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I ,lo not think the legislature intended to provide that the fi ftcen cent fee pro­
vided in Section 6294 should not be charged in the e\·ent an application is made for 
the registration of a commercial car after April 1 of any year. Such a construction 
would, however, be necessary if the provision as to the payment of this fifteen cent 
fee is limited to applications filed under Section 6294 only. 

I am informed that over a period of more than four years the provision of Sec­
tion 6294 as to the payment of this fifteen cent fee has been construed as applicable 
to Section 6294-1, supra, which provides for the application for the transfer of reg­
istrativn of a motor vehicle. It is also contended that there is as much clerical work 
entailed in connection with applications of this nature as there is in connection with 
the filing of an application for an original license. Under these circumstances, con­
ceding that the provisions for the payment of this fifteen cent fee are subject to two 
interpretations, one that it shall be payable only upon an application for an original 
application being filed and the other that it applies to all applications for the registra­
tion of a motor vehicle, the courts will adopt the construction which has been sanc­
tioned by established administrative practice. Industrial Commissiol£ vs. Brown, 
92 0. S. 309, 311, 110 N. E. 744, 745; State, ex rei. vs. Brown, 121 0. S. 73. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that the fifteen cent fee provided in Section 6294, General Code, to accompany the 
applic~tion for the registration of a motor vehicle, is payable with the application 
for the transfer of the registration of a motor vehicle made under the provisions 
of Section 6294-1, General Code. 

2131. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Gmet·al. 

APPROVAL, CONTRACT FOR ROAD IMPROVEMENT IN CARROLL 
COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUs, OHIO, July 22, 1930. 

HaN. RoBERT N. VI/ AID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

2132. 

DISAPPROVAL, BID FOR CONSTRUCTION OF CHEMISTRY BUILDING 
AT MIAMI UNIVERSITY, OXFORD, OHIO. 

CoLUMBus, OHIO, July 22, 1930. 

HaN. ALBERT T. CoNNAR, Superi11tmdent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of a communication over the signature of Hon. T. 

Ralph Ridley, State Architect and Engineer, Columbus, Ohio, requesting my advice 
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on a matter involving the legality of a hid of one ]. \\'. for the erection of a Chem­
istry Building at :\liami Uni,·ersity, Oxford, Ohio. 

From the facts submitted in the communication, it seems that the Form of Pro­
posal was prepared by G. and \V., pri,·ate architects, but was formally approved by 
your department, as required by Sections 2315 and 154-40, General Code. More­
over, it appears that said Form of Proposal has incorporated in it the following 
paragraphs: 

"(a) It is understood and agreed that all work embodied in this contract 
and in the Alternates thereto, shall be completed on or before -------------­
unless an extension of time is granted by the Department of Public \Yorks. 

(b) Upon failure to have all work completed by the date above men­
tioned, the contractor shall forfeit and pay or cause to be paid to the owner, 
the sum of twenty-five dollars ($25Jl0) per day for each and every day there­
after the said work remains in an unfinished condition for and as liquidated 
damages to be deducted from any payment due or to become due to said 
contract<?r." 

The facts show also that all bidders, with the exception of J. \V. mentioned 
above, filled in the blank space the date of completion as required. j. \V., however, 
left the space blank and failed in any other part of the Form of Proposal to incor­
porate the date when he would complete the work, provided he was awarded the 
conti•act. 

The specifications for this building were also drawn up by the same private 
architects who drew up the Form of Proposal, and were likewise approved by the 
Department of Public \Vorks in accordance with the sections of the Code heretofore 
mentioned. It is significant to quote the following from the general heading in the 
Specifications entitled: ''Instructions to Bidders and General Conditions:" 

"6. * * * 
* * * 

(h) Requirements of all contracts, including all Alternates and Addi­
tions thereto, shall be fulfilled within times as set forth in the Form of Pro­
posal, or as hereinafter required unless an Extension of Time is granted by 
the Ohio State Department of Public Works." 

"7. * * * 
(a) The formal contract shall contain the following clause in reference 

to all contracts : 

'Upon failure to have all work fully completed within the times named 
in the bid, the Contractor shall forfeit and pay or cause to be paid to the 

. Owner the sum of twenty-five dollars per day for each and every day there­
after the said work remains in an unfinished condition for and as liquidated 
damages, and to be deducted from any payments due or to become due to said 
Contractor.' " 

From the above wording of the Specifications, it is apparent that the time of 
completion to be incorporated in the contract of the successful bidder is the time 
entered in his bid. Therefore, if no time was entered by a bidder in the proposal, 
obviously, there would be a deviation from the specifications. It may be here stated 
that there is no statute requiring the time of completion to be incorporated in the 
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Form of Proposal. There is, howe\·er, a section of the Code, viz., 2331, General Code, 
requiring that such time must be set forth in e\·ery contract. 

Courts have held that if the time of completion is not incorporated in the contract, 
the contract is illegal. See State vs . .\'iema11, 6 X. P. 419; 8 D. 662, 664; State ex ref. 
vs. Commissioners, 1 0. C. C. 194; 1 0. C. D. 106. 

\Vhile, as stated above, there is no specific statute requiring that the time of 
completion shall be stated in the proposal, it is to be noted that the legislature has 
given the authority to your department, or a pri\·ate architect hired by your depart­
ment, to draw up specifications for public buildings, and has given your department 
all powers which were vested in the State Building Commission. See Section 154-40, 
General Code. 

Section 2315, General Code, specifically says that the building commission (De­
partment of Public Works) shall prescribe the form of specifications and proposal 
and approve them. It is apparent that acting under the above authority, your depart­
ment has approved the Specifications and Form of Proposal. The duty to incor­
porate in the contract the date of completion, which has been set forth in the bid, is 
specifically set forth, as has been heretofore pointed out. Section 2331, General Code, 
makes the contract illegal if the date of completion is not incorporated. Therefore, 
since ]. VI/. has not indicated in his bid a time of completion, no date can be entered 
in the contract in accordance with the Specifications. ' 

It has been several times stated by the courts that slight defects in a bid may be 
waived by the awarding authority. However, J belie,•e that this defect is material, 
inasmuch as the contract would be illegal without a date of completion, and the weci­
fications have made it mandatory that the contract date shall be the date which is 
fixed in the bid. Plainly, the bidders must incorporate a <late in the bid. All bidders 
bid strictly on the specifications, ami it would be unfair to other bidders to allow 
one bidder to deviate froin the specifications. I am of the opinion, therefore, that 
the bid of J. W. is illegal and should not be c.onsidered. 

I will now take up the proper courses of procedure open to your department. 
The Code provides that the award shall be made within thirty days of the time of re­
ceiving bids to the lowest bidder or bidders. See Section 2319, General Code. House 
Bill No. 513 of the 88th General Assembly, which made the appropriation for the 
building involved in this opinion, states in Section 2 that the provisions of Sections 3 
to 13 of House Bill J\' o. 510, 88th General Assembly, in so far as applicable, shall 
govern the appropriations. Section 7 of House Bill Xo. 510, provides that invoices 
drawn against any appropriation for labor or material shall show that the same was 
furnished pursuant to competitive bidding and that the lowest and/or best bidder was 
awarded the contract. 

Ht.nce, it is within the discretion of your department to make an award to the G. 
Contracting Company, which appears to be the next lowest bidder. 

~Ioreover, Section 2320 provides that if in the opinion of the owner, the acceptance 
of the lowest bid or bids is not for the best interests of the state, with the written 
consent of the State Building Commission (Department of Public \Vorks), another 
proposal may be accepted, or all proposals may be rejected and advertisement made 
again for bids. Therefore, in your discretion, you may set aside all bids and advertise 
again for such length of time as is decided upon by you. 

It should be here stated that from the facts before me, there does not appear 
to have been made an award. lt is noted that Section 2314, General Code, provides 
that the board, officer or authority upon whom deYoh·es the duty of constructing, 
erecting, etc., is the "owner." Section 2319 says that the award shall be made within 
thirty days by such owner. Plainly, the owner referred to is the owner mentioned 
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in Section 2314. Under the terms of Section 154-40, General Code, your department 
is gi\·en the power to have general supervision over the erecting and constructing of 
public buildings erected for an institution of the State, and to make contracts for and 
supervise the con3truction of such buildings. Hence, your department is the "owner" 
who makes the award. 

\Vhile the facts seem to show that the board of trustees of ::\liami University has 
passed a resolution awarding the bid to J. \V. and nas procured his signature to 
a contract, yet the facts do not show thiJ.t your department has actually made the 
award. Since your department must make the. award, as indicated abo\·e, it is 
my opinion that you are at liberty to disregard the action of the board of trustees 
of Miami University and elinimate the bid of J. \V. It is believed that a further 
discussion is unnecessary. 

2133. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

STATE HIGHWAY UdPROVEi\iENT-CONTRACT BETWEEN STATE 
AND COUNTY FOR LATTER'S PROPORTION OF EXPENSES-RIGHT 
OF COUNTY AUDITOR TO AMEND FISCAL CERTIFICATE WHEN 
ACTUAL COST IS LESS THAN ESTIMATED COST-EXCEPTIONS. 

SYLLABUS: 
1f'hen a board of county couunissiouers has entcred iuto a contract with the Siate, 

agreeing to pay a ,~ortiou of the cost of a stale highway improvement, to which there 
· is attached a certificate of the cormt3• auditor as provided by Section 5625-33, General 

Code, ba.sed upon the estimated cost of such improvement, such certificate may be 
ameuded so as to cover the rowrty's portion of the actual cost after the Stale has en­
tered iuto a contract for the coustruction of such improvcmcllt, and the actual cost has 
bee11 determined to be an an10u11t less /hall the rstimatcd cost; provided, however. that 
the county's portion of the cost of the improvrme~rl is not being paid out of a sPecific 
f'I!I'IIWIIe;zt improvemeut fund. 

CoLUMBUS, 0Hro, July 23, 1930. 

Bureau of Inspection aud Supervision of Public Offias, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :--Your letter of recent date is as follows: 

"You are respectfully requested to furnish this department your written 
opinion upon the following: 

The county commissioners of Cuyahoga County are. by cooperation with 
the Director of Highways, proceeding to improve a certain intercounty high­
way in that county; the estimated cost of the highest priced type of paving 
was $1,048,000.00, this being a brick construction. Of this amount the co'unty's 
portion was approximately $314,400.00, and this amount was certified by the 
county auditor under the provisions of Section 5625-33 G. C. When the 
contract was let, it was let on concrete construction instead of brick ar<d the 
amount of the contract was $618,00).00, of which amount the county's portion 
was about $185,000.00. 


