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TOWNSHIPS-CLERK-COMPUTATION OF SALARY; §507.09 
R.C.-"TOTAL EXPENDITURES" INCLUDES AMOUNTS WITH­
HELD UNDER §§319.54 and 321.26 R.C.-3525 OAG 1954, p. 59, 

APPROVED AND FOLLOWED. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 507.09(C), Revised Code, relating to the com­
pensation of the township clerk in townships having a budget of five thousand dollars 
or more, the "total expenditures" of such township upon which the compensation of the 
township clerk is to be calculated, include the compensation of the county auditor and 
county treasurer in collecting the township's taxes and withheld from the amount due 
the township from such tax collections, and paid to said auditor and treasurer, 
respectively, pursuant to the provisions of Sections 319.54 to 321.26, Revised Code. 
Opinion No. 3525, Opinions of the Attorney General for 1954, p. 59, approved and 
followed. 

Columbus, Ohio, July 30, 1958 

Hon. James I. Shaw, Prosecuting Attorney 
Auglaize County, Wapakoneta, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Are moneys due a township and required by Sections 319.54 
and 321.24 of the Ohio Revised Code, being Auditor's and Treas-
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urer's fees respectively, to be withheld from the township and paid 
directly by the county auditor, part of the total expenditures of the 
township upon which the compensation of a township clerk is 
computed under Sec. 507 .09 ( C) Revised Code? 

"Section 507.09 Revised Code relating to the compensation 
of a township clerk, first provides for certain fees to be paid by 
the parties requiring various services. The statute then proceeds 
with the following: 

" ( B). In those townships having a budget less than five 
thousand dollars, the board shall determine the salary of the clerk, 
which, in no event shall exceed seven hundred dollars per year. 

" ( C). In townships having a budget of five thousand dollars 
or over, the clerk shall receive two per cent of the total expendi­
tures of such township in excess of five thousand dollars in addi­
tion to the amount provided under division ( B) of this section. 

"No township clerk shall receive compensation in excess of 
twenty-four hundred dollars in any one calendar year for said 
services as such clerk. 

"A question similar to the one herein propounded was sub­
mitted by Hon. C vVatson Hover, Prosecuting Attorney of Ham­
ilton County, Ohio, and the Hon. C. Wm. O'Neill's Opinion No. 
3525 dated February 26, 1954, set forth that all moneys required 
by law to be withheld by the county auditor from the amounts 
due the township from tax collection and to be paid by said 
auditor to the various public agencies in the discharge of his town­
ship's obligations were total expenditures on which the compensa­
tion of the township clerk was to be computed. This opinion, 
however, was limited in that it referred only to those various 
items withheld under Sections 3501.17, 3709.28, 4123.41, 117.16 
and 5721.04 of the Revised Code. 

"The auditor's and treasurer's fees as allowed under Sec­
tions 319.54 and 321.24 of the Revised Code are set out as deduc­
tions on the auditor's revised 3-52 forms 6, 7 and 8. The township 
clerks in Auglaize County had heretofore been advised by a former 
examiner from the office of the auditor of state that these auditor's 
and treasurer's fees were to be considered as a part of the total 
expenditures of the township for the purpose of determining the 
township clerk's compensation. At the present time an examina­
tion is being made of the township clerk's records in Auglaize 
County and the present examiner has been making findings 
against the clerks for overpayment of compensation to themselves 
as clerks on the amount of the auditor's and treasurer's fees. 

"These township clerks against whom findings have been 
made have requested me to obtain your opinion on the query 
herein first set forth as they were advised in March of 1956 that 
the auditor's and treasurer's fees should be included as a part of 
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total expenditures and now a finding has been made against them 
for including the auditor's and treasurer's fees as a part of the 
total expenditures." 

As you have set out the terms of Section 507.09, Revised Code, rela­

tive to the compensation of a township clerk, I do not deem it necessary to 

repeat that section. I understand from your letter that you are concerned 

only with townships coming within the purview of Division (C) of said 

section, to-wit, those having a budget of $5,000.00 or over. The particular 

question for consideration is whether the compensation of the county 

auditor and county treasurer in connection with the taxes due the town­

ship may be taken into consideration as a part of the total expenditures of 

the township in computing the compensation of the township clerk. 

You have cited an opinion by my immediate predecessor, to wit, 

Opinion No. 3525, Opinions of the Attorney General for 1954, p. 59. The 

syllabus of that opinion is as follows: 

"Under the provisions of paragraph ( C) of Section 507.09, 
Revised Code, relating to the compensation of the township clerk 
in townships having a budget of five thousand dollars or more, 
the 'total expenditures' of such township upon which the compen­
sation of the township clerk is to be calculated, include all monies 
required by law to be withheld by the county auditor from the 
amounts due the township from tax collections and to be paid by 
said auditor to the various public agencies in the discharge of the 
township's obligations." 

As you have noted, that op1111on related to various items of funds 

which would normally constitute a part of the income of a township but, 

by the provisions of the statutes, are subjected to certain deductions which 

are paid directly to the organizations entitled thereto. In other words, but 

for those statutes providing for such deductions, the funds in question in 

their entirety would come to the township and the township would pay 

the expenses or the compensation therein involved. The sections specifi­

cally considered in that opinion were, Sections 3501.17, 3709.28, 4123.41, 

117.16 and 5721.04, Revised Code. 

You may note that of the sections there referred to, Section 3501.17, 

Revised Code, relates to the expenses of the county board of elections and 

provides in effect that the expenses of such board shall be paid from the 

county treasury in pursuance of appropriation by the board of county 

comm1ss10ners. That section further provides in part as follows : 

https://5,000.00
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"Such expenses shall be apportioned among the county and 
the various subdivisions as provided in this section, and the 
amount chargeable to each subdivision shall be withheld by the 
auditor from the moneys payable thereto at the time of the next 
tax settlement. At the time of submitting budget estimates in each 
year, the board of elections shall submit to the taxing authority 
of each subdivision an estimate of the amount to be withheld 
therefrom during the next fiscal year. * * *" (Emphasis added) 

It will be noted that monies so withheld are a part of the total amount 

"payable thereto," to-wit, to the county and the various subdivisions in­
cluding townships. In other words, instead of the township receiving the 

full amount of the taxes levied by it to cover the share of the election 

expenses chargeable to it, and paying the same to the board of elections, the 

law deducts such charge from the amount of such taxes and requires that it 

be paid directly to the board of elections on behalf of the township. 

Section 3709.28, Revised Code, makes a similar provision and a like 

deduction from the funds belonging to the township for the payment of 

its share of the expense of the general health district to which it belongs. 

Section 4123.41, Revised Code, makes a similar provision for the 

payment of the amount due from the township for its share of the expenses 

of maintenance of the state industrial commission. 

Section 117.16, Revised Code, contains a similar provision 111 regard 

to the expenses chargeable to the various subdivisions, including town­

ships, of the operation of the bureau of inspection and supervision of pub­

lic offices. 

Section 5721.04, Revised Code, contains a like provision 111 regard 

to the expenses chargeable to the various subdivisions of the cost of 

advertising the list of delinquent taxes. 

In the course of the opinion referred to, the Attorney General said: 

"In all of these cases it seems obvious that these expenses, 
which are constant in character although variable in amount from 
year to year, must be taken into consideration when making up 
the annual budget of the township. They would certainly enter 
into the determination as to whether the total tax rate of a sub­
division falls within the ten mill limitation. It further appears 
to me that when an obligation imposed by law on a township or 
other subdivision is to be paid on its behalf by the county auditor, 
out of funds which belong to it, these are expenditures of the sub­
division and under any process of accounting would be considered 
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as monies received and paid by the subdivision, just as completely 
as though they actually passed through the hands of the clerk or 
treasurer of the subdivision." 

With that statement I fully concur. 

It was further said : 

"I can see no difference between this transaction as affecting 
the total income and total expenditures of the subdivision and the 
situation which arises when employers generally, pursuant to the 
requirement of the federal law, take out of their employees' salary 
or wages a certain portion thereof, and pay it on their behalf to 
the United States treasurer, on account of their income tax lia­
bility. Certainly, any person from whom such deduction is 
made, in keeping an accurate account of his income and expenses, 
would count his whole salary as having been received, and credit 
himself with the payments which he has made either directly or 
indirectly on account of his income tax." 

It might be added that if the employer was entitled by law to retain a 

certain perceqtage as compensation for his trouble and expense in the mat­

ter, that too would form a part of the employee's ;'total expenditure." 

The words "having a budget of $5,000.00 or more," as used in Divi­

sion (C) of Section 507.09, Revised Code, quoted in your letter, certainly 

requires no explanation or interpretation. As a matter of common knowl­

edge and by general definition "budget" is an advance estimate of the 

expected income and total expenses of a business or, as in this case, of a 

public subdivision, for a stated period ; and when we consider that town­

ships, along with all other subdivisions, are required to prepare an annual 

budget for the purpose of enabling the taxing authorities to determine the 

precise rate of taxation which shall be levied for the ensuing year, it 

becomes evident that this annual budget, in order to be complete, and in 

order to be informative as to the precise tax levy that must be made, must 

include an estimate of the entire gross income and the entire expense of the 

subdivision, w11ether paid by it or for it. The preparation and submission 

of this budget for each subdivision is provided by Section 5705.28, Revised 

Code, which in part reads as follows: 

"On or before the 15th day of July of each year the taxing 
authority of each subdivision or other taxing unit shall adopt 
a tax budget for the next succeeding fiscal year." 

Section 5705.29, Revised Code, relates to the contents of this budget 

and requires that the information contained therein shall be in such detail 

https://5,000.00
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as is prescribed by the bureau of supervision and inspection of public 

offices. This section goes on to require, among other things, that the budget 

shall contain : 

" ( 5) Comparative statements, so far as possible, in parallel 
columns for the current year and the two preceding years. 

" ( B) ( 1) An estimate of receipts from other sources 
than the general property tax during the ensuing fiscal year, which 
shall include an estimate of unencumbered balances at the end of 
the current year, and the funds to which such estimated receipts 
are credited; 

"(2) The amount each fund requires from the general prop­
erty tax, which shall be the difference between the contemplated 
expenditure from the fund and the estimated receipts, as provided 
in this section. The section of the Revised Code under which the 
tax is authorized shall be set forth ; 

" ( 3) Comparative statements, so far as possible, in parallel 
columns of taxes and other revenue for the current year and the 
two preceding years." 

The sections which follow require the county auditor to submit the 

budgets presented by the several taxing authorities to the budget commis­

sion, and require the budget commission to make such adjustments as they 

find necessary to keep the total taxes for any subdivision within the ten 

mill limitations of the law. After the completion of this process, the budget 

commission is required by Section 5705.44, Revised Code, to certify its 

action to the taxing authority of each subdivision, together with an estimate 

by the county auditor of the rate of the tax necessary to be levied by each 

taxing authority, and each taxing authority thereupon shall proceed to 

authorize the necessary tax levies and certify them to the county auditor. 

Coming now to the two sections which are referred to in your letter, 

which relate to the fees allowed to the county auditor and county treasurer 

for their services in connection with the collection of taxes, we find in 

Section 319.54, Revised Code, the following provisions: 

" (A) On all moneys collected by the county treasurer on 
any tax duplicate of the county, other than inheritance duplicates, 
and on all moneys received as advance payments of personal prop­
erty and classified property taxes, the county auditor, on settle­
ment with the treasurer and auditor of state, shall be allowed as 
compensation for his services the following percentages : 

" (4) * * * Such compensation shall be apportioned ratably 
by the county auditor and deducted from the shares or portions of 
the revenue payable to the state as well as to the county, town­
ships, corporations, and school districts." (Emphasis added) 
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I direct particular attention to the provisions of above paragraph (4) 

to the effect that such compensation is to be "deducted from the shares or 

portions of the revenue payable to the * * * townships * * *." This lan­

guage makes it very clear that the total amount of the taxes collected on 

behalf of the township includes the compensation that is to be deducted 

and paid to the county auditor. In other words, it is plainly a part of the 

total income from taxation which the township must have estimated in its 

budget as necessary for its operation and it must follow that every pay­

ment or deduction from such total income must be considered a part of the 

"total expenditure." I do not think it can be claimed that the income of 

the township from taxes, which must be estimated in advance, can be con­

fused with the net income which it actually receives after the deduction is 

made for the compensation of the auditor in connection with the same. 

If for instance the township finds in making its budget that it will require 

$100,000.00 for its current operations, it would not be sufficient for it to 

estimate and report that amount and then have it reduced by deduction 

for the auditor's compensation. In order that it may provide for the 

payment of that compensation, whether paid by it directly or withheld 

from it by the provision of the law, it must estimate and levy a tax for the 

amount which it will require for its operation, plus the percentage which 

it will have to bear in paying the compensation of the auditor. 

In Section 321.26, Revised Code, we find similar provisions for the 

payment of the compensation allowed the county treasurer for the collection 

of these taxes. It is there provided that such treasurer shall be allowed 

certain percentages, the section reading in part: 

"The county treasurer, on settlement with the county auditor, 
shall be allowed as fees on all moneys collected by him on any tax 
duplicates other than the inheritance duplicate and on all moneys 
received by him as advance payments of personal and classified 
property taxes, the following percentages: 

"* * * Such compensation shall be apportioned ratably by the 
auditor and deducted from the shares or portion of the revenue 
payable to the state as well as to the county, township, corpora­
tions, and school districts. * * *" (Emphasis added) 

This language again shows clearly the recognition by the legislature 

that the total amount of taxes which the treasurer collects belong to and 

is a part of the income of the township, but is subject to a deduction for 

the compensation allowed to the treasurer. Accordingly I can see no rea­

son why the deductions from the "revenue payable to the township," and 

https://100,000.00
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withheld for the compensation of the auditor and treasurer, should not be 

regarded in precisely the same light as those deductions that were men­

tioned in the 1954 opinon. 

It is accordingly my opinion and you are advised that under the pro­

visions of Section 507.09 (C), Revised Code, relating to the compensation 

of the township clerk in townships having a budget of five thousand dollars 

or more, the "total expenditures" of such township upon which the com­

pensation of the township clerk is to be calculated, include the compensation 

of the county auditor and county treasurer in collecting the township's 

taxes and withheld from the amount due the township from such tax 

collections, and paid to said auditor and treasurer, respectively, pursuant 

to the provisions of Sections 319.54 and 321.26, Revised Code. Opinion 

No. 3525, Opinions of the Attorney General for 1954, p. 59, approved and 

followed. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




