of the General Code of Ohio contained 
in Chapter 8 thereof, under the Title of the General Code relating to public schools. 

Since 1893, and until the present time, the general provisions of the statute to 
the effect that teachers' institutes shall continue for at least four days, do not apply 
to city institutes. During the course of the several changes and amendments made 
to these and related statutes since 1873, no specific reference has at any time been 
made with regard to the time of holding county teachers' institutes until 1914 when 
the provision to the effect that: 

"The county boards of education shall decide the length of time county 
institutes may remain in session, in no case for a longer period than five 
days." 

was incbrporated by amendment in the provisions o Section 7869, General Code (104 
0. L. 157). Prior to 1914, no maximum limitation£ existed for the holding of county 
teachers' institutes, and the question arises whether or not the provisions of Section 
7869, General Code, as amended in 1914, were intended by the Legislature to change 
the general provisions of Section 7874, General Code, relating to the minimum number 
of days a county teachers' institute should continue, and give to the county board of 
education authority to provide for the holding of teachers' institutes for a less number 
of days than four, or whether the intention was merely to fix a maximum number 
of days for which the institute might be held, and extend to the county board of edu.­
cation the authority to decide whether or not the institute should be held for either 
the maximum or minimum period thus fixed. 

It is significant to note that at the same session of the Legislature which amended 
Section 7869, General Code, to read as it now does, Section 7874, General Code was 
also amended. In amending Section 7874, General Code, no change was made with 
reference to the minimum number of days which all institutes including county teachers' 
institutes, should continue. 

In an opinion of the Attorney General reported in the Opinions of the Attorney 
General for 1924 at page 646 it was held: 

"In view of the provisions of Sections 7869 and 7874 of the General 
Code a county board of education cannot legally provide for holding a teachers' 
institute for a period of two or three days. Such institutes should continue 
for at least four days." 

While Section 7869, General Code, fixes a maximum period of five days, it does 
not specify, change, amend or repeal the minimum of four days fixed by Section 7874 
of the General Code, and does not in terms or spirit conflict with said section, and in 
my opinion cannot be construed as a specific provision permitting county boards of 
education to provide otherwise than for the holding of institutes in accordance with 
the provisions of Section 7874, General Code. In fact, if the time of the enactment 
be taken into consideration, Section 7874, General Code, as enacted in 1914, was in­
cluded within an act of the Legislature which was passed ten days later than the act 
which contained Section 7869. 
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Coming now to a consideration of your second question it is my opinion that the 
definition of the word "continue" as used in Section 7874, General Code, is dispositive 
of the question. The word "continue" when used as an intransitive verb, is defined 
by 'Vebster, as follows: 

"To remain in a given place or condition; to remain in connection; to 
abide; to be permanent or durable; to endure, to last, to keep up or main­
tain a particular condition, course or series of actions." 

In the light of this definition it seems clear that the phrase "continue at least 
four days" as used in Section 7874, General Code, meaJL~ that the four days must be 
four consecutive days. This conclusion is strengthened by the fact that in Section 
7869, General Code, where authority is given to county boards of education to decide 
the length of time of holding county institutes the expre5sion is used "may remain 
in session, in no case for a longer period than five days." Again it is said that at least 
one day of such session shall be under the immediate direction of the county super­
intendent. The use of the phrase "remain in session" in the one sentence, and the 
use of the word "session" in the other sentence clearly leads to the conclusion that 
the five days spoken of in the statute shall be taken to be five consecutive days. 

In conclusion, therefore, and in specific answer to your question, it is my opinion 
that county teachers' institutes when held must be held for not more than five con­
secutive days nor less than four consecutive days. 

2893. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF LYNDHURST, CUYAHOGA 
COUNTY -$72,600.00. 

CoLUMBUs, Omo, November 17, 1928. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

2894. 

ESTATE-MONEYS OF PERSONS DYING IN HOSPITAL-TO WHOM 
PAYABLE. 

SYLLABUS: 
The authorities of the Unit·ersity Hospital are not authorized to pay ov'!r moneys in 

their possession belonging to the estate of a deceas~d person to any person other than the 
duly appointed and qualified administrator or executor of the estate of such deceased person. 


