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associated and used, and immediately following them, and also, in the first clause 
of the section, namely, the amount of common capital stated in the certificate of 
reorganization as that with which the reorganized company will begin to carry on 
business, and not the amount ardved at by adding together the amount of the com­
pany's preferred capital stock and the amount of stated common business capital 
referred to in paragraph "b" of section 8728-1 and paragraph seventh of 8728-5 G. C. 

1268. 

Respectfully, \ 
}OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

MINORS-EMPLOYMENT IN MOVING PICTURE SHOWS-STATUTES 
GOVERNING SUCH EMPLOYMENT. 

Section 12968 G. C. prohibits employment of minors under fourteen in moving 
picture shows, etc. In sections 12993 and 13007-3 G. C. place of amusement includes 
moving picture shows. Under section 13007-3 G. C. a boy under sixteen or a girl 
m1der eighteen is prohibited from being employed in a theater or other place of 
amusement except on the stage thereof when not otherwise prohibited by law, and 
the phrase "when not otherwise prohibited by law" refers to the age and schooling 
certificate provided by law as a co11dition precedmt to such employment. 

CoLUMBUS, Oaro, May 22, 1920. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your letter of recent date and en­
closures therewith submitting a request for the opinion of this department, as fol­
lows, to-wit: 

"We are submitting for your opinion copies of letters from the Juvenile 
Protective Association of Cincinnati, with reference to the interpretation 
and enforcement of sections 12968, 12993 and 13007-3 of the General Code, 
as they apply to minors employed in connection with a moving picture 
exhibition or performance in a theater or place of amusement." 

Section 12968 G. C. provides : 
"Whoever takes, receives, hires, employs, uses, .exhibits, sells, appren­

tices, gives away, lets out or otherwise disposes of a child, under the age 
of fourteen years for or in the vocation, occupation, service or purpose of 
singing, playing on musical instruments, rope or wire walking, dancing, 
taking any part in, or appearing in connection with a moving picture exhibi­
tion or performance given In a theater or place of public amusement, beg­
ging or peddling or as a gymnast, contortionist, rider or acrobat, or for an 
obscene, indecent or immoral purpose, exhibition or practice, or for or in 
a business exhibition or vocation injurious to the health or dangerous to 
the life or limb of such child or catises, procures or encourages such child 
to engage therein, or causes or permits such child to suffer or inflicts upon 
it unjustifiable physical pain or mental suffering, or has such child in cus­
tody for any of such purposes, shall be fined not more than· two hundred 
dollars or imprisoned riot more than six months, o_r both." 
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This appears to be the only criminal statute that directly deals with the employ­
ment of children under fourteen years of age in shows, theaters, etc. It prohibits 
the employment of children under the age of fourteen in various vocations or occu­
pations therein named, among which is the following: "or appearing in connection 
with a moving picture exhibition or performance given in a theater or place of 
public amusement" concerning which your question is asked. The language of the 
statute is clear and presents no difficulty in interpretation. No distinction is made 
as to sex. The phrase is "a child under the age of fourteen" and the language of 
the statute is prohibitive and not permissive. No child under fourteen may be so 
employed. Between the ages of fourteen and fifteen if, a boy and between the ages 
of fourteen and sixteen if· a girl, a minor may not be employed in ( 1) a place of 
amusement and (2) in any theater or other place of amusement for reasons that 
appear in the discussion which follows. 

Other statutes deal with the employment of minors beyond the age of fourteen. 
At various times these have been construed in the opinions of this department, but 
at no time has the exact question you raise been discussed. For your convenience 
you are referred to the following opinions of the Attorney-General: 1913 Vol. 1, 
p. 938; 1914 Vol. I, p. 98, and 831; 1915 Vol. III, p. 2201; 1917 Vol. II, p. 1762. 

Section 12993 G. C. says that 

":1\o male child under fifteen years or female child under sixteen years 
of age shall be employed, permitted or suffered to work in, about or in con­
nection with any * * * (19) place. of amusement * * *" 

This section further makes it unlawful for any child under fifteen years of age to 
b.e employed at any time during the hours the public schools are in session in any 
of the twenty-five employments enumerated therein, among which is (19) place of 
amusement, and section 12994 further requires that in the employments mentioned 
in section 12993 an age and schooling certificate shall be first obtained. An age and 
schooling certificate may be issued to a boy over the age of fifteen and to a girl 
over the age of sixteen on the conditions imposed by law found in section 7766 G. C. 
So that a boy must be over fifteen and a girl over sixteen and have an age and 
schooling certificate to be legally employed in "a place of amusement." 

In section 13007-3 G. C. certain hazardous occupations, sixteeen in number, are 
set down that are thought to require a greater degree of maturity and for that 
reason the law specifies minors to be of greater age than those in section 12993 if so 
employed; that is, over eighteen with no distinction as to sex, except in the last 
clause thereof ( 16) which says: 

"nor any boy under sixteen or girl under eighteen in any theater or other 
place of amusement, except on the stage thereof when not otherwise pro­
hibited by law." 

The difficulty in the construction of the sections of the statutes herein discussed 
comes in determining when employment on the stage of a theater or place of amuse­
ment is otherwise prohibited by law. 

Section 12968 excludes all minors under fourteen and offers no difficulty. 
Sections 12993 and 12994 G. C. require that a boy must be over fifteen and a girl 

over sixteen years of age and have the educational qualifications necessary to secure 
and have secured an age and schooling certificate to be employed in a place of amuse­
ment; that is, no boy under sixteen or girl under eighteen, not having an age and 
schooling certificate, is permitted to be employed in a .place of amusement. The 
second paragraph of section 12993 G. C. forbids employment of any minor under 
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fifteen in any business whatever not named in the first paragraph thereof during 
the hours the public schools are in session. So that a minor, if a boy between the 
ages of fifteen and sixteen, and if a girl between the ages of sixteen and eighteen, 
may be employed on the stage of a theater or place of amusement provided an age 
and schooling certificate has been secured by him or her or obtained for them by 
such employer. 

In Kutz vs. Acklin Stamping Co., 8 Ohio App. Rep. 70, citing section 12975 G. 
C., the court said : 

"He (an employer) is prohibited by statute from employing minors 
under sixteen years of age before exacting from the minor the age and 
schooling certificate provided by law." 

And further: 

"And by virtue of section 12994 an employer is not only prohibited from 
employing a minor in any of the occupations described in section 12993, but 
is also prohibited from permitting a minor under sixteen years of age to 
work in connection with any of these vocations unless such employer has 
first procured from the proper authorities the age and schooling certificate 
provided by law." 

Also: 

"It will be observed by consulting 99 Ohio Laws, page 30, that it was the 
intention of the legislature to pass this act to provide * * * and also 
to make the minor labor law conform with our compulsory education law. 
* * *" 

The compulsory education Jaw provides that no boy under sixteeen and no girl 
under eighteen years of age shall be employed or be in the employment of any person 
during the school term unless a certificate is furnished. See section 13007-11 as 
amended 108 0. L., Part I p. 532. 

It cannot be argued with much fon':e that a moving picture exhibition is not 
comprehended in the term "place of amusement" found in section 12993, or the 
phrase "in any theater or other place of amusement" fotind in section 13007-3 G. C. 

In 38 Cyc. page 258, the power to regulate places of amusement and shows ex­
tends to moving pictures. 

The United States supreme court held in Kalem Co. vs. Harper, 222 U. S. 55-56 
that a moving picture was a dramatic production. 

In the construction of a lease in Candler vs. Georgia Theater Co., L. R. A. 
1918-F, page 389, the court says: 

"The word 'theatre' in 1908 did not include a moving picture show, but 
in 1915, the date of the renewal of the lease, perhaps included a moving pic­
ture show." 

There are no Ohio cases directly in point, but in 22 0. C. C. (n. s.) 417, it was 
held that a dancing pavilion is a place of accommodation and amusement. 

As stated in Parker vs. State, 69 0. S. 74: 

"We are quite aware that the rule of law and of this court is that a 
statute defining an offense is not to be extended by construction to persons 
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not within its descriptive terms, yet it is just as well settled that penal pro­
visions are to be fairly construed according to the expressed legislative in­
tent, and mere verbal nicety, or forced construction, is not to be resorted 
to in order to exonerate persons plainly within the terms of the statute." 

Then, again, in Conrad vs. State, 75 0. S., 52: 

"The rule as to strict construction of penal statutes does not require us 
to go so far as to defeat the purpose of the statute by a technical application 
of the rule." 

And State vs. Cleveland, 83 0. S., 61 : 
"A statute may include by inference a case not originally contemplated 

when it deals with a genus within which a new species is brought." 

Since sections 12968, 12993, 12994 and 13007-3 and sections 7763, 7765 and 7766 
of the compulsory education law were all amended at the same time in the same act 
found in 103 0. L. at page 864, they must be construed reasonably and so as to give 
them effect. 

When .the facts are such to warrant it, a proper affidavit based on any of the 
sections about which you inquire should be sufficient to enforce the law against one 
who employs minors in moving picture shows, theaters or other places of amuse­
ment. 

Our conclusion is that under section 12968 a minor under fourteen may not be 
employed at all about a theater, moving picture show or other place of amusement. 

Under section 12993 boys under fifteen and girls under sixteen are prohibited 
from being employed in a place of amusement whether the public schools are in 
session or not, and under section 12994 a boy under sixteen and a girl under eighteen 
may not be employed in a place of amusement without an age and schooling certifi­
cate provided by law in section 7766 G. C., which requires a boy to be over fifteen 
and a girl to be over sixteen and have certain educational qualifications in order to 
be able to secure such certificate. 

Under section 13007-3 a boy under sixteen or a girl under eighteen is prohibited 
from being employed in a theater or other place of amusement except on the stage 
thereof when not otherwise prohibited by law, and the phrase "when not otherwise 
prohibited by law" refers to the age and schooling certificate provided by law as a 
condition precedent to such employment. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


