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2883. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF CLEVELAND, CUYAHOGA COUNTY­
$20.000.00. 

CoLUMBUS, OHio, July 2, 1934. 

Rctircme11t Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

2884. 

BOARD OF HEAL TH-APPOlNT.MENT OF HEALTH COMMISSIONER 
EXTENDING BEYOND TERM OF BOARD-PECUNIARY INTEREST 
BY PUBLIC OFFICIAL IN CONTRACT. 

SYLLABUS: 
1. In the absence of statute control/i11g the matter, an appointment of an of­

ficer or employee, or a contract for personal sen,ices made by a public officer or! 
board, when the duties of the appointee or the services contracted for im·oh•e 
supervi1sion by the appointing or contracting PO<t'er, other than the appointment 
or employment· of superintendents and teachers in the public schools, which ap­
pointment or contract is for a period extending beyond the official life of the 
appointin{l or contracting power, or where such action is taken for the purpose 
of forestalling the action of his or its successor, in the premises, i,s im.'Olid. 

2. ~Vhere a statute authorizes the appointment of officers or emp/oyees for 
a period of time "not exceeding" or "not to exceed" or "no longer than" a 
prescribed period, it impliedly authorizes appointments to be made for terms 
within that prescribed period, and appointmellts may lawfully be made for )Such 
periods of time regardless of .. ,.Jzetlzer or not such periods of time will extend 
beyond the official life of the appointing power. 

3. A contract made by a publt:c officer, in the emoluments of <cohich he is 
personally interested, is against public policy, and for that reason, void. 

CoLUMBUs, Omo, July 3, 1934. 

HoN. CARLOS J.I. RIECKER, Prosecuti11g Attonzey, McConncls<-·ille, Ohio. 
DEAR SJR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"Some of the members of our local health board have asked me 
to write you for the following opinion on two questions which are now 
at issue with this board: 

Section 1261-18-19 G. C. provides for the District Advisory Counsel, 
and also the appointment of the five members for the District Board. 
It also provides the time and manner in which certain appointments 
shall be made and specifies times for certain meetings of these two 
boards. Our District Advisory Board met a few months ago, which 
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was their first meeting since the year 1925, and at that time they av­
pointed five new members of the District Health Board. 

The members who were acting under the old Health Board time 
had expired, but they were holding over until the new ones were ap­
pointed and qualified. During the month of December, 1933, the old 
Health Board employed a local Doctor as Health Commissioner for the 
district for a period of one year. The new board feels that they want 
to make a new appointment of a Health Commissioner and they feel that 
the appointment made by the old board last December is of no effect 
because the old board had no power to hire a Health Commissioner to 
extend over and beyond the period of their existence. 

Can this Health Commissioner, who was employed last December 
for a period of one year, continue to act in such capacity for the period 
of his contract? 

The second question arising in the local Health Board is as follows: 
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The Health Commissioner who was appointed is in partners with 
one of the members who was on the District Health Board and it was 
his vote that decided the issue whether the present health commissioners 
should be hired or another physician of this county. Some of the 
members of the Health Board feel that if these two men are sharing in 
the profits as partners do, the Health Commissioner's contract would 
be null and void. 

The board has stated that they would do nothing further until they 
received an opinion from your office." 

Pertinent to your inquiry are Sections 1261-16, 1261-17, 1261-18, 1261-19 and 
4406 of the General Code of Ohio. Sections 1261-16, 1261-17, 1261-18 and 1261-19 
read in part, as follows: 

"Sec. 1261-16. For the purposes of local health admimstration the 
state shall be divided into health districts. Each city shall constitute a 
health district and for the purposes of this act (G. C. §§1261-16 et seq.) 
shall be known as and hereinafter referred to as a city health district. 
The townships and villages in each county shall be combined into a 
health district and for the purposes of this act shall be known as and 
hereinafter referred to as a general health district. * *" 

"Sec. 1261-17. In each general health district, except in a district 
formed by the union of a general health district and a city health dis­
trict, there shall be a district board of health consisting of five members 
to be appointed as hereinafter provided and as provided in section 4406 
of the General Code. * * A vacancy in the membership of tlH~ board of 
health of a general health district shall be filled in like manner as an 
original appointment and shall be for the unexpired term." 

"Sec. 1261-18. Within sixty days after this act (G. C. §§1261-16 
et seq.) shall take effect the mayor of each municipality not constituting 
a city hea!th district and the chairman of the trustees of each township 
in a general health district shall meet at the county seat and shall or­
ganize by selecting a chairman and a secretary. Such organization shall 
be known as the district advisory council. The district advisory council 
shall proceed to select and appoint a district board of health as herein­
before provided, having due regard to the equal representation of all 
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parts of the district. * * Annually thereafter the district advisory council 
shall meet on the first :\[onday in :\lay for the purpose of electing its 
officers. and a member of the district board of health and shall also 
receive and consider the annual or special reports of the district board 
of health and make recommendation to the district board of health or 
to the state department of health in regard to matters for the better­
ment of health and sanitation within the district or for needed legis­
lation." 

"Sec. 1261-19. Within thirty days after the appointment of the 
members of the district board of health in a general health district, 
they shall organize by selecting one of the members as president and 
another member as president pro tempore. The district board of health 
shall appoint a district health commissioner upon such terms, and for 
such period of time, not exceeding two years, as may be prescribed by 
the district board. Said appointee shall be a licemed physician and shall 
be secretary of the board and shall de,·ote such time to the duties of his 
office as may be fixed by contract with the district board of health." 

"Sec. 4406. The term of office of the members of the board shall 
be five years from the date of appointment, and until their successors 
are appointed and qu:1lified, except that those first appointed shall he 
classified as follows: One to serve for five years, one for four years, 
one for three years, one for two years, and one for one year, and there­
after one shall be appointed each year." 

In the absence of statute modifying or controlling the matter, it is the rule 
in most jurisdictions, except as to the employment of superintciHicnts and teach­
ers in the public schools by boards of education, that where a public board or 
officer appoints an employe or officer or contracts for services and the t!uties 
of the appointee or contractee arc such as involve supervision by the appointing 
powe• or officer, such appointment or contract for a period extending beyond 
the life of the appointing power is not valid. In a number of jurisdictions, how­
ever, the rule is otherwise. See 70 A. L. R., 799 and 802 note. 

In Ohio the law on this point has never been satisfactorily settled by court 
decision. The only reported case directly involving the question is the case of 
Franklin County YS. Ranck, 9 0. C. C., 301. In that case there was involved the 
validity of a contract for the employment of a janitor for a county court house 
for a period of one year the contract having been made by the board of county 
commissioners on the day preceding the expiration of the term of one of the 
members of the board. The court said: 

"In the absence of some necessity or special circumstances showing 
that the public good required it, such a contract as the one under con­
sideration, made by an expiring board, and which has the effect to fore­
close the actions of its successor for a year, is not only evidence of 
unseemly conduct on the part of the members of the board, bnt, in its 
object, operation and tendency, is calculated to be prejudicial to the 
public interests and against public policy and void." See also Stale ex 
rei. A !forney Gcaeral vs. Thompson, 9 0. C. C.~ 161. 

In the above case, however, the language of the court 111 its opinion strongly 
implies that if it had appeared that the contract had been necessary and had been 
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made in good faith in the interest:; of the public and for a term reasonable undn 
the <!ircumstances, it would have been upheld. The court said with respect to this 
matter: 

"The contract was made on Saturday, the last working day of the 
board. On the following Monday the new board came into existence. 
No necessity of an employment for a year is shown. Indeed, it is con­
ceded by the pleadings that the employment is unnecessary and a contract 
made under such circumstances and for such a length of time, is strong 
evidence, to say the least, that the only object in making the contract 
was to forestall the action of the new board. We, therefore, hold that 
the contract is void, as against public policy." 

Circumstances similar to those that prompted the court to hold invalid the 
appointment of the court house janitor in the Franklin County case supra, do not 
exist with respect to the appointment of the health commissioner by the board 
of health referred to in your inquiry. So far as appears it was necessary to 
appoint a health commissioner for some time at least. At any rate the non­
necessity for such an appointment does not appear. I assume that the term of 
employment of the former health commissioner had expired, else there would not 
have been one employed at the time the employment here under consideration was 
effected. Nor does it appear that this appointment was made to forestall the 
action of a succeeding board. Although each of the acting members of the board 
of health was holding over for at least three years, in December, 1933, which 
they no doubt knew, no facts are stated in your inquiry that would advise the 
members of the board in December, 1933, that they were to be succeeded in the 
early part of 1934 by a new board. Neither is the term for which the health 
commissioner was employed an unusually long term, in fact not as long as the 
statute authorized such an appointment. The statute provides: 

"The district board of health shall appoint a district commissioner 
upon such terms, and for such period of time 110t exceeding two years, 

as may be prescribed by the district board of health." (Sec. 1261-19, 
supra.) (Italics ours.) 

The above statute clearly authorizes the appointment of a district health 
commissioner for a period of time as long as two years and that fact alone, 
shows that the legislature did not intend the rule that the appointment of a dis­
trict health commissioner could not be made for a term extending beyond the 
life of the board to apply, as the life of a district board of health is only one 
year, if the law is carried out according to its terms. 

If the law is followed, the appointment of one member of a district board 
of health is made each year. (Sections 1261-18 and 4406, supra.) In this way a 
new board comes into existence each year, and obviously, if an appointment of 
a health commissioner is made for two years, as the law permits, his term will 
extend beyond the life of the board making the appointment. The acting board 
of health in December, 1933, was possessed of all the power that the statutes 
accord to a board of health in a general health district. Although at the time it 
was composed of members who were holding over the five year term for which 
they had been appointed, that fact did not militate against their power. The 
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time they held over after five years was as much a part of their term as the time 
within the five years. The statute, Section 4406, supra, expressly provides: ' 

"The term of office of the members of the board shall be five years 
from the date of appointment and until their successors are appointed 
and qualified." 

Under the circumstances, I am of the opm10n that the appointment in ques­
tion is not invalid for the reason that it is made for a term which extended into 
the term of a succeeding board of health. 

I come now to the question of whether or not the fact that the person who 
was appointed health commissioner in December, 1933, was a partner of one of 
the members of the board of health which made the appointment, renders the 
appointment void. 

Although the statutes do not expressly provide that no member of a board 
of health may be interested directly or indirectly in contracts made by the board, 
as they do with respect to members of boards of education and boards of county 
commissioners and certain other public officers, it is a principle of common law 
that a public office is a public trust and can not lawfully be administered for 
the personal profit of the incumbent. In the case of Goblet Co. vs. Findlay, 5 0. 
C. C., 418, it is held: 

"Contracts entered into between a board of gas trustees of a 
municipality and an incorporated company, where a member of the 
board of gas trustees is at the same time an officer and personally in­
terested in the incorporated company are against public policy and void." 

In the case of State ex rei. Taylor vs. Penney, 13 0. D., N. P., 210, it is held: 

"Public policy requires that an agent shall not deal with or for 
himself directly or indirectly, and renders contracts so made voidable 
as against his principal. This principle is applicable alike to private 
agents and public officials who are the agents of the public and the 
latter will not be permitted to put themselves in a position antagonistic 
to the public interest which they represent and which it is their duty 
to protect." 

In Volume 46 of Corpus Juris, at page 1037, it is said: 

"A public office is a public trust and the holder thereof cannot use 
it directly or indirectly for a personal profit; and officers are not per­
mitted to place themselves in a position in which personal interest may 
come into conflict with the duty which they owe to the public. Thus 
public officers are denied the right to make contracts in their official 
capacity with themselves, or to become interested in contracts thus made, 
or to take contracts which it is their official business to see faithfully 
performed; and a board cannot make a legal contract with one of its 
own members * *." 
In Ruling Case Law, Vol. 22, page 460, it is said: 

"A contract made by a public officer is against public policy and 
void, if it interferes with the unbiased discharge of his duty to the 
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public * * and the question of the validity of such a contract does not 
depend on the circumstances whether it can be shown that the public 
has actually suffered any detriment or loss. It is also a well settled rule 
that a public officer cannot lawfully, on behalf of the public which he 
represents, contract with himself personally for the performance of 
services. * * These principles have been applied to contracts by members 
of municipal boards with such boards, to the effect that a member of 
the common council of a village cannot lawfully enter into a contract 
with the village for his own benefit where the contract depends on au­
thority derived from a vote of such council. Such a contract is void 
on the ground that it is against public policy to allow a member of a 
board or council to place himself in a position antagonistic to his duty 
and obtain a contract for himself from the group of which he IS a 
member." 
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If, as a matter of fact, as you state, the health commiSSioner who was ap­
pointed in December of 1933, was at the time in partnership with one of the 
members of the board that appointed him and that member shared in the emolu­
ments of the position to which the health commissioner was appointed, I am of 
the opinion tliat the appointment was illegal and void and that the present board 
of health may now lawfully appoint a health commissioner for the district for 
a term of not more than two years. 

2885. 

Respectfully, 
jOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND THE 
SPOHN PLUMBING COlvlPANY FOR THE CONSTRUCTION AND 
COMPLETION OF A PROJECT KNOWN AS AN ADDITION TO 
MACK HALL OF OHIO STATE UNIVERSITY. 

CoLUMBUs, OHio, July 3, 1934. 

RoN. T. S. BRINDLE, Superi11tendent of Public lVorks, Columblts, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval a contract between the State 

of Ohio, acting by the Department of Public 'Norks, for the Board of Trustees 
of Ohio State University, Columbus, Ohio, and the W. H. Spohn Plumbing Com­
pany, Columbus, Ohio. This contract covers the construction and completion 
of Plumbing Contract (Item XVIII, together with Alternate No. 1) for a project 
known as Addition to Mack Hall on the campus of Ohio State University, in 
accordance with the form of proposal dated June 6, 1934. Said contract calls for 
an expenditure of nine thousand seven hundred and forty-three dollars 

. ($9,743.00). 
You have submitted the certificate of the Auditor of State showing that there 

arc available moneys from the special trust fund for Dormitory purposes of Ohio 
State University, which moneys when supplemented by the moneys from thc 
federal government, will be sufficient to cover the cost of erection of the im­
provement. 


