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BOARD OF EDUCATION-WHERE UNPAID ASSESSMENTS CONTINUE TO 
BE LIEN UPON PROPERTY PURCHASED BY BOARD. 

An assessment becomes a lien from the date oi the passar;e of the assessmg ord1:nance, 
and where a board of education has purchased real estate upon which assessments are 
partially unpaid, such unpaid assessment.s would continue to be a lien upon such prop­
erty, regardless of who was the o·wner. 

CoLmmus, 0Hro, July 24, 1920. 

The Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department on the question as to whether real estate required for p,ay 
grounds by a board of education is exempt from special assessments, such as conser­
vancy, paving, sewer, etc., and whether such special assessment, after having been 
paid in part by former owners, shouid be continued under the ownership of the board 
of education. 

Authority for the purchase by a board of education of real estate is found in sec­
tions 7620, 2674 and 7647 G. C. Section 5349 G. C. reads in part as follo1vs: 

"Public ·school houses * * * and the ground attached to such 
buildings necessary for the proper occupancy, use and enjoyment thereof, 
and not leased or otherwise 1.:sed with a view to profit * * * and all 
lands connected v ith public institutions of learning, not used with a view to 
profit, shall be exemr:t from taxation. "' * * *" 

In construing the above section of the statutes, the supreme court of this state 
spoke as follows: 

"The exemption from taxation on property belonging to colleges and 
academies provided by this section extends to all buildings and lands that are 
with reasonable certainty used in furthering or carrying out the necessary 
objects and purposes of such institution." Schnebly vs. Kenyon, 81 0. S., 514. 

The answer to a portion of your question appears in opinion No. 1473, issued by 
the Attorney-General on April 13, 1916, and appearing at r:age 663, Vol. I, Opinions 
of the Attorney-General for 1916, a portion of the syllabus reading as follows: 

"No part of the cost of the improvement of a street on which school 
property, used exclusively for public school purposes, abuts, can be assessed 
against such property, and the board of education of the school district in 
which such property is located is neither 1equired nor authorized to pay any 
part of the cost of said improvement, out of its contingent fund, or to levy a 
tax for said purposes." 

Bearing upon the second portion of your question as to whether such assessments, 
having been paid in part by former owners, should be continued under the ownership 
of the board of education. attention is invited to the following: 

' \ 

"An assessment becomes a lien from tho date of the passage of the assess­
ing ordinance." (Cincinnati vs. Lingo, 13 0. C. C., 334; Cincinnati vs. Ster­
ritt, 57 0. S., 654). 
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It would thus appear that since the assessment becomes a lien upon the property, 
the same rule would obtain in the case of a board of education purchasing property 
upon which an assessment had been piaced as would govern where such prope1ty had 
been purchased by a private individual; that is to say, if the case should exist that 
there were unpaid assessments restin~ upon such property at the time of purchase, 
the purchaser woulJ Le compelled to assume such further assessments in carrying out 
conditions existing at the time of the contracts. As regards purchases of real estate 
by boards of education upon which assessments are partially unpaid. the better rule 
is to have such assessments fully cleared up by the seller at the time of purchase and 
in practice incmdc these unpaid assessments in the purchase price thus closing any 
question as to who should pay future unpaid assessments, but if such assessments a1e 
not cleared up at the time of sale and purchase, such unpaid assessments, as indicated 
in the opinion of the court herein, cited, would continue to be a lien upon such prop­
erty, regardless of who was the owner. 
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Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

LUNACY PROCEEDIXGS-MEDICAL CERTIFICATE UXDER SECTIO~ 

1957 G. C. BECOlVillS VOID IF PERSON NAlVIED IN SUCH CERTIFICATE 
IS NOT AD:\IITTED TO STATE HOSPITAL WITHIN TEN DAYS FROM 
DATE OF ISSUE-WHO MAY EXECUTE SECOND lVillDICAL CER­
TIFICATE AXD WHO EXTITLED TO WITNESS FEES. 

1. When under sedion 1957 G C. the medical certificate in a lunacy proceeding 
becomes void beca11se the person named in such certificate is not admitied to .1 state hospita' 
1oithin ten days from the date of issue, a new inquest is not by th1t fact rendered necessary. 

2. In such a case the same medical 1oitnesses, if available, may execute a second 
medical certificate. Said 1oifnesses are not, however, entitled to extra com.pensation for 
their services relative to such second certificate. 

3. If, however, the medical 1oitnesses who made the first certificate are not available 
to make a second certificate, when the first has been voided by lapse of time, the probate 
judge may issue subpoenas for two other medical 1oitnesses, and cause them to execute the 
the second medical certificate. In such case each of said medical 1oitnesses would like1oise 
be entitled to the fees provided by section 1981 a c., to 1oit, ''five dollars in full for all 
services rendered." 

CoLUMBus, Omo, July 24, 1920. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. • 
GENTLEMEN"-Your recent letter is at hand, requesting my opinion upon the 

following questions· 

"Question 1: When the medical certificate in a lunacy proceeding 
becomes void, under the provi ions of f:"ection 1957 G. C., bec:~use of the 
patient named therein not being admitted to a state hospital within ten 
day~> from the date thereof, are the same medical witnesses required to make 
a new certificate without extra compensation, or is a new inquest necessary 
under the circumstances? 

Que~t10n 2· In the event that the medical witnesses who made the first 
certificate are not available to make a new one when the first h.&s been voided 


