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ATTORNEY GENERAL 

SCHOOL NURSE IS NOT ELIGIBLE FOR CERTIFICATION AS 
PUPIL-PERSONNEL WORKER-§3313.68 AND 3319.22, R.C. 

SYLLABUS: 

A school nurse employed under Section 3313.68, Revised Code, is not eligible, 
as such, for certification as a pupil-personnel worker under the provisions of Section 
3319.22, Revsed Code. 

Columbus, Ohio, October 28, 1959 

Hon. James K. Leedy, Prosecuting Attorney 

Wayne County, \i\Tooster, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads as 
follows: 

"We respectfully ask your opinion regarding the question 
hereinafter posed. 'vVe feel obliged to set forth a few preliminary 
remarks. 
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"The Revised Code is quite devoid of explicit statements re­
garding the status of school nurses. The only pertinent sentence 
regarding the duties and status of a school nurse is contained in 
Section 3313.68, and we quote the sentence in its entirety. 

" 'The board of education may also employ trained nurses 
to aid in such inspection in such ways as are prescribed by it.' 

"We find no further references to school nurses in the code 
and are at a loss to explain what 'such inspection' refers to, be­
cause no inspection is set forth in Section 3313.68 prior to the 
quoted sentence. 

"To learn of the duties of school nurses we had to be advised 
by others. We are advised that it is common practice for school 
nurses to engage in many services for pupils beyond the ordinary 
duties usually attendant to the practice of nursing. For example, 
school nurses make home calls and are included in conferences 
with parents, teachers and administrators regarding many matters 
and especially when a child's educational progress is affected by 
his physical or emotional health. School nurses also participate in 
PTA programs and act in an advisory capacity to teachers on 
health materials. In general we are advised that school nurses 
spend much of their time in the area of '* * * home-school-com­
munity relations incident to the adjustment of pupils to the facili­
ties available for their education.' 

"In the light of the foregoing and assuming it to be true, are 
school nurses, 'pupil personnel workers,' within the meaning of 
paragraph (K) of Section 3319.22 of the Revised Code, so that 
said nurses are eligible to be considered for certification under sec­
tions of the code?" 

The question for our determination is whether a school nurse, hired 

pursuant to Section 3313.68, Revised Code, may also qualify for certifica­

tion under Sections 3319.22 to 3319.30, inclusive, of the Revised Code, and 

specifically under Section 3319.22 (K), Revised Code, inasmuch as she 

performs duties beyond those generally recognized as pertaining to the field 
of nursing. 

Section 3319.22, Revised Code, sets forth the types of employment for 

which certificates may be issued. In so far as pertinent that section reads 

as follows: 

"Teachers' certificates of statewide validity shall be issued 
pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code, or in accordance with standards, rules, and regulations au­
thorized by law. The grades of certificates shall be designated as 
'temporary certificates,' 'provisional certificates,' 'professional cer-
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tificates,' and 'permanent certificates.' Each of such grades of cer­
tificates may be issued in each or any of the following types: 

"* * * 
" ( K) Pupil-personnel workers, valid for the conduct of all 

home-school-community relations incident to the adjustment of 
pupils to the facilities available for their education; 

"* * * 
To see whether a school nurse meets the qualifications of a pupil-per­

sonnel worker, Section 3313.68, Revised Code, should be examined. This 

section authorizes the employment of a school physician, a school dentist 

and school nurses. The duties of such school nurse, as set forth in that 

statute, are not very clear, but read as follows: 

"* * * The board of education may also employ trained nurses 
to aid in such inspection in such ways as are prescribed by it. * * *" 

Although the word "inspection" does not appear in any other place in 

that section, the succeeding section-Section 3313.69, Revised Code-reads 

as follows: 

"The board of education or board of health providing a sys­
tem of medical and dental inspection of school children, as author­
ized by section 3313.68 of the Revised Code, shall include in such 
inspection tests to determine the existence of hearing and visual 
defects in school children. The methods of making such tests and 
the testing devices to be used shall be such as are approved by the 
department of health. 

"Any child shall be exempted from a dental inspection if he 
has been examined for dental defects by a regularly licensed 
dentist, from a hearing test if he has been examined by a regularly 
licensed physician and from a visual test if he has been examined 
by a regularly licensed physician or optometrist upon presentation 
to the school authorities of a certificate to the effect that he has 
been so examined during the twelve months immediately preceding 
the elate of each inspection.'' 

·while it may be seen that Section 3313.69, Revised Code, in referring 

to Section 3313.68, Revised Code, uses the term inspection, while Section 

3313.68, Revised Code, except when referring to nurses, uses the term 

"examination," it would appear that the General Assembly used these 

words interchangeably and intended them to have the same meaning. The 

duties of the school nurse are, therefore, to aid the school physician and 

the school dentist in examining pupils for dental, visual, hearing and other 
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physical defects. As these duties cannot be said to fall under the statutory 

definition of a pupil-personnel worker, contained in Section 3319.22, Re­

vised Code, it follows that a school nurse, as such, can not be considered 

eligible to be certified as a pupil-personnel worker. Nothing in this opinion 

should be construed, however, as preventing a board of education from 

hiring a school nurse on a part-time basis, and also from retaining the same 

person as a part-time pupil-personnel worker, provided, such person can 

otherwise meet the requirements established by the state board of education 

for certification for such position. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that a 

school nurse employed under Section 3313.68, Revised Code, is not eligible, 

as such, for certification as a pupil-personnel worker under the provisions 

of Section 3310.22, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




