
OPINIONS 

CIVIL SERVICE-PROVISIONAL APPOINTEE WHO HOLDS 
POSITION UNTIL REPLACED BY APPOINTEE FROM ELI­
GIBLE LIST-NOT R~QUIRED TO SERVE PROBATIONARY 
PERIOD OF THREE MONTHS AS DO ELIGIBLES-SHOULD 
SUCH PROVISIONAL APPOINTEE LATER QUALIFY AS AN 
ELIGIBLE BY COMPETITIVE EXAMINATION HE IS SUBJECT 
TO PROBATIONARY PERIOD. 

SYLLABUS: 

A ,provisional appointee holds his position until replaced by an appointee from 
an eligible list, and as sruch is not required to se-rve the probationary ,period of three 
months prescribed for eligibles; but should such provisional appointee later qualify 
as an eligible iby competitive examination he is subject to the probationary period 
even .though ihe satisfactorily served as a provisional for a time longer than the 
probationary period. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, May 28, 1954 

State Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The decision of the court in State ex rel. Slovensky v. 
Taylor, 135 0. S. 6o1, was the basis for formulating a policy of 
this Commission whereby it has consistently ruled that employees 
who are appointed after non-competitive examinations under the 
provisions of Section 143.23 (A) Revised Code, are not subject 
to a probationary period and the risk of removal at the end of 
such probationary period, which are provided for original and 
promotional appointnients under Section 143.20 ,Revised Code and 
Rule VIII-19 of this Commission. 

"Your opinion is requested as to whether an employee ap­
pointed, or promoted, after non-competitive examination is sub­
ject to the same probationary period and risk of removal that 
applies to an employee appointed under Section 143.20 Revised 
Code." 

The Civil Service Act, Sections 143.20 and 143.23, Revised Code, 

provides for several different kinds of appointments: ( 1) those appointed 

from an eligible list after competitive examination; (2) provisional ap­

pointments in the absence of such eligible list; (3) appointments involving 

exceptional qualifications of a scientific, managerial, professional or edu­

cational character ; (4) temporary appointments for a period not to 

exceed one month. As to appointments from an eligible list Section 

143.20 provides : 

"All original and promotional appointments shall be for a 
probationary period, not to exceed three months, to be fixed 
by the rules of the commission, and no oppointment or promotion 
is final until the appointee has satisfactorily served his. probation­
ary period. At the end of the probationary period, the appoint­
ing officer shall transmit to the commission a record of the em­
ployee's service, and if such service is unsatisfactory, the 
employee may, with the ,approval of the commission, be removed 
or reduced without restriction; but dismissal or reduction may 
be made during such period as is provided for in sections 143.26 
and 143.27 of the Revised Code. * * *" 
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As to provisional appointments Section 143.23 (A) provides: 

"Whenever there are urgent reasons for filling a vacancy in 
any position in the classified service and the commission is unable 
to certify to the appointing officer, upon requisition by the latter, 
a list of persons eligible for appointment after a competitive 
examination, the appointing officer may nominate a person to the 
commission for noncompetitive examination, and if such nominee 
is certified by the commission as qualified after such noncompeti­
tive examination, he may be appointed provisionally to fill such 
vacancy until a selection and appointment can be made after 
competitive examination; but such provisional appointment shall 
continue in force only until a regular appointment can be made 
from eligible lists prepared by the commission, and such eligible 
lists shall be prepared within ninety days. * * *" 

Construing this section in State ex rel. Slovinsky v. Taylor, 135 Ohio 

St., 6o1, it was held that one receiving a provisional appointment in the 

absence of an eligible list becomes an appointee in the classified service, 

and as such is "entitled to retain his position during good behavior and 

efficient service until the establishment of an eligible list, or until his 

services are terminated by arriving at the mandatory retirement age, 

or until the abolishment of the .position, or a layoff." 

The statute thus fixes the tenure of .provisionals until a regular 

appointment can be made from an eligible list, but contains no provision 

subjecting such appointees to the probationary period required of those 

appointed from an eligible list; nor are they subject to removal while 

serving as provisionals except for cause under the statute. Simple reason 

negates the -applicability of probation to emergency cases which call for 

immediate action. 

The situation, however, is different should a provisional appointee 

later qualify by competitive examination and be certified to the position 

from a duly established eligible list. His tenure would no longer be 

provisional and he would be required by mandate of statute to serve 

the .probationary period of three months with the attendant risk of removal 

should his services prove unsatisfactory at the end of such period. 

Thus it has been held that a .provisional appointment made without 

a competitive examination will not ripen into a permanent one merely 

by reason of an extended duration of occupancy of the position by the 

provisional appointee or because the commission failed or neglected, 
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within the ninety days required by statute, to hold a competitive exam­

ination and establish an eligible list from which a permanent appointment 

for the position could be made. State ex rel. Jake v. Emmons (App.), 

40 0.L.R. 241. Or, as stated by the Supreme Court, the fact that a 

provisional appointee held his position longer than the probationary period 

will not ipso facto gain him a permanent status in the classified service. 

State ex rel. Higgins v. George, 147 Ohio St., 165. "The period of 90 

days is wholly unlike the probationary period of not exceeding three 

months, and is not probationary itself in any sense of the word," the 

court said. 

The language of the statute is manifestly mandatory; it requires 

that the appointment "shall be for a probationary period not to exceed 
three months" and thus sets up an indispensable prerequisite to make the 

appointment final. To attain full status as a member of the classified 

service such appointee is required, notwithstanding his previous service 

as a provisional, to qualify for the position by competitive examination 

and to hold it under probation status for the period required by statute. 

His position is no different from that of one who has separated himself 

from the service without reinstatement and later attempts to reenter it. 

In the language of the Supreme Court, "no appointment to a civil service 

position shall be deemed finally made until the appointee has satisfactorily 

served his probationary period." Artman v. McDonough, 132 Ohio St., 47. 

In the light of the specific statutory provisions and the construction 

placed upon them by the Supreme Court, it is my opinion that a pro­

visional appointee holds his position until replaced by an appointee from 

an eligible list, and as such is not required to serve the probationary 

period of three months prescribed for eligibles; but should such pro­

visional appointee later qualify as an eligible by competitive examination 

he is subject to the probationary period even though he satisfactorily 

served as a provisional for a time longer than the probationary period. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NE~LL 

Attorney General 




