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BONDS-PREMIUM FROM SALE-ISSUED BY BOARD OF ED­
UCATION-SCHOOL DISTRICT-PAID INTO SINKING FUND 
OR BOND RETIREMENT FUND-MAY BE USED FOR PUR­
CHASE OF BONDS OF SAME ISSUE-BONDS SHALL THE:N 
CONSTITUTE INVESTMENT OF SINKING FUND OR BOND 
RETIREMENT FUND-SECTIONS 133.34, 133.36, 3315.03 RC. 

SYDLABUS: 

The premium re{'.eived from the sale of bonds issued by the board of education 
of a :school district and, under the mandate of Section 133.36, Revised Code, paid into 
the sinking fund or bond retirement .fund, may, under the provisions of Sections 
133.34 and 3315.03, Revised Code, be used for the purchase of a ,portion of the !bonds 
of the same issue, which bonds shall then constitute an investment of the sinking 
fund or bond retirement fund. 

Columbus, Ohio, May 27, 1955 

Hon. William A. Ambrose, Prosecuting Attorney 

Maihoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

1 have before me your request in which you ask for my opm1on on 

the following question : 
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"The specific question involved is: Is it proper to use the 
premium offered by the successful bidder for the purpose of pur­
chasing a portion of an issue of bonds as an investment for the 
bond retirement fund?" 

It is my assumption that the specific question presented for my 

opinion may 'be stated in this way: May the board of education of a school 

district, having sold all or a portion of an issue of bonds to the hig,hest 

bidder and received a premium therefor, use this premium or any part 

thereof for the purpose of purchasing a portion of this same issue of bonds 

as an investment for the bond retirement fund? 

It is clearly provided in t-he Uniform Bond Law that the officers in 

charge of the sinking fund may purchase the bonds issued iby a subdivision. 

Section 133.34, Revised Code, reads as follows: 

"Before selling any notes or :bonds of a subdivision, the 
taxing authority shall offer such notes or bonds at par and 
accrued interest to the trustees, commissioners, or other officers 
who have charge of the sinking fund of the subdivision, and such 
officers shall have the option of purchasing said notes or bonds or 
rejecting them." 

Your inquiry specifically relates to bonds issued under authority of 

the Uniform Bond Law. Section 133.01, Revised Code, the definitive 

section of the said Uniform •Bond Law, reads in part: 

"As used in section 133.02 to 133.65, inclusive of the Revised 
Code: 

" (A) 'Subdivision' means any county, sohool district ex­
cept the county school district, municipal corporation, joint town­
ship hospital district, or township. * * * 

" ( C) 'Taxing authority' or 'bond-issuing authority' means 
in the case of any county, the board of county commissioners; in 
the case of a municipal corporation, the legislative authority of 
such municipal corporation; in the case of a school district,. the 
board of education * * *." 

It is then provided in Section 133.35, Revised Code, that if the notes 

or bonds are rejected by the officers in charge of the sinking fund, a!ll 

notes and bonds which have a maturity of more than one year shall be 

sold to the highest ·bidder after having been advertised as provided in the 
said section. 

Thus, it is immediately apparent that rhe bonds to which you refer 

in your inquiry could have been purchased by the officers in charge of the 
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sinking fund; your inquiry indicates that they were not so purchased and 

have ,been sold to the highest bidder at a premium. 

Turning now to Section 133.36, Revised Code, it is found that the 

pertinent part of the second ,paragraph provides as follows for the dis­

position of the purchase price received for the bonds or notes : 

"The money from the principal, on the sale of such bonds or 
notes, shall •be credited to the fund on account of which the bonds 
or notes are issued and sold and used only for the purpose set out 
in the resolution or ordinance of the taxing authority, and all 
moneys froni premiums and accrued interest shall be paid into the 
sinking fund or bond retirement fund from which said bonds or 
notes are to be redeemed. * * *" (Emphasis added.) 

It is thus apparent that the Uniform Bond Law defines with exactness 

certain procedures to be followed in the sale of bonds or notes issued by 

the bond-issuing authority of a subdivision and also the required segrega­

tion into separate and distinct funds of the money received from the 

principal on the sale of such ·bonds or notes and that received from prem­

iums and accrued interest. 

There is still before us, however, the problem of determining what 

securities are approved as investments for the sinking fund or bond retire­

ment fund from which the bonds or notes are to be redeemed. Section 

3315.03. Revised Code, found in Chapter 3315, Revised Code, entitled 

School Funds, reads : 

"The board of commissioners of the sinking fund shall invest 
that fund in bonds of the United States, of Ohio, of any municipal 
corporation, county, township, or school district of any state, or in 
bonds of its own issue. All interest received from such invest­
ments shall be deposited as other funds of suoh sinking fund, and 
reinvested in like manner. For the extinguishment of any bonded 
indebtedness included in such fond, the iboard may sell or use any 
of the securities or money of such fund." ( Emphasis added.) 

It is at once evident that there is a variation in the terminology 

used in the a'bove-quoted sections. Section 133.36, Revised Code, provides 

that all money received from premiums and accrued interest must be placed 

in the "sinking fund or bond retirement fund." Section 3315.03, Revised 

Code, on the other hand, specifies those securities in which "the board 

of commissioners of the sinking fund shall invest that fund." 

These two sections of the Revised Code, however, refer to one and 

the same fund, namely, the fund held for the purpose of meeting the 
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interest payments on the bonded indebtedness and retiring such in­

debtedness. 

Section 131.22, Revised Code, which provides the answer to any 

seeming ambiguity, reads as follows: 

"The board of trustees of the sinking .fund of any county or 
municipal corporation or the board of commissioners of the sink­
ing fund of any school district shall continue to exercise the powers 
provided in sections 327.01 to 327.08, inclusive, 739.04 to 739.11, 
inclusive, and 3315.02 to 3315.05, inclusive, of the Revised Code, 
and provided in all other laws relating to its powers until all out­
standing bonds of such county, municipal corporation, or school 
district issued previous to January 1, 1922, to ,be retired by means 
of a sinking fund, are paid. It shall then be abolished and its func­
tions and powers relating to the purohase and sale of securities; 
receipt, deposit, and investment of taxes, assessments, and other 
funds raised for the payment of ·bonds and funded debts; the appli­
cation of such funds to the payment of bonds and other indebted­
ness ; and all its other powers and functions as set forth in such 
laws shall ·be transferred to the treasurer of the county, municipal 
corporation, or school district, and all moneys, securities, and 
other assets then in the custody and possession of such board 
shall be transferred and delivered to such treasurer. Thereafter 
all said moneys, securities and assets, all moneys received by the 
county, municipal corporation, or school district for the payment 
of the interest and principal of its bonds or other funded debts, 
all inheritance taxes, and all other faxes and revenues which were 
theretofore payable into its sinking fund shall be paid to its 
treasurer and placed and held by him in a separate fund to 1be 
known as the 'bond payment fund.' Said fund shall be applied by 
such treasurer to the purrposes .for which the sinking fund had 
theretofore been applicable, subject to the law relating to transfer 
to other funds." 

In City of Cleveland v. Baker, 4 Ohio App., 68 ( 1914), the court 

was considering a problem somewhat analogous to that presented in your 

inquiry. There it was contended that certain City of Cleveland electric 

ligiht coupon bonds held as an investment by the sinking fund commission 

of Cleveland, Ohio, could not be sold, the argument being made that the 

purchase of these bonds by the sinking fund commission was in legal 

effect a retirement of the bonds. 

The court found that these purchases were made under the authority 

of Sections 4514 and 3922, General Code, as they then existed. Those 

sections, respectively, required the trustees of the sinking fund to make 

certain investments, including investments in bonds of any municipal cor-
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poration, and also required a municipal corporation, when bonds were 

issued, to offer such bonds, at par and accrued interest, to the trustees of 

the sinking fund. 

See also Opinion No. 3508, Opinions of the Attorney General for 

1941, page 100, tihe syllaibus of which reads: 

"Mortgage revenue bonds issued by a municipality for the 
acquisition, construction or extension of a public utility, under the 
authority of Article XVIII, Section 12 of the Constitution of Ohio, 
may be purchased and held as an investment by the trustees of the 
sinking fund of such municipality." 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my op1111on and 

you are advised that the premium received from the sale of bonds issued 

by the board of education of a school district and, under the mandate of 

Section 133.36, Revised Code, paid into the sinking fund or bond retire­

ment fund, may, under the provisions of Sections 133.34 and 3315.03, 

Revised Code, be used for the purchase of a portion of the bonds of the 

same issue, which bonds shall then constitute an investment of the sinking 

fund or bond retiremnt fund. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




