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A PERSON WHO IS A GRADUATE OF A 2 YEAR COLLEGE OF 

PHARMACY, AND WHO HAS HAD TWO YEARS PRACTICAL 

DRUG STORE EXPERIENCE, IS NOT QUALIFIED TO BE AD­

MITTED TO EXAMINATION FOR REGISTRATION, AS A 

PHARMACIST-§4729.08, RC. 

SYLLABUS: 

A person who is a graduate of a 2-ycar college of pharmacy, and who has had 
two years' practical drug store experience, is not qualified to be admitted to exami­
nation for registration as a pharmacist pursuant to Section 4729.08, Revised Code, 
wherein The American Council of Pharmaceutical Education, Inc., is designated as 
the agency fixing the minimum course in pharmacy as a condition for admission to such 
examination, and under the professional educational standard set by such agency, 
graduation from a 4-year college of pharmacy is required for admission to such 
examination. 

Columbus, Ohio, June 25, 1960 

Hon. M. M. Ford, Secretary, State Board of Pharmacy 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"An application has been filed with the State Board of 
Pharmacy by a person who is a graduate of a 2-year college of 
pharmacy recognized by the Board. In addition such person has 
had two years' practical drug store experience as provided in 
Section 1302 General Code as effective up to July 1, 1945. 

"The 94th General Assembly in 1941 amended said Section 
1302 General Code to read as follows : 

" 'Every applicant for examination and registration as a 
pharmacist shall be a citizen of the United States, or shall have 
made application therefor, shall be not less than twenty-one years 
of age, shall be of good moral character and habits, shall be a 
graduate from a school or college of pharmacy or a department 
of pharmacy or a university recognized and approved by the 
state board of pharmacy, and shall file proof satisfactory to the 
board, substantiated by proper affidavits of a minimum one year 
of experience in a retail drug store, under the personal super­
vision of a registered pharmacist; the experience required shall 
be predominantly related to the selling of drugs and medical sup-
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plies, compounding prescriptions, preparing pharmaceutical prep­
arations, and keeping records and making reports required 
under the state and federal statutes; provided, however, credit 
for the experience required may be granted only if obtained when 
the apprentice is not enrolled and in attendance in a school or 
college of pharmacy or department of pharmacy of a university, 
summer vacation periods excepted, and if obtained subsequent 
to apprenticeship registration ancl the age of sixteen years; pro­
vided, further, the applicant shall have completed at least the 
four year course in pharmacy as outlined by the American council 
on pharmaceutical education, inc., unless he was duly matricu­
lated in a recognized school or college of pharmacy or depart­
ment of pharmacy of a university prior to October 1, 1941; the 
board may accept for admission to the examination as a part 
of the required course of study, subjects completed in an insti­
tution other than a school or college of pharmacy or department 
of pharmacy of a university, provided they are subjects included 
in the course of study in the recognized school or college of phar­
macy or department of pharmacy of a university or their equiva­
lent and have been credited by the recognized school or college 
of pharmacy or department of pharmacy of a university toward 
the completion of its course of study, and further, that such sub­
jects or their equivalent cover not more than the equivalent of 
one year of the required four year course of study. 

"'This act shall not apply to applicants on or before July 
1, 1945 and shall not affect those who have qualified under the 
present requirements and have failed to register as a pharmacist.' 

"In 1953 the General Assembly adopted the present Revised 
Code wherein former Section 1302., General Code became Sec­
tion 4729.08, Revised Code. In so doing the last paragraph of 
former Section 1302., General Code was omitted from Section 
4729.08 Revised Code. The paragraph omitted reads as follows : 

"'This act shall not apply to applicants on or before July 
1, 1945 and shall not affect those who have qualified under the 
present requirements and have failed to register as a pharmacist.' 

"The question before the Board is whether or not the above 
mentioned applicant is qualified for admission to examination for 
a pharmacist license before the State Board of Pharmacy." 

As pointed out in your letter, the concluding paragraph of former 

Section 1302., General Code, was omitted from such section in the 1953 

revision of the General Code whereby such section became Section 4729.08, 

Revised Code. The omitted paragraph read as follows : 

"This act shall not apply to appiicants on or before July 1, 
1945 and shall not affect those who have qualified under the 
present requirements and have failed to register as a pharmacist.'' 
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The omission of the mentioned paragraph was explained in a pub­

lisher's note in Page's Code Annotated under Section 4729.08, Revised 

Code, with the following statement. 

"This section ·was rewritten by the bureau of code revision 
to delete that portion of the second paragraph of the derivative 
section which exempts applicants 'on or before July 1, 1945' as 
sufficient registration time has been allowed those eligible to reg­
ister." 

At the time the legislature enacted the Revised Code, Section 1.24, 

Revised Code, was adopted, reading as follows: 

privileges to which he is individually entitled, whether secured 
"That in enacting this act it is the intent of the General As­

sembly not to change the law as heretofore expressed by the sec­
tion or sections of the General Code in effect on the date of 
enactment of this act. The provisions of the Revised Code relat­
ing to the corresponding section or sections of the General Code 
shall be construed as restatements of and substituted in a con­
tinuing way for applicable existing statutory provisions, and not 
as new enactments." 

Ordinarily, the deletion of the mentioned concluding paragraph of 

former Section 1302., General Code, by the bureau of code revision would 

present a question, namely, whether the interpretation placed upon the 

omitted paragraph by said bureau was a correct one, or did such dele­

tion constitute a substantive change in regard to the meaning of such 

paragraph. I note, however, that the 103rd General Assembly passed 

certain amendments of such section ( Amended House Bill No. 580), 

effective October 19, 1959. In other words, the legislature had before it 

Section 4729.08, supra, as a whole and passed it in its present form. The 

question as to whether or not the deleted paragraph of former Section 

1302., General Code, would have had a bearing on the attention presented 

in your request is, therefore, a moot one at the present time. 

Section 4729.08, Revised Code, as now effective, provides : 

"Every applicant for examination and registration as a phar­
macist shall : 

" (A) Be a citizen of the United States, or shall have made 
application therefor ; 

" ( B) Be not less than twenty-one years of age; 

" ( C) Be of good moral character and habits ; 
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"(D) Be a graduate from a school or college of pharmacy 
or a department of pharmacy of a university recognized and ap­
proved by the state board of pharmacy. The applicant shall have 
completed at least the minimum course in pharmacy as outlined 
by the American Council of Pharmaceutical Education, Inc. 

"(E) File proof satisfactory to the board, substantiated 
by proper affidavits, of a minimum of one year's internship under 
the personal supervision of a registered pharmacist. The intern­
ship required shall be predominantly related to the selling of 
drugs and medical supplies, compounding prescriptions, prepar­
ing pharmaceutical preparations, and keeping records and mak­
ing reports required under the state and federal statutes. Credit 
for the experience required may be granted only if obtained when 
the intern is not enrolled and in attendance in a college or uni­
versity, summer vacation periods excepted, and if obtained sub­
sequent to internship registration and completion of one year of 
work in a college or university. 

"Credit may be granted to any person registered as an intern 
(apprentice) regardless of completion of one year of work in a 
college or university if he was registered as an intern (appren­
tice) prior to January 1, 1960. 

"The requirement of one year's internship under the per­
sonal supervision oi a registered pharmacist shall he waived in 
the case of a member of the armed forces of the United States, 
who served in any capacity in any branch of the service prior to 
July 1, 1945, provided such applicant for examination was matric­
ulated in a recognized school or college of pharmacy or depart­
ment of pharmacy pf a university prior to October 1, 1941. 

"The written portion of the examination for becoming a 
registered pharmacist may be taken before the completion of 
the internship required by division (E) of Section 4729.08 of the 
Revised Code." 

You state that the person here considered is a graduate of a 2-year 

college of pharmacy recognized by the board of pharmacy. However, you 

have informed me that the present minimum requirement for admission 

to examination fixed by the American Council of Pharmaceutical Edu­

cation, Inc., as provided for in subdivision (D) of Section 4729.08, su/;ra, 

is graduation from a 4-year college of pharmacy. There appears to be 

some conflict here since the board would presumably not recognize a 

2-year college if a 4-year course is required. Possibly, however, when 

the applicant completed his course, only a 2-year course was required and 

the board could recognize a 2-year college.· Since a 4-year course is now 

definitely required, it clearly follows that the person here considered does 



not meet the qualifications for admission to examination for registration 

as a pharmacist as set forth in Section 4729.08, snpra. 

I might note in this connection that there may be a question as to 

whether the provision in Section 4729.08 ( D), supra, designating The 

American Council of Pharmaceutical Education, Inc., a private organiza­

tion, for the purpose of fixing the minimum course in pharmacy required 

to be completed as a condition to admission of a person to examination, 

constitutes a delegation of legislative power, or whether such provision is 

merely a delegation of authority as regards the mode and manner in which 

the law shall be executed. This raises an interpretation of Section 26 of 

Article 11, Ohio Constitution, which I do not deem it appropriate to here 

consider, as constitutional questions are matters to be determined by the 

courts alone. 

Answering your question, 1t 1s my op1111on and you are advised that 

a person who is a graduate of a 2-year college of pharmacy, and who 

has had two years' practical drug store experience, is not qualified to be 

admitted to examination for registration as a pharmacist pursuant to 

Section 4729.08, Revised Code, wherein The American Council of Pharma­

ceutical Education, Inc., is designated as the agency fixing the minimum 

course in pharmacy as a condition for admission to such examination, and 

under the professional educational standard set by such agency, graduation 

from a 4-year college of pharmacy is required for admission to such 

examination. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


