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OPINION NO. 1042 

Syllabus: 

Section 6103.20, Revised Code, applies only to acquisitions
for the purpose of supplying water to an area outside the area 
for which the lines to be purchased were constructed. 

To: Lynn B. Griffith, Jr., Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 12, 1964 

In the interests of brevity, I have paraphrased your
request letter. In effect, your primary concern is whether
the limitations imposed by Section 6103.20, Revised Code, 
are applicable to the situation where a county purchases 
water facilities for use in the area for which they were 
constructed as well as to the situation where the county
purchases these facilities for use in an area outside of 
that for which they were originally constructed. 

The powers of the board of county commissioners are 
set forth in Section 6103.02, Revised Code, which provides
in part, that : 

"For the purpose of preserving and 
promoting the public health and welfare, 
and providing fire protection, any board 
of county commissioners may by resolution 
acquire, construct, maintain and operate 
any public water supply or water works 
system within its county for any sewer 
district,* * *" (Emphasis added) 

Because of Opinion No. 2341, Opinions of the Attorney
General for 1958, page 422, the above underlined word, 
"acquire," has o~en construed to include 11 purchase." Thus 
the board of county commissioners in accordance with Section 
6103.02, supra, has the power to purchase a public water sup­
ply or water works system. 

In response to the specific question of whether the 
limitations on the price to.be paid. for water lines as con­
tained in Section 6103.20, Revised Code, would be applicable 
to an· acquisition for the purpose of serving the area now 
being served by the privately owned facilities, without any
plan to expand those facilities. it is necessary to look at 
the perintent part of Section 6103.20, supra, which provides
that: 

"Whenever a water supply line has 
been constructed by a corporation, in­
dividual, or public institution at its 
own expense for.the purpose of supplying 
water to any allotment, development, sub-
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division or similar enterprise, or to any
institution, and it is deemed expedient 
by the board to acquire said water supply 
line or any part thereof for the purpose
of supplying water to territory outside 
the allotment, subdivision, development, 
or other such enterprise for which such 
line was constructed, and such additional 
territory is within a district, the 
county sanitary engineer shall examine 
it and if he finds the same properly de­
signed and constructed, he shall make an 
appraisal of its present value to the dis­
trict as a means of supplying water to 
territory outside the allotment, subdivi­
sion, development, or similar enterprise
for which it was originally constructed 
and shal:.. certif'y such value to the board. 
In such appraisal no allowance shall be 
made for the value of such water supply
line to the territory for the service of 
which it was originally constructed," 

(Emphasis added) 

The underscored portion of the quoted portion of the 
statute makes it clear that its application is limited to 
acquisitions of facilities for the purpose of extending
service beyond the area already served. In this connection, 
an earlier opinion, Opinion No. 3781, Opinions of the Attorney 
General for 1954, held, at page 223: 

"Here, it will be observed, is ex­
press authority for the purchase of a 
water supply line which has been con­
structed by private parties or any pub­
lic institution, when it is 'deemed e_x­
pedient by the board to acquire said 
water line or any part thereof for the 
purpose of supplying water to territory 
outside the allotment, subdivision, de­
velopment, or other such enterprise for 
which such line was constructed. 111 

It is clear from the foregoing that Section 6103.20, 
Revised Code, is not applicable to a situation in which the 
board of county commissioners deems it necessary to purchase 
water supply facilities constructed by a private company for 
the purpose of serving a particular area when, in fact, the 
board plans to use these facilities to serve only the same 
area now being served thereby and no other area. 

Therefore, in response to your specific question, it is 
my opinion and you are advised that Section 6103.20, Revised 
Code, applies only to acquisitions for the purpose of supply­
ing water to an area outside the area for which the lines 
to be purchased were constructed. 


