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OFFICES CO:\IPATIBLE-11DIBER OF COUNTY BOA.I_m OF EDUCATION 
AND 1IEMBER OF GENERAL ASSDIBLY. 

SYLLABUS: 
There is 110 co11Stitutioual or statutory i11hibiflio11 pre-.;enting o member of a county 

board of educatio11 from serving at the same time as a member of the Geuerai As­
sembfy. 

CoLU~lBt:s, OHIO, :\lay 24, 1927. 

HoN. VERKO:-< M. RIEGEL, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your letter of :\lay 14th, requesting my 

opinion as follows: 

"Your opinion is desired upon the following point: 
Can a member of a county board of education serYe as a member of the 

General Assembly?" 

The question presented in your letter has heretofore been passed upon by this de­
partment in an opinion reported- in the Annual Reports of the Attorney General for 
1914, Vol. I, page 817. This opinion was followed in a later opinion dated April 1, 
1920, Opinions, Attorney General, Vol. I, page 373. 

In the opinion last above cited after referring to Sections 4728, 4728-1, 4729, 4730 
and 4734 of the General Code, my predecessor in office quoted with approval several 
paragraphs from the former opinion, including the following: 

" * * * the inhibition contained in Section 19 of Article II, consti­
tution of Ohio, which provides: 

'No senator or representative shall, during the term for which he shall 
have been elected, or for one year thereafter, be appointed to any civil office 
under this state, which shall be created or the emoluments of which shall have 
been increased, during the term for which he shall have been elected,' 

does not prevent a member of the General Assembly from being elected to the 
county board of education, since the members of this board are elected and 
not appointed. 

Article II, Section 4 of the constitution of Ohio, which provides: 
'No person holding office under the authority of the United States, or any 

lucrative office under the authority of this state, shall be eligible to, or have 
a seat in, the General Assembly; but this provision shall not extend to town­
ship officers, justices of the peace, notaries public, or officers of the militia,' 

will not prevent members of the general assembly from being elected to the 
county board of education, because the office of member of the county board 
of education is not a lucrative office, nor do I find any other provision in the 
constitution that would prevent a member of the general assembly being 
elected to this office." 

He then said as follows: 

"It is possible that you have in mind the amendment ~o Section 4734 G. C., 
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effectiYe September 22, 1919, which amendment stated a specific sum that 
should be allowed to the members of the county board of education as their 
expenses for attendance upon any meetings of the county board of education. 

\Vhen the opinion herein quoted from was issued by the attorney general, 
Section 4734 G. C., read as follows: 

'Each member of the county board of education shall be paid his actual 
and necessary expenses incurred during his attendance upon any meeting of 
the board. Such expenses, and the expenses of the county superintendent, 
itemized and verified shall be paid from the county board of education fund 
upon vouchers signed by the president of the board.' 

Under the above reading of Section 4734, the attorney general pronounced 
the office of member of the county board of education as not a lucrative 
office. Section 4734, which was construed in the original opinion herein given, 
now reads as follows: (108 0. L. 707) 

'Each member of the county board of education sh;ll be paid three dol­
lars a day and mileage at the rate of ten cents a mile one way, to cover his 
actual and necessary expense incurred during his attendance upon any meeting 
of the board. Such expenses, and the expenses of the county superintendent, 
itemized and verified shall be paid from the county board of education fund 
upon vouchers signed by the president of the board.' 

It would appear therefore that there has been no material change in the 
language of Section 4734 G. C., except that the necessary expenses incurred 
had a limitation put upon them after September 22, 1919; that is, three dollars 
per day, and nowhere in such section is there any indication that such thr.ee 
dollars is to be considered as compensation. 

Since the section provides for the expenses of the member of the county 
board of education, and not for his compensation, it must be held that the of­
fice of member of the county board of education is not a lucrative office and 
therefore is not one of those offices which fall within those named in Article 
II, Section 4 of the constitution of Ohio, which latter offices, where they are 
lucrative ones, are prohibited from being held by a member of the General 
Assembly." 

While Sections 4728, 4728-1 and 4729, supra, have been amended since the date 
of the opinion of April 1, 1920, above referred to ( 109 v. 242), so as to provide for the 
election of members of the county board of education by the electors residing in the 
county school district instead of by the presidents of the various village and rural 
boards of education as was done prior to the amendment, I am of the opinion that 
this in no way affects your question. I find no other changes in any of the sections 
of the General Code above enumerated, or any other section, which would in any wise 
affect the reasoning and conclusions of the two former opinions herein cited, with 
which I agree. 

\Vhile neither of these former opinions considered the provisions of Section 15, 
General Code, which make members of the General Assembly ineligible to certain ap­
pointments and employments, in view of the holding that the office of member of a 
county board of education is not an office "which provides other compensation than 
actual and necessary expenses," it is my opinion that this section is not applicable to 
the question here under discussion. 

I am therefore of the opinion that there is no provision of the constitution of 
Ohio and no statute preventing a member of a county board of education from serv­
ing at the same time as a member of the General Assembly. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attomey General. 


