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2352. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF SANDUSKY, ERIE COUNTY, OHI0-
$37,300.00. 

CoLUMBUS, OHIO, September 16, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retiremmt System, Columbus, Ohio. 

2353. 

SALE OF GRAVEL-NO AUTHORITY FOR COUNTY COMMISSIONERS 
OR COUNTY SURVEYOR TO SELL FROM COUNTY PITS. 

SYLLABUS: 
Neither the cozmty commissioners nor the coutlfy surveyor may legally sell gravel 

from the county pits to township trustees or contractors. 

CoLUMBUS, Omo, September 17, 1930. 

HoN. DANIEL P. BINNING, Prosecuting Attorney, Coshocton, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication which reads: 

"The county is the owner of two or three gravel pits and the machinery 
used in crushing and screening the gravel and also employs men to operate 
these plants for the maintenance of county roads as provided by the General 
Code. 

There are times when it is more convenient for the trustees of the town­
ship and contractors to obtain gravel from the county gravel pits and in some 
instances the gravel furnished by the county pits is superior in quality to the 
gravel that can be obtained in other neighboring pits. 

The question involved is this: Whether the county commissioners or 
the county surveyor can sell to the township trustees or contractors doing 
county or township road work, crushed or screened gravel from the county 
pits." 

In considering your question, we shall start with the major premise that under 
the law of Ohio, a board such as that of the county commissioners, may exercise only 
such powers as are expressly granted by the statutes, and such incidental powers 
as are necessary to carry into effect the express powers granted. 

While the county commissioners may purchase machinery and own and operate 
gravel plants in connection with the maintenance of county roads, there seems to be 
no authority to authorize such county commissioners to enter the field of commerce 
in connection with the sale of gravel which the county produces. Of course, as you 
state, such power might under certain conditions, seem desirable, yet such action, in 
my opinion, would be going beyond any power that now exists. 

Section 2447, General Code, authorizes the county commissioners to sell real es­
tate not needed for public use, which indicates that when the Legislature intends the 
power of selling property to be exercised it expressly so states. 


