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COUNTY RECORDER - CORPORATE CERTIFICATES OF 
MERGER - REQUIRED TO RECORD - CERTIFIED PHOTO­

STATIC COPIES-317.12 R. C.-317.13 R. C.-1701.77 R. C.-

1701.80 ET SEQ. R. C. 

SYLLABUS: 

The county recorder is required to accept for recording certificates of merger 
of corporations, including certified photostatic copies thereof. 

Columbus, Ohio, January 2, 1957 

Hon. Gale B. Weller, Prosecuting Attorney 

Morrow County, Mount Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under the laws of the State of Ohio, are County Re­
corders required to accept for recording, by means of photostat­
ing, a photostatic copy of an agreement of merger between cor­
porations, which photostatic copy has been certified by the 
Secretary of State as being a true copy of said agreement? 

"The practical objection to accepting such photostatic copy 
is the difficulty in obtaining a legible photostatic copy thereof 
for the records of the Recorder." 

https://C.-1701.77
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The duty of the county recorder in this regard is provided in Sec­

tions 317.12 and 317.13, Revised Code. I particularly call your attention 

to the first sentence of Section 317.13, which reads as follows: 

"The county recorder shall record in the proper record, in 
legi'ble handwriting, typewriting, or printing, or by any author­
ized photographic process, all deeds, mortgages, plats, or other 
instruments of writing required or authorized to be recorded, 
presented to him for that purpose.'' 

That a certificate of merger is an instrument which is authorized to 

be recorded is clearly shown by Section 1701.80, Revised Code, the perti­

nent part of which reads: 

"(1C) A copy of such agreement, certified by the secretary 
of state, may be filed for record in the office of the county 
recorder of any county in this state, and for such recording the 
county recorder shall charge and collect the same fee as in the 
case of deeds. Such copy shall be recorded in the records of 
deeds." 

In addition, you will note, assuming the instrument is legally suffi­

cient, that the corporate merger is effective when filed with the Secretary 

of State, Section 1701.77, Revised Code; and such effective merger without 

further deed effects the transfer of both real and personal property, as 

provided by Section 1701.81, Revised Code, which reads in pertinent part: 

" (A) (4) The surviving or new corporation shall there­
upon and ,thereafter possess all the rights, privileges, immunities, 
powers, franchises, and authority, as well of a public as of a 
private nature, of each of the constituent corporations; and all 
property of every description, and every interest therein, and all 
obligations, includ-ing subscriptions to shares, of or belonging to 
or due to each of the constituent corporations, shall thereafter 
be taken and deemed to be transferred to and vested in the 
surviving or new corporation without further act or deed; and 
title to any real estate, or any interest therein, vested in any 
of the constituent corporations shall not revert or in any way be 
impaired by reason of such merger or consolidation;" 

In Opinion No. 6400, Opinions of the Attorney General for 1956, 

I said, quoting the syllabus: 

"The county recorder is a ministerial officer only and as 
such is under a duty, under the provisions of Sections 317.12 
and 317.13, Revised Code, to receive and record in the record of 
mortgages any instrument in writing which purports to effect the 
conditional conveyance of an interest in real property." 
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It is therefore my opinion, and you are advised, that the county 

recorder is required to accept for recording certificates of merger of cor­

porations, including certified photostatic copies thereof. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




