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CHILD-CUSTODY GIVEN TO A COUNTY DEPARTMENT OF 
PUBLIC WELFARE-PARENTAL AGREEMENT-CHILD DIED 
AFTER PLACEMENT BY DEPARTMENT IN BOARDING HOME 

-COUNTY MAY PROPERLY PAY COST OF BURIAL IN­

VOLVED WHEN PARENT INDIGENT OR IMPRISONED FOR 

FAILURE TO PAY SUPPORT-SECTION 335.16 RC. 

SYLLABUS: 

Where the custody of a child has been given to a county department of public 
welfare by parental agreement as provided in Section 335.16, Revised Code, and 
where such child dies after having been placed ,by the department in a boarding 
home as authorized in such section, the county may 4>roperly pay the cost of burial 
involved when the parent is indigent or imprisoned for failure to pay sup.port. Opinion 
No. 562, Opinions of the Attorney General for 1927, page 938, approved and: followed. 
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Columbus, Ohio, August 9, 1955 

Hon. Robert A. Fries, Prosecuting Attorney 

Wood County, Bowling Green, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"On about August 1, 1953, the vVood County Department of 
Public Welfare assumed the care and custody of the four minor 
children of Mr. X. for the reason that their mother was deceased 
and their father, the said Mr. X., was not providing them with 
the necessary food, clothing, supervision, etc. He was later lodged 
in Wood County Jail for such failure. 

"While said children were in the custody of the vVelfare 
Department and while their father was in jail, one of them, B., 
became ill and died. Her body was not claimed for private burial 
and the county paid the burial expense. H. E., Director of Wood 
County Department of Welfare, has now been informed by a state 
examiner that the county should not have paid this expense. 

"We would like your opinion as to whether or not this 
-child, as a ward of the Welfare Department, was an 'indigent 
county charge' as set out in your 1927 Opinion No. 562 and your 
1928 Opinion No. 2245, and whether the county should have paid 
the burial expense." 

In a subsequent letter, you have informed me of these additional facts. 

Following the mother's death the father gave custody of the child in ques­

tion to the welfare department and signed a contract agreeing to help pay 

the expenses of her maintenance. The child was then placed in a boarding 

home by the department. The father never actually helped pay any of 

these expenses and he was in the county paid on a charge of non-support at 

the time of the child's death. 

The 1927 opinion to which you refer involved a consideration of the 

provisions of former Section 3495, General Code, which provisions are now 

set out without substantive change in Section 5113.15, Revised Code. This 

section, placed by the commission on recodification in the chapter relating 

to poor relief, reads as follo~s: 

"When the body of a dead person is found in a township or 
municipal corporation, and such person was not an inmate of a 
penal, reformatory, benevolent, or charitable institution in this 
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state, and such body is not claimed by any person for private inter­
ment at his own expense or delivered for the purpose of medical 
or surgical study or dissection in accordance with section 1713.34 
of the Revised Code, it shall be disposed of as follows: 

"(A) If such person was a legal resident of the county, 
the proper officers of the township or municipal corporation in 
which his body was found shall cause it to be buried at the ex­
pense of the township or municipal corporation in which he had a 
legal residence at the time of his death. 

"(B) If such person had a legal residence in any other 
county of the state at the time of his death, the superintendent of 
the county home of the county in which such body was found shall 
cause it to be buried at the expense of the township or municipal 
corporation in which he had a legal residence at the time of his 
death. 

" ( C) If such person had no legal residence in the state, or 
his legal residence is unknown, such superintendent shall cause 
him to be buried at the expense of the county. 

"Such officials shall provide, at the grave of such person, 
a stone or concrete marker on which his name and age, if known, 
and the date of his death shall be inscribed." 

The. writer of the 1927 opinion, supra, after noting the provisions of 

former Section 3495, General Code, said at page 945: 

"Even if it be conceded, however, that the phrase in Section 
3495, supra, 'and such person was not an inmate of a penal, 
reformatory, benevolent or charitable institution, in this state' 
relates only to a state institution, and therefore does not include 
an inmate of a County Horne or a ,County or District Tuberculosis 
Hospital within the exception to the operation of the statute, it 
is my opinion that the section in question does not relate to the 
inmates of County Homes, County Hospitals, District Hospitals 
or to other county charges. 

"That there is a well settled line of demarcation between 
that class of indigent poor for whom it is the duty of the township 
or municipal corporation to care for on the one hand and those 
for whom it is the duty of the county to provide is well settled. 
This question has been before this department a number of times 
and was elaborately discussed in an opinion of this office rendered 
under elate of December 16, 1920, and reported in Opinions, 
Attorney General, 1920, 1177. Suffice it to say it is the duty of 
townships and cities to furnish relief to all residents of the state, 
county, township or city under Sections 3477 and 3479, General 
Code, who need temporary relief and to all such residents who 
need partial relief, while it is the duty of the county to furnish 
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relief to persons who do not have the residence requirements pre­
scribed by Section 3477 and 3479, supra, to persons who are 
permanently disabled, to paupers, and to such other persons whose 
peculiar condition is such that they cannot be satisfactorily cared 
for except at the County Home or under county control." 

(Double emphasis added.) 

Since this opinion was written, the laws relating to poor relief admin­

istration have been changed in many important respects, and the "well 

settled line of demarcation" mentioned by the writer between those cases 

which are the responsibility of the townships and municipalities and those 

for which the county authorities are responsible is no longer so clearly 

evident. However, in Opinion No. 740, Opinions of the Attorney General 

for 1946, page 56, the distinction was redrawn recognizing the changes in 

the administration of poor relief. My predecessor held that burial expenses 

were not poor relief and that the liability for burial of an indigent person 

receiving poor relief, where the body was not otherwise claimed, remained 

with the township where such indigent person had legal residence. Further, 

it was held that if such person were in a county home or under "county 

control," it would be the responsibility of the county commissioners to 

provide for burial. See also Opinion No. 2245, Opinions of the Attorney 

General for 1928, vol. II, p. 1502; Opinion No. 4814, Opinions of the 

Attorney General for 1932, vol. III, p. 1387; Opinion No. 2494, Opinions 

of the Attorney General for 1940, vol. I, p. 652. 

From the facts here presented, it is evident that the child in question 

was not eligible for poor relief as Section 5113.01, Revised Code, provides: 

"* * * Poor relief may be given to persons living in their own 
homes or other suitable quarters, but not to persons living in a 
county home, city infirmary, jail, or tuberculosis sanatorium or to 
children who are not living ivith their parents, guardians, or other 
persons standing in place of parents." (Emphasis added.) 

Neither was the child in this case eligible for aid to dependent children 

as one of the conditions imposed by Section 5107.03, Revised Code, is: 

"* * * (A) Such child has been deprived of parental sup­
port or care by reason of death, continued absence from home, or 
physical or mental incapacity of a parent, and is living with his 
father, mother, grandfather, grandmother, brother, sister, step­
father, stepmother, stepbrother, stepsister, uncle, or aunt in a 
place of residence maintained by one or more of such relatives as 
their own home; * * *" (Emphasis added.) 
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In the case in question, the welfare department received custody of 

the child by agreement with the father, which is provided for in Section 

335.16, Revised Code, which states: 

"The county child welfare board shall, subject to the rules, 
regulations, and standards of the division of social administration, 
have the following powers and duties on behalf of children in the 
county deemed by the board or department to be in need• of public 
care or protective services : * * * 

" ( B) To enter into agreements with the parent, guardian, 
or other person having legal custody of any child, or with the 
division, another department, or any certified organization within 
or outside the county, or any agency or institution outside the 
state, having legal custody of any child, with respect to the custody, 
care, or placement of any such child, or with respect to any other 
matter, in the interests of such child, provided the permanent cus­
tody of a child shall not be transferred by a parent to the board or 
department without the consent of the juvenile court; * * * 

"(D) To provide care of all kinds which the board deems 
for the best interests of any child the board finds in need of 
pt11blic care or service; provided that such care shall be provided 
by the board by its own means or through other available re­
sources, in such child's own home, in the home of a relative, or 
in a certified• foster home, receiving home, school, hospital, con­
valescent home, or other institution, public or private, within or 
outside the county or state ; * * *" 

Thus the only aid availa:ble to this child is that received from the 

county and financed primarily by county taxes and appropriations as pro­

vided in Section 335.35, Revised Code. 

In Opinion No. 6451, Opinions of the Attorney General for 1943, at 

page 563, it is said: 

"Children committed to, or placed with a county child welfare 
board, bear the same relation to the welfare board as do inmates 
of a children's home to such an institution, and, in a sense, are 
inmates of the board. A county children's home is a county insti­
tution; the inmates are wards of the county. (Emphasis added.) 

In regard to boarding homes it was also sa:id in this opinion at page 

567: 

"Later, the care of children who were inmates of children's 
homes because of congested conditions in the home, were placed 
outside the home under circumstances that did not comport en­
tirely with the idea of the children becoming foster children, as 
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the term had been generally understood, and this became particu­
larly true when the children had been originally confided to the 
care and custody of welfare agencies such as county welfare 
boards and the state board of charities and later the Department 
of Public Welfare, Division of Charities. These welfare agencies 
did not, and do not have buildings in which the children may be 
cared for, and it is necessary that they be placed with private 
individuals, or what may be termed 'boarding homes.' * * *" 

There should be no question of the responsibility of a county to bury 

inmates of a county children's home as there is no substantial basis to 

distinguish such inmates, in this regard, from inmates of a county home; 

and the 1927 opinion, supra, held that ·burial expenses of inmates of county 

homes and other county charges were a county liability. This ruling is one 

of long standing and should not be disregarded or set aside unless a proper 

construction of the statutory language involved makes it imperative to do 

so. See Industrial Commission v. Brown, 92 Ohio St., 309, 311. 

Similarly, I do not consider it logical to make a distinction between 

inmates of a county children's home, actually resident therein, and the 

juvenile wards of the county who .are being cared for under a boarding 

home arrangement made by the county department of welfare, for such 

boarding homes, as a practical matter, are often utilized by the county 

authorities in lieu of placement in the county children's home. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

where the custody of a child has ,been given to a county department of 

public welfare by parental agreement as provided in Section 335.16, Revised 

Code, and where such child dies after having been placed by the department 

in a 1boarding home as authorized in such section, the county may properly 

pay the cost of burial involved when the parent is indigent or imprisoned 

for failure to pay support. Opinion No. 562, Opinions of the Attorney 

General for 1927, page 938, approved and followed. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




