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OPINION NO. 93-043
Syllabus:

A board of county commissioners is obligated to comply with an appropriation
request from the court of common pleas for the payment of the cost of private
parking for the judges of that court, unless the board can show that the request
is either unreasonable or not necessary for the proper administration of the court’s
business.

To: James A. Philomena, Mahoning County Prosecuting Attorney, Youngstown,
Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, November 16, 1993

You have requested an opinion on the following question: "May a board of county
commissioners pay for parking spaces at a private parking garage for the private vehicles of the
common pleas judges?" Your opinion request states:

We should note that the request has been made in pursuit of a security
plan for the common pleas judges. The private parking garage is located one
building over from the county courthouse and it has been represented to the
county commissioners that the parking should be provided in the interest of a
security plan to protect the judges. That being the case, we question whether the
provision of parking may be ordered by the judges under the inherent power of
the court, as established by [case law].

Also mentioned in your opinion request is Ohio Const. art. IV, §6, which prohibits common
pleas court judges, among others, from receiving fees or perquisites apart from the compensation
provided by law.

County Appropriations for the Operation of Common Pleas Court

The duties of a board of county commissioners with regard to appropriations for the court
of common pleas located in that county was recently summarized in Lake County Board of
Commissioners v. Hoose, 58 Ohio St. 3d 220, 221-22, 569 N.E.2d 1046, 1048 (1991), as
follows:

A court of common pleas in this state has the inherent authority to require
funding which is reasonable and necessary to the administration of the court’s
business. State, ex rel. Rudes, v. Rofkar (1984), 15 Ohio St. 3d 69, 71-72, 15
OBR 163, 165, 472 N.E.2d 354, 356. This court has held, time and again, that
it is incumbent upon the legislative authority to provide funds which are
reasonable and necessary to operate a court which requests such funding. See,
e.g., State, ex rel. Giuliani, v. Perk (1968),-14 Ohio St. 2d 235, 43 0.0.2d 366,
237 N.E.2d 397, and State, ex rel. Arbaugh, v. Richland Cry. Bd. of Commrs.
(1984), 14 Ohio St. 3d 5, 14 OBR 311, 470 N.E.2d 880. Therefore, a board of
county commissioners must provide the funds requested by a court of common
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pleas unless the board can show thas the requested funding is unreasonable and
unnecessary. State, ex rel. Britt, v. Bd. of Franklin Cry. Commrs. (1985), 18
Ohio St. 3d 1, 2, 18 OBR 1, 2, 480 N.E.2d 77, 78. The burden of proof is
clearly upon the party who opposes the requested funding. Id. In effect, it is
presumed that a court’s request for funding is reasonable and necessary for the
proper administration of the court. The purpose of this "presumption" is to
maintain and preserve a judicial system and judiciary that are independent and
autonomous. (Emphasis added.)

Thus, the board of county commissioners must appropriate to the court the funds requested by
the court, unless the board can demonstrate that such request is either unreasonable or not
necessary to the proper administration of the court’s business.

In the case of State ex rel. Weaver v. Lake County Board of Commissioners, 62 Ohio St.
3d 204, 206-07, 580 N.E.2d 1090, 1093 (1991), the court noted that a number of factors may
bear on the question of whether a particular request by a court for funding is reasonable and
necessary, and concluded that "government hardship may be considered, but is not enough by
itself to establish an abuse of discretion in determining the required amount of court funding."
(Emphasis added.) As further stated by the Weaver court, the fact that the county may not have
unappropriated or unencumbered funds from which to make the appropriation to the court does
not alter the county’s duty to make the requested appropriation. Id. at 208, 580 N.E.2d at 1094,

Recently, however, in Stare ex rel. Donaldson v. Alfred, 66 Ohio St. 3d 327, 329-30,
612 N.E.2d 717, 719-20 (1993), the court again considered the propriety of a funding request
by a court, and stated that:

A court’s ability to compel funding from a coordinate branch is not,
however, unfettered. The financial condition of the funding authority, for
example, is one factor in determining reasonableness....

.... Any determination of the reasonableness of a funding order must also
take into account the need to preserve the proper balance of power among the
three branches of government. (Citations omitted.)

In addition, the Donaldson court stated that a party may defeat a mandamus action to enforce
a funding order by demonstrating that the structure or mechanism of that funding order has led,
or may lead to, an improper use of the requested funds.

In the situation you describe, therefore, unless the board of county commissioners can
demonstrate that the amount requested to be appropriated for the court of common pleas,
including an amount claimed to be necessary for the payment of the cost of private parking for
the common pleas judges, is either unreasonable or not necessary to the proper administration
of the court’s business, the board of county commissioners has a duty to appropriate the
requested sum.

Prohibition of Ohio Const. art. IV, §6
Ohio Const. art. IV, §6 reads in pertinent part:
(B) The judges of the supreme court, courts of appeals, courts of common

pleas, and divisions thereof, and of all courts of record established by law, shall,
at stated times, receive, for their services such compensation as may be provided
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by law, which shall not be diminished during their term of office.... Common
pleas judges and judges of divisions thereof, and judges of all courts of record
established by law shall receive such compensation as may be provided by law.
Judges shall receive no fees or perquisites, nor hold any other office of profit or
trust, under the authority of this state, or of thc United States. (Emphasis added.)

You question whether the provisions of art. IV, §6 prohibit a common pleas court judge from
receiving free parking as a "perquisite” of office.

"Pursuant to art. IV, §6(B), common pleas judges are entitled to such compensation as
may be provided by law.” 1987 Op. Att’y Gen. No. 87-021 at 2-138 (footnote omitted). Thus,
a judge may ordinarily receive only those fringe benefits that are authorized by statute. See,
e.g., 1984 Op. Att’y Gen. No. 84-058 (syllabus, paragraph two) ("[jJudges of courts of common
pleas may not participate in a 'pick up in lieu of salary increase' plan in the absence of statutory
authority therefor"); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042 (syllabus, paragraph five) (stating in part,
“"ant. IV, §6(B) prohibits the judges from receiving the benefit of the payment of [the Supreme
Court attormiey registration] fee as a perquisite apart from the compensation established by law"),
This prohibition arises from the language in Ohio Const. art. IV, §6(B), prohibiting a judge
from receiving fees or perquisites.

The court in City of Kettering v. Berger, 4 Ohio App. 3d 254, 259, 448 N.E.2d 458,
463-64 (Montgomery County 1982), discussed the meaning of the word "perquisite,” as used
in art. IV, §6, as follows:

All of the definitions of the term "perquisite” contemplate a profit to be
secured by the officer out of the office he occupies, in addition to his fixed
compensation. A "perquisite" is something gained from a place of employment
over and above the ordinary salary or fixed wages for services rendered,
cspecially a fee allowed by law to an officer for a specific service.

See, e.g., 1982 Op. Att’y Gen. No. 82-07'2 at 2-68 ("any personal profit obtained by a probate
court judge from the sale of marriage certificates by court personnel during regular working
hours on court premises is a perquisite which is prohibited by Ohio Const. art. IV, §6"). Thus,
absent express statutory authorization for the provision of free parking to a common pleas court
judge, if the receipt of free parking were a "perquisite" of the office of common pleas court
judge, art. IV, §6 would prohibit the judge from receiving that benefit.

Provision of Free Parking

In a number of instances, opinions of this office have concluded that, although a
particular public entity is without authority to prescribe compensation for its employees, it may
expend funds for a purpose authorized by statute even though such expenditure may indirectly
benefit an employee of that entity. Under these circumstances, the benefit to the emplovee is
not then characterized as a part of that employee’s compensation. See, e.g., 1986 Op. Att'y
Gen. No. 86-086 (syllabus, paragraph two) ("[t]he State Lottery Commission may expend public
funds for the provision of meals for its employees and other persons at meetings of the
Commission...only where the Commission has determined that the provision of such meals is
necessary to the performance of a function or duty expressly or impliedly conferred upon the
Commission by statute and if its determination is not manifestly arbitrary or unreasonable");
1983 Op. Att’y Gen. No. 83-029 (syllabus) ("[i)f the Director of Transportation reasonably finds
it necessary for the efficient operation of his Department, he may establish a procedure for
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reimbursing Department employees for the loss, theft, or destruction of the employees’ personal
tools or equipment which are lost, stolen, or destroyed in the course of the owners’
employment").

After noting that a state agency has no authority to grant its employees fringe benefits
other than those provided for by statute,' Op. No. 83-029 discussed the permissibility of agency
expenditures that may indirectly benefit agency employees, stating at 2-111:

One criterion for determining whether a particular expenditure by a public
employer for the benefit of an employee is proper is, therefore, whether the
expenditure has a definite relationship to the employee’s duties and whether the
primary benefit is for the public rather than the employee.

A similar analysis was adopted in 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-090, in
which my predecessor discussed whether a state agency, which either possesses
the power to acquire and operate parking facilities or has acquired possession and
control of such facilities through an agency statutorily empowered to act in this
area, could provide its employees with free parking. The opinion stated, at 2-
305: "If the primary purpese in providing the facility is the convenience of the
state agency rather than an intention to directly benefit its employees, the
provision of free parking would not constitute a fringe benefit." The opinion then
concluded at 2-305:

a state agency may not provide free parking tostate employees as

a fringe benefit. A state agency may, however, allow state

employees to park free of charge on state property when it is

necessary to the efficient operation of the state agency or when the
acquisition and operation of the facility does not involve an
additional direct monetary cost to the state.
....It 1s, therefore, apparent that an expenditure by a state agency may be proper
if it is necessary to the efficient operation of the agency, even though an agency
employee may indirectly benefit from such an expenditure. (Emphasis added.)

This analysis appears to apply as well to the situation about which you ask. The court
has stated that the provision of free parking for the judges is part of a security plan for the court,
which might well be judged a reasonable and necessary cost of operation of the court. The fact
that the judges may also benefit indirectly from the security plan does not, however, render the
implementation of such plan a "perquisite” to the judges.

Accordingly, the necessity of funding for a security plan to be implemented by the court
of common pleas is subject to the same test as any other requested appropriation by the court.
As long as the requested appropriation is reasonable and necessary, the county is obligated to
comply with the court’s requested appropriation.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, a board of
county commissioners is obligated to comply with an appropriation request from the court of

' 1983 Op. Att’y Gen. No. 83-029 was issued prior to the enactment of R.C. Chapter 4117
governing collective bargaining for public employers and public employees.
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common pleas for the payment of the cost of private parking for the judges of that court, unless

the board can show that the request is either unreasonable or not necessary for the proper
administration of the court’s business.





