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OPINION NO. 74-004 

Syllabus: 

TP.achers employed on an annual basis, who work two to three 
hours per day are part-time teachers. Such two to three hour 
days are not "days" as that term is used in R.C. 3319,09 to de­
fine the term "year" for purposes of determ:l.ning eligibility for 
continuing service status under R.C. 3319.11. 
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To: David D. Dowd, Jr., Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 21, 1974 

I have before rne your request for rn,y opinion i·1hich 1Jtates 
the facts and noses the question as follows 0 

"I write for your opinion on a problem which 
exists in several of the local school districts in 
Stark County. 

"Teachers are hired by a Board of Education 
for what is believed to be a part-time basis. These 
teachers work two to three hours per day anywhere
from three to five days per week. They are hired at 
the beginning of the school year for the full year 
and paid a salary for the full year. 

"The question presented by this situation is 
whether or not said teachers, assuming they have 
the proper certification, qualify for consideration 
for continuing contract status pursuant to Section 
3319.08 of the Ohio Revised Code. I know that your 
predecessor ruled in OAG 51-717 that a part-time 
teacher does not accrue service which would lead to 
continuing contract status. However, we are concerned 
that the above-described service may not, in 
fact, be considered part-time service in that 
all of the teachers are employed on an annual 
basis and some of said teachers work more than 
120 days (although not full days) during the 
school year." 

Eligibility standards for continuing service contracts (tenure) 
for public school teachers were established by the legislature in 
R.C, 3319,11 which stipulates: 

"Teachers eligible for continuing service 
status in any school district shall be those 
teachers qualified as to certification, who with­
in the last five years have taught for at least 
three years in the district, and those teachers 
who, having attained continuing contract status 
elsewhere, have served two years in the district, 
but the board of education, upon the recommendation 
of the superintendent of schools, may at the time of 
employment or at any time within such two-year period 
declare any of the latter teachers eligible." 

Whether a teacher has completed the requisite number of years 
of service within the district to attain continuing service status 
"is a question of fact to be determined in the light of what con­
stitutes a year for the purpose of making the determination." 
Opinion No. 4401, Opinions of the Attorney General for 1941. "Year" 
is defined under R.C. 3319.09(B) which reads as follows: 

"'Year' as applied to term of service means 
actual service of not less than one hundred twenty 
days within a school year: provided that any board 
of education may grant a leave of absence for pro­
fessional advancement with full credit for service." 

It is clear, therefore, that service of less than 120 days does 
not constitute a year which could be applied to establish one's 
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eligibility for a continuing service contract under the terms of 
the statute. See also Opinion No. 717, Opinions of the Attorney 
General for 1951, at page 453. That Opinion concerned a part-time 
teacher who was employed by the school board three days per week. 
My predecessor's conclusion that she was not eligible for con­
tinuing contract status was based on the fact that the teacher 
had not rendered actual service of 120 days during any one year 
of her employment by the board of education. 

Given the above set of facts, you inquire whether teachers 
employed on an annual basis, who work in excess of 120 days 
during the school year but only for two or three hours each day, 
are eligible for continuing service contracts. At issue is the 
question of whether teaching for two or three hours constitutes 
a working day within the meaning of the statute, 

"The word 'day' does not have any one fixed definition, but. 
its meaning must always be determined by the subject r.,atter." 
52 O. Jur. 2d 199, Time, Section 10. The general custom of the 
profession as to the length of a normal working day thus is de­
terminative. In Cole v. nachelder-Worcester, 160 A. 101 (1932), 
the court discussecft:he importance of custom in dete!'fllininq what 
constitutes a normal working day at 102 as follows: 

"All of these terms tpart-time, over-time, 

full-timel assume that a certain nu~ber of hours 

customarily constitutes a day's work and that work 

for a certain number of days constitutes a week's 

work within a given industry or factory. One who 

works less than the usual number of hours ~er day 

is said to have a part-time job. ***Full-time 

ordinarily signifies the normal or customary period 

of labor per day or per week in the establishment 

where the workman is employed for the kind of work 

which he is hired to perform." 


See also, Beaver Dam Coal Co. v. Hacker, 202 Ky. 398 (1924); 
and see Opinion No. 160~, Op3:nToiis of the Attorney General for 
1950, in which one of my predecessors discussed these cases and 
relied on '' custom" in ascertaining the meaning of the term "full ­
time" as it relates to a "clay" and a "year". Although there exist no 
statewide requirements of minimum hours in a teacher's school day, 
there is a statutory requirement which stipulates the minimum number 
of hours of instruction that students must have in any school day. 
R.C. 3313.48 provides that: 

"***Except as otherwise provided in this 

section, each day for grades seven through twelve 

shall consist of not less than five clock hours 

with pupils in attendance,** *each day for grades 

one through six shall consist of not less than five 

clock hours with pupils in attendance which May in­

clude fifteen minute morning and afternoon recess 

periods, * * *. '' 


This statute does provide evidence as to the custom regarding the 
length of a school day as contemplated by the legislature. My 
predecessor in Opinion No. 65-198, Opinions of the Attorney General 
for 1965, referred to a part-time teacher as follows: 

"A part time certificated employee would be 

one employed as a substitute teacher under the pro­

visions of Section 3319.10, Revised Code, or one 
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regularly employed to work less than the full school 

day or school year. This practice is common in small 

school systems where a person is hired to teach one 

subject." 


It appears, therefore, that a teacher employed for something less 
than a full school day is working but part-time and such a day can­
not be counted as one of the 120 days established as the minimum 
amount constituting a year for purposes of accumulating service 
which enables a teacher to acquire a continuing service contract. 

Several situations have arisen in the past in which my predecessors 
came to similar conclusions. In Opinion No. 1421, Opinions of the 
Attorney General for 1964, my predecessor considered the question of 
whether a local board of education was permitted to release a teacher 
from part of his normal full-time workday for purposes of activities 
and duties in a professional or employee's association at a reduced 
salary. The inquiry was answered in the negative; however, the 
Attorney General expressed the opinion that a teacher with such pro­
fessional duties could be hired on a part-time basis, although such 
part-time service would not count as a year for purposes of achieving 
the prerequisites of a continuing service contract. He made the fol­
lowing observation as to legislative intent with regard to crediting 
part-time employment as a year for purposes of continuing service 
status under R.C. 3319.11: 

"In providing the standards for continuing 

contract status or 'tenure' the r.e.neral Assembly 

must have intended a year of service to mean a 

full year and not a partial year or a year of ser­
vice on a part-time basis. This is the plain and 

obvious meaning of the word as used in Section 

3319.11, su1ra. So if a teacher worked part-time 

for a year n order to devote the remainder of time 

to duties as president of a teachers' association, 

that year could not be counted as a full year for 

purposes of attaining continuing contract status.***" 


In Opinion t.Jo. 4401, Opinions of the Attorney General for 1941, 
at page 891, a similar question concerned a vocational agricultural 
teacher who was employed for one year on a half-day basis with two 
different boards and since that time had worked full time for one 
board. The question arose as to whether the year in which he was 
employed on a half-day basis was to be credited as one of the years 
of full time service which were required prior to the issuance of a 
continuing service contract. My predP.cessor's conclusion that the 
employment on a half-day basis did not constitute a year of service 
was based on the "well-settled principle of law that fractions of 
a day are not considered in the legal computation of time." He said 
further at 895: 

"* * *[W]hen, however, his [the teacher's] con­

tract expressly or by necessary iMplication, provides 

for service for a half day only or by any other ex­

pressly or impliedly mentioned part of the day, he is 

not bound to render service for a larger portion of 

each day than the contract calls for and his employer 

has no claim on his time beyond that fixed by tlle con­

tract. Under such circurnstancesf the teacher may not be 

credited with a full year';s serv ce under the Teacher's 

Continuinl Contract Law unless the total fraction of 

da s as f xed in the contract total l20 da sin each such 

year. Emp as s a 
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Based on the strict requirements established by the General 
Assembly for continuing service status, it does not appear that 
it intended to award tenure based on part-time employment. "* * * 
[l)n order to acquire the status of a permanent teacher under a 
tenure law and with it the consequent security of permanent em­
ployment, a teacher must comply with the precise conditions arti­
culated in the statute." 68 Am. Jur. 2d 484, Schools, Section 152. 
As my predecessor stated, with respect to the same situation which 
you pose, in Opinion No. 69-069, Opinions of the Attorney General 
for 1969: 

"It is important at the outset to deter,,,ine 
legislative intent in the matter. nid the General 
Assembly intend to extend full tenure credit for a 
half-time or part-time teacher? I think i. t did not." 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that teachers employed on ~n annual basis, who 
work two to three hours per day are part-time teachers. Such two 
to three hour days are not "days" as that term is used in R. C. 
3319. 09 to define the term "year" for purposes of determining eli­
gibility for a continuing service status under R.C. 331g.11. 




