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AUTHORITY OF CITY BOARD OF EDUCATION TO PAY CITY SOLICITOR
" 7 FOR SERVICES, DISCUSSED.

SYLLABUS:

A city board of echication may not legally contribule a part of the city solicitor’s salary
Jor services rendered to them by said solicitor which he is required to perform as a part of
his duties. The same would be true of his assistant.

However, it has been held that when the solicitor performs work for the board of educa-
{ton which is no part of his duties in his official capacity, he may be compensated therefor.
See Opinions, Attorney-General 1923, page 508.

COLUMBUS Omnto, December 22, 1926

Bureau of Inspection und Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio.
- GENTLEMEN :—In your recent commumcatlon you request my written" oplmon ‘on
; the following: - ’

“We are enclosing herewith a letter from the Clerk of the Board of Educa-
tion of the City of Toledo School District in which the question i$ asked
whether it is legal for a board of education to pay a part of the salary of an
a’ssistant'ci'ty Soliéitor'in -order to ‘get better service frbm that source.”

- Section 4303 of the General Code provides for the election of a city . sollcltor and
sectxons 4308 to 4313 relate to the general duties of such solicitor with-reference to the
work of the city and its officials.
Section 4307 authorizes the council to prescribe compensation for the city solicitor
in contnection with his duties as police prosecutior, &nd the county commissioners under
said section may allow additional compensation. - However, the general salary of tte
~solicitor: is provided for in section 4214, which authorizes cou,nc1l to fix by ordinance
or resolution salaries and compensation of all officers..- - - - R
Secticn 4761 provides that the prosecutmg attorney shall ke t}'e legal adviser of
all boards of educa.tlon in the county, ‘except city school dlstrlcts This secticn further
provides: . Lot

~ “In city 'school districts, the city solicitor shall be the.legal adviser and

attorney for the board ¢f education thereof, and shall perform the same services

fcr such board as herein requxred of tl‘ e prosecutlng attorney fcr ot} er beards of

e’iucatlon ‘of the county .

ln t,hxs connect;xon, 1t, may be pomted out that in the Opmlons of the‘Attorney-
General for the year 1923, page 508, it was held that a city board of educationcould
legally pay a city solicitor for the preparation of abstracts of title to property which
“#ds-to-be purchased” by sdid-boedrd.” Howevet, this conclusion’ was Fased :upon the
Pproposition that it was-tio” pait 6f-the city splicitor’s dutiesto perform.such.service
for the board of education. It is a well known principle of statutory. conistitictich thas
money cannot be expended from a public treasury except in pursuance to express
provisions-of law. -I§fartherisw well khown rulé of vonstruction that: the legislature
in its-wisdom may cast additiénal diities upon public 6fficers ‘without prowdxrg acdi-
tional compensation therefor.

Section 4761 which requires the solicitor to act as advxser to the city board of educa—
tibn, provides for no compensation fér- such éérvices.” 1¢ therefore myst follow that in
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so far as his services are such as he is legally required to perform for such board, there
is no compensation provided other than the salary which he receives, which is provided
by the city: .

In view of the forégoing, you are advised that a city board of education may not
legally pay the city solicitor for services rendered to its board when the services are
such as the city solicitor in his official capacity is required to perform.

It would logically follow that what has been said herein relative to a city solicitor
would be equally applicable to an assistant city solicitor.

Respectfully,
"C. C. CRABBE,
Attorney-General.

3904.

JUDGE OF MUNICIPAL COURT OF SPRINGFIELD MAY FILL VACANCY
IN BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES—SECTIONS 1579-715 AND 3262
OF THE GENERAL CODE CONSTRUED.

SYLLABUS:

_ Under the provisions of Section 1579-715 of the General Code of Ohio, the Judge of
the municipal court of the city of Springfield may fill a vacancy in the board of township
trustees of Springfield township, thereby exercising the powers heretofore granted to jus-
tices of the peace of said township under the provisions of Section 3262.

CovumMBus, OH1o, December 22, 1926.

Hon. Orao L. McKINNEY, Prosecuting Attorney, Springfield, Ohio.
Dear Sik:—Acknowledgment is made of your communication requesting my
opinion upon the following state of facts: .

“A vacancy will exist in the board of township trustees of Springfield
township, this county. Section 3262, G. C. provides that such a vacancy
shall be filled by the oldest justice of the peace in the township.

There are no justices of the peace in Springfield township since the es-
tablishment of the Municipal court of Springfield. Section 1579-715 provides
for the jurisdiction of the municipal court of the City of Springfield.

Is the jurisdiction as prescribed in the above section, sufficient to give
authority to the municipal judge of the City of Springfield to fill the vacancy
in the board of township trustees, and if not, who shall have the appointing
power to fill such vacancy?”’

Section 1579-715 to which you refer, and which relates to the jurisdiction of the
Municipal Court of the City of Springfield, among other things, grants jurisdiction
as indicated in sub-section 1:

““All actions and proceedings of which justices of the peace courts, or such
courts as may succeed justice of the peace courts, have or may be given juris-
diction.”

Section 1578-759 abolished the jurisdiction of justices of the peace in Springfield
township. The only question presented would seem to be whether the language above



