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ATTORNEY GENERAL 

LOCAL SCHOOL DISTRICT BOARD OF EDUCATION-MAY 

CONSTRUCT WATER MAIN FOR PURPOSE OF SECURING 

WATER SUPPLY AND MAY PERMIT PRIVATE PROPERY 

OWNERS TO TAP SUCH MAIN. LOCAL DISTRICT BOARD OF 

EDUCATION-MAY CONTRACT FOR AND PAY FOR OBTAIN­

ING A SCHOOL WATER SUPPLY. §§ 3313.17, 3313.37, R.C. 

SYLLABUS: 

1. A local school district board of education for the purpose of obtaining a 
school water supply may contract for and pay the reasonable cost of procuring such 
service under the authority of Section 3313.37, Revised Code. 

2. A local school district board of education may construct a water main from 
its school to a nearby unincorporated community for the purpose of securing a 
water supply for its school and, aftar so doing, may permit private property owners 
to tap such water main, provided a suitable fee is charged for the privilege, under 
the authority of Section 3313.17, Revised Code. 

Columbus, Ohio, November 13, 1959 

Hon. James H. Estill, Prosecuting Attorney 

Holmes County, Millersburg, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads 
substantially as follows: 

"The bearer of this letter is the Principal of the Big Prairie­
Lakeville Local School District of Holmes County, Ohio. Some 
time ago this district voted a bond issue to construct a new high 
school building. The site for the school was chosen and construc­
tion was commenced this summer by the drilling of water wells. 
In so drilling it was found after two attempts that no water supply 
could be found upon the site, and therefore the board will have to 
look elsewhere for an adequate water supply. 

"The community of Big Prairie, Ohio, an unincorporated vil­
lage, is not too far away from the site and is presently serviced by 
a privately owned non-profit water company. The present plan is 
to extend a water line from the unincorporated village to the school 
site which would involve some considerable costs of construction 
of a line for a considerable distance. The water compay is fi-
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nancially hard pressed to obtain the necessary funds to build such 
a line and would desire some type of financial assistance from the 
school board. 

"Two solutions present themselves: First, I have advised the 
school board that under authority of Section 9.30 R.C. the school 
board might contract with the water company for the water service 
and could conceivably pay such yearly amounts as they might 
agree upon. From the language of this section it would appear 
that those yearly contract payments could be substantial, enough 
to assist the water company in the payment of the cost of the line. 

"The second solution would be for the school board them­
selves to build the line under authority of Section 3313.37 R.C. 
However certain problems are presented by this method. I take 
it from 1945 OAG No. 326 and 1952 OAG 1912 that the school 
board has authority to construct such a line but cannot join with 
others in the construction. One problem presented is that after 
such line is in existence what position is the board placed in by 
other private parties who may build along said line requesting to 
tap it for water service. 1945 OAG No. 326 would indicate that 
this could not be done since it would then place the board in the 
position of a utility operator. 

"Also the problem of financing arises with the school board 
building. The 1952 opinion indicates that Sec. 133.24 could be 
used for providing the necessary revenue and Sec. 133.04 would 
allow the creation of the necessary indebtedness. The board had 
received advice from certain parties in Columbus that a tax of less 
than 1 mill could be levied by the board and without a vote of the 
people to reduce and pay this created indebtedness. I have ad­
vised that I know of no provision that would allow the board to 
levy such a tax over the 10 mill limitation without a vote of the 
people of the district. 

"The basic questions arising from the above facts are these: 

"(1) Under Sec. 9.30 R.C. may the board of education 
contract with the private water company for services and pay 
such substantial amounts yearly as well assist the company in the 
payment for the lines? 

"(2) If the board should construct the line themselves 
under authority of the opinions cited and Sec. 133.24 R.C. would 
private owners be prevented in the future from tapping said line 
for service while owned by the board? 

" ( 3) If the board should construct the line as stated in (2) 
above and finance it by a created indebtedness under Sec. 133.04 
R.C. is there any provision which would allow the board to levy a 
tax to pay said indebtedness above the 10 mill limitation? 
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The general authority of a board of education to construct and main­

tain school buildings and related facilities is found in Section 3313.37, Re­

vised Code, which reads as follows: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for the schools under its con­
trol." 

In Opinion No. 326, Opinions of the Attorney General for 1945, page 

352, a question very similar to your first query was answered. That 

opinion, with which I am in agreement, held that a board of education of a 

local school district, for the purpose of obtaining a water supply for its 

school building and property, may contract for and pay the reasonable cost 

of procuring such service. The then Attorney General stated in part : 

"Accordingly, it would be quite within the authority of the 
board of education to ascertain the cost to it of procuring a water 
supply for the school building and premises, and to contract for 
such service, if in the exercise of a sound discretion it considers 
that the school would be benfited by such expenditure. The 
method by which such cost is computed is not important so long as 
it is fixed and reasonable." 

This should provide a complete answer to your first question. 

As to the second question you pose concerning the power of a local 

board of education to construct its own water line, this has also been 

answered by one of my predecessors. In Opinion No. 1912, Opinions of 

the Attorney General for 1952, page 735, it was held that bonds could be 

issued under Section 2293-2, General Code ( now Section 133.24, Revised 

Code), by a local board of education to finance the laying of a water main 

from the school grounds to the edge of an incorporated village for the 

purpose of purchasing water from the village. This would seem to clearly 

authorize the local board to lay a similar water main to an unincorporated 

community to purchase water from a privately owned water company. 

Concerning the added problem of whether a local board of education 

which constructs its own water main to provide water for its school building 

may properly permit private property owners to tap such water main for 

their own use, this has not been answered directly by any of the opinions 
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mentioned above. In Opinion No. 4588, Opinions of the Attorney General 

for 1932, page 10066, it was held as follows: 

"* * * 
"2. When a board of education finds itself in possession of 

property which is not needed for school purposes and which it 
cannot advantageously dispose of by sale, it may lawfully permit 
the temporary use of said property for some purpose other than a 
school purpose, and it may lawfully accept money for such use. 
Any agreement whereby third parties are permitted to use said 
premises under circumstances as mentioned, should contain a limi­
tation to the effect that at any time the school board might de­
termine that the property was needed for school purposes, or that 
it should be sold, the right to the use of the premises by said third 
parties would terminate." 

This opinion was followed and approved in Opinion No. 2534, 

Opinions of the Attorney General for 1953, page 158; and in Opinion No. 

7225, Opinions of the Attorney General for 1965, page 738. It is, I be­

lieve, a correct interpretation of the general powers conferred on a local 

board by Section 3313.17, Revised Code. From your inquiry I presume 

that the private owners would pay a fee or rental for the privilege of 

tapping the board's water main. I view this as closely analogous to the 

rental by the board of property it desires to retain but is currently unable 

to use for school purposes. As the latter is a proper exercise of the board's 

general corporate powers, I consider permitting private property owners to 

tap the board's water main a similarly proper act, provided of course a 

suitable fee is charged by the board for this privilege. It should be re­

membered also, however, that should tapping of the water main by private 

owners ever interfere with the board's use of the water main, such tapping 

would have to be immediately discontinued. 

I find nothing in my predecessor's opinion, Opinion No. 326, Opinions 

of the Attorney General for 1945, page 352, cited above, which would in 

any way limit this power. That opinion merely barred the formation of a 

pro tanto partnership among the local board and adjacent private owners 

for the construction of such a water main, but did not touch on rental of 

taps after the board should construct its own main. The latter would be an 

owner-tenant relationship and not a joint undertaking. 

In answer to your third question, I know of no provision which would 

permit a local school board to levy a tax above the ten mill constitutional 

limitation without submitting such a proposed levy to a vote of the electors 

residing in the school district. 
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It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that: 

1. A local school district board of education for the purpose of 

obtaining a school water supply may contract for and pay the reasonable 

cost of procuring such service under the authority of Section 3313.37, Re­

vised Code. 

2. A local school district board of education may construct a 

water main from its school to a nearby unincorporated community for the 

purpose of securing a water supply for its school and, after so doing, may 

permit private property owners to tap such water main, provided a suitable 

fee is charged for the privilege, under the authority of Section 3313.17, Re­

vised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




